Mai RAR așa chef!

0
172
Cei trei colegi de platou au filmat, pe motocicletă, un promo pentru Antena 1. „Mă așteptam să ne învețe să conducem motorul, dar ne-au urcat pe rampă. Mamă, ce ciudă mi-a fost” povestește Florin. Din cei trei bucătari, doar Sorin Bontea are permis. „Conduce un Ford Mondeo, Scărlătescu merge cu șofer” ne-a dezvăluit Florin Dumitrescu.
Desenul cu cei trei chefi a fost realizat în creion de colega noastră, Alina Manole. „Cel mai bine este zugrăvit Scărlătescu. Așa este el mereu, puțin îmbufnat” a spus zâmbind Florin Dumitrescu.
Desenul cu cei trei chefi a fost realizat în creion de colega noastră, Alina Manole. „Cel mai bine este zugrăvit Scărlătescu. Așa este el mereu, puțin îmbufnat” a spus zâmbind Florin Dumitrescu.

Sunt trei chefi la „Chefi la cuțite”. Nu cred că există cineva care să nu-i fi văzut ­măcar o dată în emisiunea de la Antena 1. Sunt simpatici… și când se ceartă, iar când ­vorbesc despre mâncare înghiți în sec, de poftă. Cei trei bucătari sunt foarte încântați de „aventura lor” în televiziune și acceptă toate provocările. Pentru un promo au fost nevoiți să se echipeze și să urce pe motociclete. Cel mai încântat a fost Florin Dumitrescu, deși cunoscutul chef are o mică problemă…

chef Florin (9)Florin Dumitrescu: Nu am permis. Nici de mașină, nici de motocicletă.
Auto Test: Cum așa?
Florin Dumitrescu: În Italia am picat sala de două ori. În România am făcut școala de șoferi de trei ori și nu m-am prezentat la examen.
Auto Test: De ce?
Florin Dumitrescu: Nu am ajuns niciodată, nu știu să-ți spun motivul. Când am condus ultima dată, instructorul de la școala de șoferi mi-a spus: „Ești nebun, de ce nu ai luat permisul? Conduci foarte bine”.
Auto Test: Soția nu protestează?
Florin Dumitrescu: În perioada în care ­Cristina era însărcinată aveam un Volvo S40, din anul 2004, cu ambreiajul tare. Și trebuia să forțeze când apăsa pedala. Atunci mi-a spus că sunt nebun că nu iau permisul.
Auto Test: Și ce faceți la drum lung?
Florin Dumitrescu:Conduce soția mea. Să știi că nu sunt foarte nerăbdător să conduc pe șosea, eu sunt pasionat de off-road și îmi place ideea de a merge prin locuri nepermise. Noi avem o Toyota RAV4, dar vrem să o schimbăm cu un Land Cruiser. Este visul meu această mașină, m-a cucerit după un test la Gura Siriului. Problema este că eu nu am permis și trebuie să conducă nevasta, așa că „trebuie” să fie și visul ei. Și nu prea este… ☺
Auto Test: Încerci să o convingi?
Florin Dumitrescu: O să mă conving pe mine să iau permisul. Eu am câteva mașini favorite, mi-ar plăcea să le am pe toate: un Mercedes S600, cu perdeluțe, cu șofer, în care să călătoresc doar pe bancheta din spate, mașina de duminică ar fi un Ford Mustang din 1963, neapărat albastru metalizat. Zi de zi mi-ar plăcea să conduc un Land Cruiser 200 sau un Caddilac Escalade, dar aș fi mulțumit și cu un Lincoln Navigator.
chef Florin (8)Auto Test: Nu ai gusturi rele. Ca să strângi bani pentru toate, ar trebui să mai faci câteva zeci de emisiuni…
Florin Dumitrescu: Da! Cum ar fi? Să visez și să ajung să conduc un Ford Ka. Îți dai seama ce frustrat aș fi? ☺
Auto Test: Ce muzică ascultați în mașină?
Florin Dumitrescu: Când suntem cu fetele? Gașca Zurli. Avem un CD care cântă non-stop, îl știu pe de rost. Când sunt doar eu cu Cristina ascultăm jazz, brit rock, punk. Sunt unele mașini care merg foarte bine pe hip-hop. Doar unele.
chef Florin (4)Auto Test: Cum ți se par călătoriile pe șoselele din România?
Florin Dumitrescu: Îmi este foarte frică. Nevastă-mea a evitat patru accidente grave în care puteam să murim. Odată era să urce un cal pe noi, pe la Bran. Am început să țip: „Oprește! Oprește!”. A fost foarte inspirată și nu știu cum a evitat accidentul. Când m-am dat jos din mașină, jur, am vrut să pup pământul.
Auto Test: Ești tentat de o mașină electrică?
Florin Dumitrescu: Nuuu. Mi s-ar părea că merg cu un foen pe stradă.
Auto Test: Motocicletele te pasionează?
Florin Dumitrescu: Îmi plac foarte mult motocicletele: cruisere, choppere și custom. Sunt mare fan al motocicletei Victory Hammer S, dar mi se pare că în România nu ești în siguranță pe două roți. Am oroare de viteză, urăsc mașinile și motocicletele sport. După părerea mea, ar trebui să mergem cu ele doar în locuri special amenajate.
Auto Test: Cum de nu ai permis de motocicletă?
Florin Dumitrescu: Nu am aprobarea familiei. Am avut un prieten care și-a luat motocicletă la 40 de ani și a murit, după trei ani, în trafic. Pe tata l-a atins foarte tare. M-a sunat și mi-a spus: „Să nu te aud vreodată că vrei motocicletă”. Acum, având și copii, cu atât mai mult îmi este mai greu.
Auto Test: Poate încerci cu bicicleta…
Florin Dumitrescu: Aș încerca, dar mi-a fost furată de curând. Cu bicicleta îmi place și sunt foarte bun. În parcul Carol sunt niște dâmburi pe care m-am aventurat cu viteză și era să ajung în lac.
Auto Test: Colegii de platou nu sunt tentați de biciclete?
Florin Dumitrescu: Bontea nu cred că vrea, iar pentru Scărlătescu nu există bicicletă. Poate doar una medicinală.☺

Cei trei colegi de platou au filmat, pe motocicletă, un promo pentru Antena 1.  „Mă așteptam să ne învețe să conducem motorul, dar ne-au urcat pe rampă. Mamă,  ce ciudă mi-a fost” povestește Florin. Din cei trei bucătari, doar Sorin Bontea are permis. „Conduce un Ford Mondeo, Scărlătescu merge cu șofer” ne-a dezvăluit Florin Dumitrescu.
Cei trei colegi de platou au filmat, pe motocicletă, un promo pentru Antena 1. „Mă așteptam să ne învețe să conducem motorul, dar ne-au urcat pe rampă. Mamă, ce ciudă mi-a fost” povestește Florin. Din cei trei bucătari, doar Sorin Bontea are permis. „Conduce un Ford Mondeo, Scărlătescu merge cu șofer” ne-a dezvăluit Florin Dumitrescu.

Auto Test: Cum i-ai cunoscut pe cei doi chefi și cum ai început să lucrezi în televiziune?
Florin Dumitrescu: Auzisem că se face un proiect de televiziune și am fost întrebat dacă sunt interesat să particip la casting. Se întâmpla în anul 2011, într-o perioadă în care eu și Cristina ne gândeam să ne mutăm în altă țară. Când m-a sunat producătoarea Andreea Godeanu și mi-a spus că am fost selectat să merg la un interviu am crezut că este o farsă. Se pare că m-am descurcat bine și după o lună am primit un telefon de la Claudiu Oprea, care acum este producător în Antena 1. El mi-a spus: „Viața ta este pe cale să se schimbe”. De Sorin Bontea și de Cătălin Scărlătescu auzisem, dar nu-i știam personal. Atunci ne-am cunoscut și am mers împreună să o cunoaștem pe Mona Segall (n.r. la ora actuală producător general Antena 1), cea care ne-a fost prezentată drept „cel mai înalt punct”. Îmi aduc aminte că la întâlnire am stat cu capul în pământ și am vorbit foarte puțin. Aveam niște emoții…
Auto Test: Care este relația cu ceilalți doi colegi din emisiunea „Chefi la cuțite”?
Florin Dumitrescu: Delicioasă! Trăim multe momente în care suntem uniți, momente în care facem „bisericuțe”. Eu sunt cu Scărlătescu sau cu Bontea, împotriva lui Scărlătescu sau a lui Bontea☺.
chef florin (13)Auto Test: Cine se supără cel mai repede?
Florin Dumitrescu: Scărlătescu duce, Bontea duce… Eu nu prea duc, pentru că sunt mult prea pasionat. Poate că din cauza vârstei, eu fiind cel mai mic dintre toți. Suntem foarte buni prieteni, dar cred că le este puțin teamă de mine. Sunt un om tenace și sunt convinși că o să le depășesc toate performanțele.
Auto Test: Cine este cel mai orgolios?
Florin Dumitrescu: Scărlătescu ne spune foarte des că el este cel mai bun, dar odată i s-a întâmplat ceva foarte haios. Ne întorceam de la o filmare și i-am povestit că soția mea a făcut o tocană de pipote. A doua zi a cumpărat vreo șase kilograme de pipote pe care a început să le gătească în bucătăria de la studio. A pregătit tot, a pus oala pe foc și a plecat la treburile lui. Cei din bucătărie au zis să-i dea o mână de ajutor și au adăugat sare. Scărlătescu mai venea, mai amesteca și iar punea sare. A făcut o mâncare pe care, îți jur, nu a mâncat-o nimeni. Ziceai că lingi un drob de sare☺.
Auto Test: Îți place „la televizor”?
Florin Dumitrescu: (Zâmbește și stă o clipă pe gânduri) Da și nu. „Da” pentru că a fi bucătar astăzi înseamnă mai mult decât la începuturile mele. De la televizor poți să ajuţi industria să iasă, oarecum, din umbră și să fie percepută altfel. „Nu” pentru că sunt oameni care nu te consideră un profesionist după ce te văd mai mult la televizor decât în restaurant.

Ce avem noi aici? Cei trei chefi, gata de o jurizare cu cuțitele pe masă.
Ce avem noi aici? Cei trei chefi, gata de o jurizare cu cuțitele pe masă.

Auto Test: Te gândești că spun că ești bun doar la teorie…
Florin Dumitrescu: Da☺.
Auto Test: Cum a fost prima zi de filmări?
Florin Dumitrescu: Ca atunci când ești copil și mergi într-un loc de joacă unde găsești niște caruseluri mari și faci doar „Wooow! Wooow!”. Ne pregătim să începem al optulea proiect de televiziune și pentru mine este în continuare „wooow”, ca în prima zi de filmare.
Auto Test: Cine gătește în familia ta?
Florin Dumitrescu: De când au venit fetele gătesc mai mult. Să știi că și soția mea gătește foarte bine, mai ales pe stil ardelenesc. Ea este jumătate unguroaică, jumătate oșancă din Satu Mare și are influențe din ambele părți.
Auto Test: Să nu-mi spui că are rețete pe care nu știi să le faci.
Florin Dumitrescu: Nu-mi iese omleta la fel de bună ca a ei. În plus, noi avem o marinată pentru coastele de porc pe care o folosim și la aripioare. Mă, nu știu cum, când fac aripioare, cu marinata mea, nu-mi ies la fel de bune ca atunci când le face ea. Și este aceeași rețetă!
chef Florin (1)Auto Test: Are un secret….
Florin Dumitrescu: Mâna contează foarte mult. Când pui, de ce pui… cum pui. Când întorci, când pornești focul. Este foarte important.
Auto Test: Cum v-ați cunoscut?
Florin Dumitrescu: Ea venise să scrie un articol despre restaurantul în care lucram. I-am gătit o porție de melci și a scris pe blogul ei că melcii gătiți de mine „sunt mai buni decât la Paris”. A doua oară i-am gătit paste cu creveți, dar nu mi-a mai ieșit atât de bine.
Auto Test: Fetele te ajută în bucătărie?
Florin Dumitrescu: Ava, fata cea mare, îmi curăță usturoiul. Cu Mia, mezina familiei, ne aflăm la nivelul în care deschidem sertarele și scoatem tot. Ne ajută să ne dea la mână câte o oală, chiar dacă nu avem nevoie de ea.
Auto Test: Tu când ai gătit prima oară?
Florin Dumitrescu: Eram elev, părinții mei lucrau până târziu și aveau grijă să-mi lase mâncare gătită. Eu îmi prăjeam cartofi, dar să nu crezi că îmi ieșeau mereu. O dată, nu am avut ulei și am pus apă. Îți dai seama ce a ieșit?☺
chef florin (14)Auto Test: Când te-ai hotărât să devii bucătar?
Florin Dumitrescu: Pe la 14 ani, când m-a luat tata la întrebări și mi-a spus: „Apucă-te să faci ceva de viitor, băi, băiatule”. Țin minte că în perioada respectivă urmăream la televizor un bucătar care gătea. Era curat, îmbrăcat în alb și a făcut o farfurie frumoasă. M-am gândit că îmi place și i-am spus că vreau să fiu bucătar.
Auto Test: Cum a început aventura?
Florin Dumitrescu: Tot la 14 ani. Atunci am intrat în prima bucătărie profesionistă. Era o încăpere de peste o sută de metri pătrați, cu faianță până aproape de tavan. Cineva trebuia să o spele și… cine era cel mai mic? Am spălat faianță și am curățat tone de cartofi, morcovi și ceapă. În doar câteva luni! A fost „instrucție” la locul de muncă. La început totul pare foarte greu și te îndepărtează, oarecum, de meserie. Este o selecție naturală: cine face bine… rămâne. Cine nu rămâne, pleacă devreme.
Auto Test: Ești la fel de pasionat și după atâția ani?
Florin Dumitrescu: Chiar mai mult! Până la 18 ani nu pot să spun că am gătit. Că întorceam niște șuruburi, niște cartofi în tigaie sau o bucată de vită pe grătar… nu era nicio diferență. Abia după ce am plecat în Italia, șeful meu bucătar de acolo m-a învățat ce înseamnă meseria asta.
Auto Test: Și ce înseamnă să fii bucătar?
Florin Dumitrescu: Să iubești mâncarea și să gătești coerent! Trebuie să transmiți un mesaj cu mâncarea ta, să ajuți mintea și limba să trăiască niște bucurii. Tot ce pui în farfurie trebuie să fie bun și perfect. Astăzi, din ce în ce mai mult, aprofundez situația și am ajuns la concluzia că noi, bucătarii, semănăm foarte mult cu medicii: suntem îmbrăcați în alb, scriem rețete și, la fel ca ei, putem să vindecăm oameni sau să-i omorâm.
chef Florin (2)Auto Test: Cum așa?
Florin Dumitrescu: Bucătarii care gătesc foarte gras în restaurante, în timp, strică organismul multor oameni. Eu fac parte din categoria celor care strică organismul, dar îl și vindecă. Eu folosesc mult unt, dacă mi-l iei, mâncarea nu mai este la fel. Dar am găsit un echilibru muncind foarte mult în bucătărie.
Auto Test: Care sunt lucrurile cele mai importante în această meserie?
Florin Dumitrescu: Este o combinație de muncă, talent, pasiune și voință. Uite… Pictorii se bazează pe trei culori și două nonculori, în muzică ai notele. În bucătărie avem gustul și mă refer aici la toată paleta: dulce, acru, amar, sărat. Iutele nu este gust, este senzație. Sub paletele de gusturi avem câteva ingrediente: ce este dulce, ce este sărat… Acestea le împarți după criterii vizuale sub formă de culori. Orice ingredient îl poți face să aibă ce textură vrei tu. Cele trei chestii de bază în bucătărie sunt gustul, culoarea și textura, iar ca să ajungi la mesajul dorit trebuie să te joci cu ele, să le combini, să scoți… să adaugi. O rețetă coerentă înseamnă că ai găsit combinația perfectă între trei, patru, cinci ingrediente.
Auto Test: Ai avut multe accidente în bucătărie?
Florin Dumitrescu: În primii cinci ani umbli cu plasturele după tine. Este șmecherie dacă trece o zi și nu-l folosești. Odată am băgat mâna în friteuză, mi se făcuse… ziceai că este scoarță de copac.
Auto Test: Te superi când nu-ți place mâncarea dintr-un restaurant?
Florin Dumitrescu: Oricât de proastă ar fi mâncarea nu spun nimic, dar a doua oară nu mai calc acolo. O singură dată m-am contrazis cu un ospătar, se întâmpla înainte de emisiuni, în 2010. Am cerut mușchi de porc și piure de cartofi. Mușchiul era puțin prăjit și terminat la microunde, iar piureul era din fulgi. Când i-am spus ospătarului, m-a întrebat de unde știu. I-am spus: „Băi, deșteptule, sunt bucătar și știu că nu există aparat în lumea asta care să-ți gătească o bucată de carne de la interior spre exterior”. Când pui mâna pe ea și este rece, iar în interior este fierbinte, ăla este microunde. M-au certat, au țipat la mine.
chef florin (16)Auto Test: Știm să mâncăm?
Florin Dumitrescu: Mâncăm foarte prost. Până să vină otomanii noi mâncam vită, oaie, rață, gâscă… orice. Când au venit ei am lăsat doar porcii de care știam că nu se ating. Porcul este bun și sănătos dacă îl mănânci într-un anumit fel. Eu am ajuns la concluzia că puiul este pentru ciorbe, rotisat și prăjit. Porcul este făcut numai pentru mezeluri, oaia și vita pentru fripturi. Mâncăm mult pește din baltă și puțin din cel de mare. Și asta nu este foarte sănătos. Aducem mâncare din străinătate, deși putem să producem în țară tot ce avem nevoie. Nu o facem, pentru că suntem un popor de leneși. Noi mâncăm prost pentru că vrem o viață ușoară, să mergem la restaurant… să nu citim etichete. Să-ți spun ceva… Într-o zi am vrut să cumpăr brânză de capră. Pe etichetă scria că are 60 la sută lapte de vacă și 40 la sută lapte de oaie și era vândută drept brânză de capră.
Auto Test: Poate au vrut să-ți testeze vigilența. Știm să gătim?
Florin Dumitrescu: Avem o bucătărie „colecție de toamnă-iarnă”, ne lipsește „primăvară-vară”.
Auto Test: Cum așa?
Florin Dumitrescu: Mâncarea românească este grea, cu mult sos, are nevoie de pâine, vin… ca să alunece și pălincă pentru a arde grăsimile. Dacă te duci în satele din Ardeal și Moldova ai să vezi oameni care consumă vara, la 40 de grade, pălincă și slănină. Ce mâncăm iarna, mâncăm și vara: sarmale… tocană. Noi nu avem bucate sănătoase care să nu pice greu și să nu transpiri. Știm să gătim, dar o facem rudimentar. În 2016, noi mâncăm tot ca acum o sută de ani și nu ne gândim să evoluăm. Poate că este o idee bună, așa nu ne pierdem tradiția. Câteodată parcă nici nu mai contează să fii în pas cu moda. Dar, până la urmă, ce este la modă să mănânci?

chef florin (12)

Articolul precedentBMW Motorrad Club în România
Articolul următorAna Maria Brânză: En garde!
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


cinci − 2 =