Kartingul electric prinde putere în FRAS

0
114
Peste 50 de copii s-au licențiat la FRAS pentru a participa în Campionatul Național de Karting Electric 2022

În anul 2023, kartingul electric (eKarting), sub autoritatea Federației Române de Automobilism Sportiv, apasă puternic accelerația și pregătește un sezon supercompetitiv într-un puzzle perfect de inginerie, tehnologie, știință și design.

În plus, cuvinte precum – energie, sport, mediu, divertisment – sunt cele patru valori fundamentale în jurul cărora se dezvoltă competițiile eKarting România, scopul fiind acela de a deschide calea către un viitor al oportunităților electrice, indiferent de disciplina sportivă, dar în același timp distractiv, provocator și fascinant pentru copiii din România.
Prima competiție inovatoare de vehicule electrice (eKarting) din lume în 2017, la București
Tina și Robert Drăgan, fondatorii Clubului de Karting București, au dezvoltat exclusiv pentru România, împreună cu FRAS, acest concept bazat pe recomandările și Regulamentul Tehnic al FIA – Elecctric and New Energy Championships Commision.
În fapt, kartingul electric reprezintă un segment important din baza piramidei pe care este construită FRAS, copiii de la cele mai fragede vârste putând intra în competiție chiar dacă nu au propriul kart sau echipament special de concurs, acestea fiind puse la dispoziție de către organizatori.

Peste 50 de copii s-au licențiat la FRAS pentru a participa în Campionatul Național de Karting Electric 2022

Astfel, prima competiție inovatoare de vehicule electrice din lume, dedicată copiilor între 5 și 12 ani, a avut loc în anul 2017, la București.
Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, care a decis organizarea acestei competiții până în anul 2031, sub brandul: „Cursa Tradițională de Vehicule Electrice pentru Copii în Centrul Capitalei.”
La trei ani distanță, FRAS și Clubul de Karting București au decis înființarea Campionatului Național de Karting electric, cu patru etape, structurate în două părți – Viteză pe circuit și Slalom Paralel / Super Slalom – destinat copiilor între 6 și 17 ani.
Astfel, FRAS devenea prima Federație Națională de Automobilism din lume care reușea să facă pasul spre viitor și să organizeze un campionat de karting electric.
De asemenea, începând cu sezonul 2022, FRAS a introdus în calendarul competițional și Campionatul Național de Vehicule Electrice (CNVE), sub organizarea clubului GT Auto Club Sportiv (președinte Teodor Gheorghe), pentru sportivii posesori ai permisului auto.
Din 2023, la inițiativa și implicarea lui Robert Drăgan, în cadrul CNVE va exista și o grupă destinată juniorilor, pentru copiii cu vârste între 13 și 17 ani, care vor face, astfel, pasul următor după inițierea în kartingul electric.

Clubul de Karting București activează constant din anul 2004 – atât la nivel național, cât și la nivel internațional – deținând un titlu de vicecampion mondial WSK, prin pilotul Tomi Drăgan.

Începuturile Kartingului electric
Karturile electrice sunt asamblate în România de către Formula Electric Promotion, la Academia Titi Aur. De cinci ani, rămâne în continuare singurul producător de serie de karturi electrice din lume pentru competiții dedicate copiilor.
În anul 2015, primul prototip a fost produs la fabrica Lenzokart din Italia și asamblat în România. Lansarea oficială a avut loc un an mai târziu, la Clubul de Karting București / Academia Titi Aur.
În 2016, a fost lansat în premieră mondială primul kart electric de competiție pentru copii cu vârste între 4 și 17 ani.
Începând cu anul 2018 s-au organizat și se vor organiza în continuare SuperCupe ale României la Karting Electric – eKarting City Center, cu participare internațională, cu sprijinul acordat de primăriile marilor orașe partenere din România: București, Constanța, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov, Rm. Vâlcea, Bacău, Mangalia, Brăila sau Ploiești.
În 2021 s-a realizat un parteneriat cu radiokart™ pentru cercetare-dezvoltare de noi tehnologii în domeniul bateriilor de litiu, radiotelemetrii și propulsoare electrice pentru eKarting și vehicule electrice pentru copii.

Norris Măgeanu, preşedintele FRAS, alături de Tina şi Robert Drăgan

„New Electric Kids Generation”
Competițiile eKarting România se dezvoltă în jurul a patru valori fundamentale: Sport – Energie – Mediu – Divertisment.
Competițiile eKarting sunt organizate pe circuite tradiționale de karting  – auto, moto și temporare din centrele marilor orașe pentru a crea o serie unică și incitantă – proiectată pentru a face apel la o nouă generație de fani ai motorsportului: „New Electric Kids Generation”.
Competițiile eKarting reprezintă o viziune pentru viitorul e-sportului românesc și european, un cadru pentru cercetare și dezvoltare în jurul vehiculului electric, pentru accelerarea interesului general în aceste „mașini“ și pentru promovarea energiei curate și a sustenabilității.
Organizatorul și Federația Română de Automobilism Sportiv, prin CVEEA din cadrul FRAS (Comisia Națională de Vehicule Electrice și Energii Alternative) dezvoltă strategii pentru a transforma motorsportul României într-un „sport verde” și pentru a pregăti noile generații de copii și tineri pentru: „revoluția eMobilității.”
Kartul Electric, generație 2023
Este primul kart electric din lume – produs de serie – dedicat competițiilor pentru copiii cu vârste între 4 și 17 ani. Gestionarea propulsorului electric, de la cuplu, viteză sau KERS (recuperarea energiei cinetice la frânare) se face prin conexiune bluetooth / wi-fi, compatibil cu sistemul Android sau iOS.
Sistemul de propulsie al karturilor generație 2023 este format dintr‑un motor electric, controler electronic, acumulatori Li-Ion, Display-Tablet sau smartphone, carcasă policarbonat pentru telemetrie pentru smartphone, interfață Bluetooth/ WiFi pentru setările motorului, aplicație mobilă pentru Android Windows/ iOS mobile, încărcător normal de 220V și încărcător super rapid.
Împreună pentru… kartingul electric
Primăria Municipiului București, primăriile marilor orașe din România, Ministerul Sportului, Ministerul Mediului, Federatia Română de Automobilism Sportiv, prin CVEEA – Comisia Națională de Vehicule Electrice și Energii Alternative, Clubul de Karting București, Transelectrica, Hidroelectrica, Plastitaliaspa – se numără printre partenerii și susținătorii acestui sport care deschide un nou drum către competiția viitorului.

Cezar Romaniuc, FRAS

(Articol publicat în nr. 278 al revistei Auto Test Magazin)

Articolul precedentVW ID. 2all Concept – Electricitatea se ieftinește
Articolul următorUn nou câștigător la Romania Historic Winter Rally
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− trei = 4