Mădălina Pitiș a descoperit mersul pe motocicletă după ce și-a găsit „omul”, iar fiecare călătorie pe două roți i-a adus zâmbetul pe buze, povești fermecătoare și senzații unice. A reușit, cumva, să-l îmbuneze și pe moș Gigel, iar de atunci pleacă de acasă cu griji mai puține în bagaj. Mădălina face parte din WIMA și este foarte încântată de prezența într-o asociație care încurajează femeile să plece la drum cu motocicleta…
Auto Test: Cine ți-a transmis pasiunea pentru motociclete?
Mădălina Pitiș: Mi-am cunoscut omul la un meci de hochei. Era cam înalt, uşor încruntat şi, printre altele, motociclist. Când l-am rugat să mă plimbe un pic, aveam în minte o călătorie scurtă, maxim o oră de zburătăcit plete. El, în schimb, mi-a zis doar să nu vreau mai mult de 700 de kilometri dus-întors, ca să încapă într-un weekend. De atunci, lucrurile doar s-au lungit şi am aflat că o oră n-ajunge niciodată. Am descoperit „viaţa alergată de câini” cu cel mai mic bagaj din univers. Cu dureri de fund şi degete îngheţate. Cu ochit cazare din mers. Cu miros de salcâm înflorit şi balegă alunecoasă. Cu panorama fără uşi a unei văi care se deschide brusc după o curbă.
Auto Test: Câți ani aveai când ai mers prima oară pe motocicletă? Cine te-a îndrumat?
Mădălina Pitiș: Am fost plimbată pe la 20 de ani în jurul blocului, dar nu pot să zic că m-a atras prea tare. Aveam 30 de ani când l-am găsit pe Dan (n.r. „omul”) şi mult timp mi-a fost bine pe locul din spate. Gândul că aş putea să merg singură era foarte departe de mine, dar el m-a încurajat și până la urmă mi-a făcut curaj. Ca pasager învăţasem să stau singură cu mine, dar ca pilot am descoperit că pot să fac mintea să tacă.
Auto Test: Care este starea de spirit când urci pe motocicletă?
Mădălina Pitiș: Când eşti cu mâinile pe ghidon nu te mai gândeşti la cum dai jos mâine drobul de sare. Eşti doar acolo, prezent şi atent, ca să ajungi acasă cu încă o poveste. Porecla mea de motociclist este Melcule. La început a fost de nevoie, apoi din convingere şi plăcere. Da, acum pot merge şi mai tare, cât să nu încurc sau să mă pun în pericol mergând prea molcom, dar prefer să ies din şoseaua principală, să scap de înghesuială şi să merg cum îmi vine. Acum ştiu că sunt „motociclist de coclauri”, omul ăla care măreşte harta şi caută de zor altă cale de a ajunge undeva, poate mai ondulată, poate mai lungă, poate cu gropi şi balegă, dar sigur cu tot alte privelişti de savurat.
Auto Test: Care a fost prima motocicletă? Ce conduci în acest moment și care sunt motivele care te-au îndreptat spre acest model?
Mădălina Pitiș: Deşi mi se părea tare urâtă, prima a fost un BMW F650GS mic pentru că mi-a povestit cineva cât de potrivită este pentru începători. N-am regretat niciun pic, avea o ciclistică faină, m-a învăţat multe şi mi-a iertat şi mai multe. Dar totuşi era monocilindru, cu o vibraţie care după un drum lung îmi lăsa creierii bâzâind. N-am schimbat stilul fiindcă mă încântă cum tolerează orice fel de drum. Pentru că doar BMW-ul le face suficient de adaptabile pentru oamenii de înălţime discutabilă, am ajuns la un F650GS Twin coborât, de care m-am îndrăgostit la prima ridicare de pe cric. Iar la prima serpentină, am iubit-o definitiv şi aproape că am iertat-o că era gri. Între timp avem două sezoane împreună, i-am schimbat culoarea şi nu-mi doresc altceva.
Auto Test: Cât de des mergi cu motocicleta? O folosești și când mergi la serviciu?
Mădălina Pitiș: Motocicleta este momentul meu de relaxare, de lipsă a planului, spre deosebire de ce am de făcut ca Project Manager în zona IT. Desigur, asta este o iluzie pentru că atunci când mă pregătesc de fugă, începe mintea să se tureze: oare unde mă duc să fac şi o poză reuşită, să mă întorc până vine noaptea, am benzină, este uns lanţul, am încărcat casca, cu cine merg, unde mâncăm, cum este vremea, iau echipamentul de ploaie, iau haine de frig sau iau mănuşile de vară?… şi aşa mult, mult mai departe. Dar, spre deosebire de muncă, odată suită în şa totul dispare şi pot să mă răzgândesc de oricâte ori vreau. Aşa că nu ştiu să zic cât de des o scot. Uneori stă mult sub husă, alte ori nici nu apucă să se răcească bine. Merg şi scurt până la birou, dar am fost şi într-o „plimbare” în care am luat la rând multe pasuri prin Alpi.
Auto Test: Ce spun cei din familie despre pasiunea ta?
Mădălina Pitiș: Ai mei n-au fost prea fericiţi să mă ştie pasageră, iar când am zis că vreau să iau A-ul, au oftat lung şi au sperat că îmi ajunge doar litera pe carnet. N-au încercat să mă convingă, că ştiau că n-au cu cine! Acum stau cu inima cât un purice şi aşteptă să le dau un semn când ajung undeva şi m-am dat jos de pe motor, dar îmi place să cred că au încredere că am grijă de mine şi că nu fac vitejii. Şi ştiu sigur că se amuză de poveştile din şa şi că, la alţii, se dau mari cu motociclista lor (râde).
Auto Test: Cu cine îți place cel mai mult să pleci la drum lung?
Mădălina Pitiș: Aş zice că sunt chiar mai multe variante de plimbare. Cea în care mă duc singură şi mă opresc de 50 de ori dacă vreau să fac poze, fără să forţez răbdarea nimănui. Este fain şi cu doi sau trei prieteni, că ai cu cine să schimbi o impresie… Cu fetele din Asociația Femeilor Motocicliste din România nu apuc să merg decât la întâlniri, când avem grup extins și ordonat, cu reguli de mers, iar aceste întruniri îmi dau o senzație faină de apartenenţă şi mândrie. Dar cel mai des merg doar cu omul şi îmi place că mă simt în siguranţă, îmi păzeşte spatele.
Auto Test: Îmi spui o poveste amuzantă din plimbările voastre?
Mădălina Pitiș: Sunt foarte multe… O dată am văzut un drum pe hartă și mi-am zis: „Cât de greu ar fi să parcurgem 11 kilometri de drum forestier, în plină vară, după o lungă perioadă în care nu a plouat?”. Răspunsul: nu greu, cât interesant. Doar că, între dealuri, unde nu bate soarele, rămân bălți multă vreme. Bălți mari, pe care nu poți să le ocolești. „Bun”, îmi zic, „o descurc şi pe asta” și trec cu avânt prin ele şi începe să îmi placă cum despart eu apele. Asta până am prins probabil ceva nămol pe fundul uneia şi… Melcule este răsturnată pe o parte şi îi intră apa în cizme pe la brâu.
Auto Test: Știu că ai un papagal… Cum „rezolvați problema” când plecați în călătorii?
Mădălina Pitiș: Gigel este un moş în vârstă de nouă ani, care nu stă închis în colivie, vorbeşte mult şi este gelos când ne pupăm. Acum o vreme plecam fără griji, departe cu motocicleta, câte două săptămâni și venea mama să îi dea de mâncare şi să mai schimbe o vorbă. Când ne întorceam era teribil de supărat trei zile şi nu ne băga în seamă. De când cu pandemia lucrăm amândoi de acasă şi îi cam place: a început să umble pe jos după noi peste tot prin apartament şi să ne certe chiar dacă plecăm doar o zi. Aşa că dacă lipsim mai mult de un weekend vine un prieten să lucreze de la noi, să nu mai lăsăm găina singură.
Auto Test: Care sunt sfaturile pentru doamnele și domnișoarele care își doresc să meargă pe motocicletă? Dar pentru cele care ezită…
Mădălina Pitiș: Nu puterea motorului, nu viteza maximă şi nici măcar numărul de kilometri nu te fac mai motociclist! Nu-i asculta pe cei care îţi transmit că eşti prea scundă, prea fată, prea mamă, prea cuminte pentru motocicletă. Ştiu o fată de 18 ani care trece la al doilea motor, de A2, iar la școală am avut o colegă de 61 de ani. Ştiu fete scunde care nu au chopper. În ochii omului n-am fost niciodată mai sexy decât în momentul când eram acoperită de noroi după plonjonul în baltă.
Auto Test: Cât de important este echipamentul?
Mădălina Pitiș: Este indispensabil! Nu de alta, dar ghinion poţi să ai şi la 20 de km/h, iar eu una mă simt dezbrăcată fără el. N-am renunţat la echipamentul întreg nici la 39 de grade. Îmi place pielea mea şi vreau să o păstrez, iar genunchii deja scârţâie de la alte aventuri. Se găsesc soluţii ca să nu suferi prea tare nici de frig, nici de căldură când mergi la drum lung şi nu ştii ce te aşteaptă.
Auto Test: Cât de mult te ajută prezența într-o asociație de motocicliste în drumurile și deciziile tale?
Mădălina Pitiș: Comunitatea moto este un lucru extraordinar, am simţit-o pe pielea mea când am primit ajutor în diverse situaţii. Varianta online și discuțiile de pe diferite pagini de Facebook îmi lasă, uneori, un gust amar. În schimb grupul de gagici de la WIMA este absolut fabulos! N-am văzut nicio dată comentarii de genul: „Nu eşti motociclista dacă…”, sau „ce întrebare stupidă, caută pe Google” … Grupul mare are cam 1400 de membre, în care nu am mirosit niciodată o răutate, iar asta mi se pare genial. Plus că fetele astea din asociaţie sunt delicios de diferite şi fac multe să popularizeze motociclismul feminin.
Auto Test: Cum te pregătești pentru un drum mai lung, pe două roți, în țară?
Mădălina Pitiș: Noi doi nu gândim prea mult înainte. Dacă este cu dormit pândesc vremea un timp, să ştim ce ne aşteaptă şi poate caut o cazare. Cele mai importante repere sunt traseul și când dau la o parte de pe hartă drumurile naționale și verific dacă varianta pe care vreau să merg este practicabilă, dar și dacă ajungem pe lumină unde trebuie. Apoi… îndesat cât mai mult în cutie, şi, dacă este nevoie, încă într-un sac şi p-aci ţi-e drumul, Melcule. Mâncatul depinde de cât mă întind eu pe drum la poze sau altele: benzinărie, restaurant pe marginea drumului sau foame până la destinaţie.
Auto Test: Ai plecat și peste hotare?
Mădălina Pitiș: Până acum am prins doar o tură de două săptămâni de pasuri alpine prin Italia, Elveţia şi Austria. Pentru că nu era fezabil să mergem pe motoare până departe, am pus motoarele pe platformă şi le-am dus aşa până în Munchen, unde am lăsat maşina. Îmi place mult când ieşim din ţară, că lucrurile sunt mult mai fluide. „Sap” înainte şi fac mai multe variante de direcţie şi traseu aproximativ, iar pentru tura asta m-am distrat încercând să maximizez numărul de pasuri trecute în timpul dat. Cu toate astea, odată puşi pe drum, totul se poate schimba oricând, cazările le luăm din mers – ori o rezervare dimineaţă dacă ştim sigur că ajungem până undeva, ori ne oprim unde ne face cu ochiul. Deci nu avem niciun plan fix, poate să ne plouă şi să scurtăm o zi, poate să ne placă un loc şi să nu plecăm două zile.
Auto Test: Te pricepi să repari, dacă se întâmplă ceva?
Mădălina Pitiș: Nu prea, mai mult decât să îi curăţ şi ung lanţul, să pun bateria la încărcat, nu mă bag. Ce bine că de obicei merg cu omul…
Auto Test: Ai avut accidente?
Mădălina Pitiș: Greşeli am făcut, dar din fericire am avut noroc și nu mi s-a întâmplat decât să plonjez în nămol. Atâta doar că o scap de pe loc la manevre mici – ea este mare, eu sunt scurtă, iar picioarele se termină mai devreme decât mi-ar plăcea. Din fericire am protecţii pe ea şi nu suferă, iar dacă stau un pic şi fac ochii mari şi galeşi, găsesc ajutor la ridicat.
Auto Test: Ce planuri de călătorii ai în continuare?
Mădălina Pitiș: Greu de zis, la anul aş vrea în primul rând să călătoresc până la un curs de siguranţă, să mai îmbunătăţesc una-alta la mine. În rest, câte o săptămână prin ţară de lucrat la distanţă ziua şi plimbat molcom pe drumuri ascunse seara.
Foto: arhiva Mădălina Pitiș
http://www.autotestmagazin.ro/alexandra-catalina-o-motociclista-de-un-metru-si-o-capsuna/
http://www.autotestmagazin.ro/dana-purgaru-experienta-viteza-redusa-si-echipamentul-m-au-ajutat-sa-scap-cu-viata/
http://www.autotestmagazin.ro/cristina-constantinescu-cand-sunt-pe-motocicleta-zambesc-si-cant-in-casca/