Jacopo Hosciuc: Campion pentru România

0
45

S-a născut, studiază și locuieşte în Italia, dar ori de câte ori câştigă o cursă de motociclism viteză o face pentru România, țara părinţilor săi. Și face asta din ce în ce mai des. Se numeşte Jacopo Adrian Hosciuc, este în clasa a zecea, dar ştie exact ce vrea: să ajungă în MotoGP.

S-a născut în 2005 la Roma. Are 16 ani din care 11 petrecuţi în şaua motocicletei. Vechimea este discutabilă din moment ce la vârsta de trei ani, când a primit cadou o bicicletă, înainte de a apuca tatăl său să-i monteze roţile ajutătoare, Jacopo a început să meargă pe două roţi cu o uşurinţă surprinzătoare. După două-trei trânte, deja pedala fără să mai stea în şa. A fost un prim semn ca pentru Jacopo mersul pe două roţi este mai uşor decât cel în două picioare din moment ce i-a luat numai zece minute ca să înveţe. N-a fost nicio surpriză când un an mai târziu lua startul pe pista unui circuit moto de lângă Roma. După doar trei săptămâni se înscrie la o cursă cu 16 concurenţi, toţi mai experimentaţi decât el şi termină pe locul 7. Cariera sportivă demarează practic în 2014, când şi-a făcut debutul în campionatul naţional italian cu echipa Phantom. Avea opt ani. La finalul sezonului termină pe locul 8 în clasamentul general. 2016 marchează debutul său în România la clasa 50 cm3. A învins în fiecare dintre cele opt curse disputate şi şi-a adujudecat trofeul. Tot în 2016 participă şi în campionatul italian PreMiniGP unde, la final, urcă pe a treia treaptă a podiumului.

În anul următor revine în România, de data asta la clasa 85 cm3. Parcursul competiţional este acelaşi ca şi în 2016: câştigă toate cursele disputate şi titlul de campion naţional. În paralel participă şi în campionatul italian MiniGP unde reuşeşte să se claseze pe locul 8. 2018 marchează un salt important în carieră: trece pe o motocicletă de 125 cm3, cu motor în doi timpi. Alături de echipa Flash Motors (Honda) se înscrie în Campionatul Naţional Italian (CIV) la clasa PreMoto3 şi ajunge vicecampion. Victoria a atras atenţia asupra talentului, consecvenței şi seriozităţii sale. De altfel, tatăl său nu crede că Jacopo a refuzat să meargă, din diverse motive, la mai mult de unul sau două antrenamente. Jacopo recunoaşte importanța antrenamentului cu o seriozitate care îi înflăcărează privirea caldă: îl pune pe locul doi ca importanță după talent. Şi mai adaugă ceva care nu trebuie să lipsească din bagajul unui campion de motociclism viteză: curajul. În 2019 a trecut în şaua unei motociclete de 250 cm3, cu motor în patru timpi.

A participat din nou în CIV, de data asta cu echipa Academy GP şi a terminat sezonul pe locul 5. Rezultatele, ambiţia şi susţinerea din partea familiei au făcut ca în 2020 să fie selectat pentru participare în competiţia Northern Talent Cup (NTC), organizată de Dorna în calitate de deţinător al drepturilor MotoGP şi ale campionatului mondial de Superbike, WorldSBK. A concurat cu o motocicletă KTM de 250 cm3 alături de echipa proaspăt înfiinţată de tatăl său – HOS Racing Team – cu o componență 100% românească. A încheiat, ca şi în 2019, tot pe locul 5. În 2021, fiind din nou selectat pentru participare în NTC, a finalizat pe locul 6. Dar a reuşit să urce de patru ori pe podium, inclusiv la Assen unde a făcut o cursă memorabilă. Urmează anul 2022. Înălţimea îl incomodează în Moto3, dar abordarea categoriei Moto2 este un prag greu de trecut fără o susţinere financiară serioasă. Lipsa unui buget suficient şi necesar incomodează inclusiv pe ­termen lung pentru că blochează participarea în competiţiile suport care pavează calea spre atingerea obiectivului final: MotoGP. Jacopo, tatăl său, Adrian Hosciuc și noul manager Cristian Ghitea care activează ca specialist în cadrul RAR Oradea recunosc că au aşteptări din partea Federaţiei Române de Motociclism, dar și a Ministerului Sportului pentru susţinere şi ajutor financiar. Fiind vorba de un sport care costă, Jacopo speră să obţină sprijinul de care are nevoie pentru a merge mai departe din partea celor dispuşi să creadă și să investească în viitorul lui – al unui pilot român născut în Italia care se pregătește să ia startul în MotoGP sub culorile României.

Foto: arhiva Jacopo HOSCIUC

http://www.autotestmagazin.ro/jacopo-hosciuc-romanul-de-aur-din-italia/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt + = 10