Maserati ICE St. Moritz: Concurs de eleganță pe gheață

0
53

International Concours of Elegance (ICE) este un eveniment dedicat automobilelor clasice ce se desfășoară în februarie, pe suprafața înghețată a lacului din St. Moritz, în Elveția.

Pasionații de automobile clasice se bucură de un nou eveniment dedicat eleganței automobilistice. Cu o istorie recentă, ICE St. Moritz se desfășoară iarna, în luna februarie, în antiteză cu majoritatea concursurilor de eleganță auto care profită de vremea bună din vară.

Originea acestui concurs de eleganță, defășurat pe un lac înghețat din Elveția, poate fi trasată înapoi  în timp către o întâmplare din 1985. Un grup de sportivi britanici și scoțieni au mers la St. Moritz la valonul unor modele Bentley clasice pentru a marca centenarul celebrei coborâri pe gheață Cresta Run. O parte a sărbătorii a avut loc prin conducerea mașinilor lor în jurul pistei de curse de cai de pe lacul înghețat din St. Moritz.
Printre spectatorii uimiți se afla fondatorul și patronul concursului de eleganță ICE, Marco Makaus, iar această scenă i-a aprins imaginația și a rămas aprinsă timp de mulți ani. În 2019 a avut loc o ediție test, iar conceptul și proiectul au fost perfecționate și rafinate pe parcursul celor doi ani ai pandemiei de Covid.
În cele din urmă, în februarie 2022, prima ediție a I.C.E. St. Moritz a avut loc cu mare succes, iar lucrările au început deja pentru a pregăti următoarele ediții.

Maserati este marca ce s-a regăsit imediat în evenimentul elvețian și a participat la ambele ediții oficiale cu modele clasice din istoria sa, dar și cu cele mai recente produse. De altfel, Maserati este partener oficial al evenimentului ICE St. Moritz, un model al mărcii italiene regăsindu-se chiar pe posterul oficial al evenimentului.
La ediția din 2023, vedeta casei ita­liene a fost modelul Maserati 420M/58 Eldorado – creat pentru cea de-a doua ediție a cursei de 500 de mile de la Monza, desfășurată în 1958 – care nu a avut egal și a obținut victoria în categoria monoposturilor construite între anii ’50 și ’70. Aceste mașini, rar văzute în public, amintesc de perioada belle époque a sportului cu motor, când fiecare cursă era un spectacol care tăia respirația oamenilor. Alte exemplare păstrate cu mult respect și care și-au făcut apariția pe gheața de la St. Moritz au fost 3500 GT Touring și Mistral.
Unul dintre membrii juriului a fost Klaus Busse, șeful departamentului de design de la Maserati și autorul creațiilor moderne ale Tridentului. SUV-ul Grecale și-a făcut apariția la St. Moritz în ediția futuristă „Mission from Mars”, la fel ca și MC20 Cielo spyder, în versiunea Fuoriserie, alături de cel mai recent lansat model, noul GranTurismo, în versiunea Trofeo și în varianta sa 100% electrică, GranTurismo Folgore, primul model complet electric din istoria Maserati.
Într-un itinerar pe lacul înghețat creat ad-hoc, spre deliciul colec­­ționarilor care s-au grăbit cu entuziasm să își expună bijuteriile automobilistice, atmosfera plină de farmec și de strălucire – încărcată de istorie și modernitate – a făcut din nou ca fiecare moment al concursului de eleganță de la St. Moritz să fie magic și extraordinar.

(Articol publicat în nr. 279 al revistei Auto Test Magazin)

http://www.autotestmagazin.ro/pebble-beach-concours-delegance-din-acest-an-a-fost-anulat/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− sase = 1