McLaren P1: Hypercarul original

0
261

McLaren aniversează zece ani de la lansarea hypercar-ului hybrid P1, unul dintre cele mai cunoscute modele ale mărcii de performanță din Marea Britanie.

Deși nu își arată vârsta, hypercarul McLaren P1 a împlinit zece ani de la lansare. Performantul model britanic a debutat în 2013 la Salonul Auto de la Geneva atrăgând atunci atenția prin performanțele sale. Cu 916 CP putere oferiți de sofisticatul sistem de propulsie, McLaren P1 era unul dintre cele mai puternice modele de serie.
Sistemul de propulsie hybrid este format din motorul V8 de 3,8 litri (727 CP) alături de un motor electric (179 CP). McLaren P1 poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 2,8 secunde, de la 0 la 200 km/oră în 6,8 secunde. Pentru a atinge 300 km/h luând startul de pe loc, hypercarul P1 are nevoie de 16,5 secunde. Viteza maximă este de 350 km/h.
Performantul model pune accent și pe partea aerodinamică, McLaren P1 fiind echipat cu sistem DRS, similar cu cel al monoposturilor din Formula 1, eleronul spate fiind activ. Monococa este fabricată din carbon, iar elementele de caroserie utilizează fibra de carbon, masa totală a mașinii fiind de 1.395 kilograme. Pentru a reduce greutatea, modelul P1 nu are insonorizare pentru habitaclu și nici material textil pentru podeaua din interior. Suprafețele vitrate folosesc o sticlă specială, foarte rezistentă, dar care are o grosime de doar 2,4 mm. Parbrizul are o grosime de 3,2 mm.
Căutarea permanentă a greutății reduse rămâne o prioritate pentru McLaren, iar în 2023 noul Artura – de asemenea un hibrid de înaltă performanță, dar un supercar de serie cu o echipare generoasă, mai degrabă decât un hypercar extrem, în ediție limitată – are o greutate de 1.498 kg.

Revenind la McLaren P1, aveau să fie produse doar 375 de exemplare care au fost asamblate manual de o echipă formată din 82 de specialiști la centrul McLaren din Woking, Marea Britanie. Un exemplar McLaren P1 era asamblat în 17 zile. Producția celor 375 de exemplare a fost finalizată în decembrie 2015. Toate exemplarele McLaren P1 au fost vândute în doar câteva luni de la producție. Astăzi, hypercarul hybrid este unul dintre cele mai dezirabile modele pentru colecționari.
Dintre cifrele care fac acest model cu adevărat special menționăm timpul de accelerație de la 0 la 300 km/h: 16,5 secunde. Cu 5,5 secunde mai rapid față de legendarul model McLaren F1. Pe circuit, dacă este selectat modul Race, modelul P1 își coboară garda la sol cu 50 mm, iar suspensia este întărită cu 300% ceea ce îi permite să abordeze viraje la viteze ridicate. Cel de la volan poate experimenta forțe de până la 2G. Frânele folosesc un sistem cu discuri ceramice de carbon ce pot opri modelul McLaren de la 100 km/h în 30,2 metri. În timpul programului său de dezvoltare, McLaren P1 a parcurs peste 620.000 de kilometri (385.250 mile) de teste, echivalentul a mai mult de 15 tururi în jurul lumii.
Numele provine din cursele de Grand Prix Formula 1, „P1” însemnând primul loc pe grilă, dar există și un element personal în acest nume: McLaren F1 a fost inițial cunoscut sub numele de Project 1 sau P1.

(Articol publicat în nr. 280 al revistei Auto Test Magazin)

Vă recomandăm și:

LEGO și McLaren

Gordon Murray Automotive T.50: McLaren F1 la puterea a doua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


trei − = 0