McLaren GT: Interiorul – între artă și tehnologie

0
145

Inovația în interiorul supercarurilor este atuul major al celor de la McLaren Tech Club mai ales când este vorba despre selectarea materialelor ce vor fi integrate. Cea mai bună demonstrație o face McLaren GT, o mașină în care filozofia tradițională Grand Touring este aplicată într-un nou și unic mod pentru constructorul englez. 

Practic sunt puse în balanță două blocuri conceptuale în care confortul sporit, spațiul și gradul său de utilizare sunt combinate cu nivelurile de implicare ale șoferului, manevrabilitatea și performanța dinamică, adică itemurile pentru care este recunoscut McLaren ca marcă și care îi conferă lui GT identitatea sa unică.

Iar pentru interior noile materiale reprezintă un aspect cheie al renumelui GT. Echipa de proiectare a căutat alternative pentru componentele tradiționale din zone precum spațiile pentru bagaje, scaunele și ornamentele principale. Aspectul și atracția tactilă a comenzilor șoferului sunt în egală măsură o parte importantă a designului interior. De exemplu, elementele din aluminiu striat se simt pregnant, dar arată frumos și tehnic în același timp, oferind o funcționalitate precisă.

Reducerea greutății în toate aspectele proiectării și ingineriei este o preocupare continuă în construirea supercarurilor, iar interiorul lui GT nu face excepție. Astfel a fost introdus un nou material numit SuperFabric, scos din „tolba” aplicațiilor aeriene și militare, care este disponibil pentru acoperirea podelei portbagajului. Această țesătură inovatoare are un strat anvelopant de mici plăcuțe blindate de protecție, ce îi oferă o rezistență crescută la tăieturi, lovituri și abraziuni. Ușor de curățat și cu uscare rapidă, suprafața SuperFabric este ambutisată (scoasă în relief) cu un model hexagonal pentru obținerea unei protecții optime a suprafeței pe care este montată.

Aceeași preocupare se extinde și la materialele folosite de obicei în cabină. Doar că, de această dată, McLaren are o abordare contemporană ce include filosofia de design a mărcii „totul (făcut) cu un motiv”, proiectanții inspirându-se din modă și lifestyle pentru cele mai fine materiale și dezvoltând noi combinații coloristice exclusiviste. În funcție de preferințe pielea Nappa, oferită ca standard în GT, poate fi înlocuită cu piele fină de lux sau Alcantara, iar toate materialele sunt provenite de la fabrica scoțiană Bridge of Weir, recunoscută de-a lungul timpului pentru implicarea sa în modele precum Ford Model T, Citroen DS, DeLorean sau McLaren F1. Pentru cei care nu sunt adepții pielii, o alternativă o reprezintă cașmirul, eleganta țesătură regăsindu-se pe scaune și pe suprafețele tactile din cabină. Este una dintre cele mai exclusive opțiuni de la McLaren Special Operations (MSO) și este disponibilă în culorile Dove Gray sau Jet Black. McLaren afirmă „cu mâna pe suflet” că este primul producător de automobile care oferă cea mai moale și luxoasă lână dintr-o versiune supercar.

„Introducerea de noi materiale de interior inovatoare pentru orice McLaren este o provocare uriașă. Cu GT am creat frumusețe și lux, dar cu niveluri suplimentare de funcționalitate și tehnologie avansată care sunt inerente fiecărei mașini proiectate și toate livrate într-un mod foarte modern. Totul într-un McLaren este acolo pentru un motiv, nu doar să arate bine. Materialele trebuie să fie autentice nu numai prin aspect și la atingere, ci și să răspundă cerințelor noastre de minimizare a greutății și a performanței în utilizare” spunea Jo Lewis, Director de proiectare a culorilor și materialelor la McLaren Automotive Ltd.

Foto: McLaren

http://www.autotestmagazin.ro/mclaren-pregateste-un-succesor-pentru-p1-afla-cat-mai-avem-de-asteptat/

http://www.autotestmagazin.ro/formula-e-full-stop/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

seventeen − two =