MApN: Uniforma invizibilă

0
42
Într-o misiune reală nu am fi apucat să ne apropiem suficient de mult încât să îl vedem…

Abordarea celor de la Agenţia de Cercetare pentru Tehnici şi Tehnologii Militare a MApN are un obiectiv similar titlului: uniforma invizibilă. Pot să spun că au reușit.

Camuflajul este unul dintre elementele importante în câmpul de luptă. Cu ajutorul acestuia poţi să scapi neobservat sau măcar să întârzii momentul în care adversarul te poate depista. Dacă este utilizat de forţele speciale – trupe de comando, camuflajul poate contribui la un efect devastator al acestor unități asupra adversarilor.
Cu ajutorul MApN şi prin amabilitatea domnului Locotenent- colonel Cezar-Gabriel Stroe, vom prezenta un asemenea echipament.

Tipul de uniformă despre care vorbim acum, denumit „ţinută de luptă multiprotectoare” – (ROCAM – FOS), este destinat trupelor de elită şi a fost realizat după consultarea membrilor acestor unităţi, care au făcut diverse observaţii despre ţinuta aflată în uz. Mai exact, ce anume ar fi necesar pentru a îmbunătăți noul echipament. Nu doar „exerciţiul grafic” este noutatea acestei uniforme. Materialul  hidrofug, ignifug şi modul în care este concepută din punct de vedere ergonomic sunt aspecte la fel de importante.
Să ne imaginăm un scenariu în care aceste trupe trebuie să acţioneze într-o regiune geografică caracterizată de o vegetaţie de o anumită categorie, culori, forme, densitate cât şi anumite nuanţe ale zonei în general. Se începe procesul prin alcătuirea unei baze de date cu câteva mii de fotografii din regiunea respectivă. Apoi, un soft preia aceste imagini și generează o grafică de camuflaj care are la bază caracteristicile cromatice ale zonei respective. După acestă etapă, uniforma poate să fie realizată în câteva ore. Este practic făcută la comandă pentru trupele care urmează să-şi desfăşoare operaţiunile în arealul respectiv. Aceasta este concepută să ofere „invizibilitate” de la circa 300 de metri distanţă. Însă, din proprie experienţă, chiar și 100 de metri pot să fie suficienţi dacă nu cunoşti de la început locul în care se află persoana echipată în această uniformă.
Pe lângă importanța camuflajului, uniforma prezintă şi alte atuuri. În zonele cu articulaţii cum sunt cele de la genunchi sau şold, de exemplu, există nişte elemente care preiau mişcarea fără a genera tensiuni şi întinderi în ţesătura echipamentului. Prin urmare, nu mai simţi că te strânge centura când te apleci sau că se întinde pe picior când îl îndoi din genunchi. Conferă în acest mod o libertate de mişcare totală. Elemente precum aceste protecții din dreptul articulațiilor rămân pe poziţie din moment ce materialul din care sunt realizate nu este nevoit „să se mişte” împreună cu ţesătura în timpul deplasării. Sunt gândite şi detalii să spunem minore, dar importante… Amintesc de buzunarele prevăzute cu nişte mici orificii prin care să se scurgă apa dacă echipamentul a intrat în contact cu acesta la traversarea unui râu. Pentru „ascunderea” în fața echipamentelor cu infraroșu (IR), există şi o vestă auxiliară care poate să fie pusă peste această uniformă. În concluzie… soare, vânt, ploaie, zi sau noapte „invizibilitatea” este asigurată.

Text: Gabriel MANOLE  / Foto: Alina MANOLE

http://www.autotestmagazin.ro/mapn-iar-99-evolutia-soimului/

Articolul precedentDacia Duster – Evoluţia
Articolul următorDestinații: City break Timișoara
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


3 + trei =