„E-o lume minunată în care veți găsi / Numai copii”. Așa sună unul dintre refrenele celebre din anii ‘80. Mihai Constantinescu a fost cel care a lansat melodia și de aproape 35 de ani o cântă cu zâmbetul pe buze în toate spectacolele. Tot binedispus l-am găsit pe Mihai Constantinescu și la RAR.
Cu ce ocazie pe la noi?
Nimic grav. Am fost „prins” fără inspecția tehnică periodică. După părerea mea, polițistul care m-a oprit a fost puțin cam zelos. Mi-a luat talonul și mi-a dat amendă. Asta este… respect legea și îmi asum greșeala. Eu trebuia să dau mașina la buy-back și cei de la firma respectivă m-au tot amânat, așa că am întârziat și eu câteva zile cu ITP-ul.
Cum a fost la RAR?
Foarte bine, băieții de aici au fost drăguți și mi-au explicat foarte clar toți pașii. Lucrurile au mers ușor și rapid.
Vă plac mașinile?
Îmi plac, dar consider că automobilul nu trebuie să fie o mare fiță, ai nevoie de el ca să „te miști”. Eu conduc un Opel și mi se pare o mașină foarte bună.
Mai țineți minte primul automobil?
Cum să nu? În anul 1977 mi-am cumpărat un Volkswagen broscuță. Avea motor mic, răcire pe aer și mergea extraordinar. Mare prostie am făcut că am vândut-o. M-am luat după un prieten care mi-a zis: „Hai, mă, să-ți iei și tu o Dacie.” Așa am făcut și după câteva zile eram deja cu ea în service.
Permisul când l-ați obținut?
În anul 1976, la Constanța. Noi aveam multe turnee pe litoral și pe atunci exista o lege care îți permitea să dai examenul chiar și într-o altă localitate decât cea de reședință. Trebuia doar să dovedești că ești detașat în acel oraș pe o perioadă mai mare de trei luni. Am făcut școala pe niște Dacii „vai de mama lor”. Instructorii ne puneau să conducem în picioarele goale ca să simțim mai bine pedalele. Să știi că am învățat, a fost serioasă treaba și nu am niciun accident important… doar mici tamponări.
Sunteți grăbit la volan?
Nu. Chiar sunt împotriva acelor vitezomani de prost gust și îmi pun întrebarea de ce fac atâtea greșeli și merg atât de periculos? Pentru câteva minute preferi să faci un accident și să rămâi vai de capul tău? Doamne ferește!
Avem mulți șoferi ca în melodia „Vitezomanul Gică”?
Vitezomanul meu nu mergea cu mai mult de 90 de km la oră. Era prudent chiar dacă era îndrăgostit lulea. În viața reală mi se pare incredibil că nu există măsuri punitive pentru cei care circulă foarte rău. Părerea mea este că nu se dorește. Am văzut cu ochii mei când a trecut în viteză, polițistul l-a văzut, dar nu a mișcat nici măcar un deget.
Ce planuri muzicale aveți?
Am foarte multe. Am scris piese pentru copii care se găsesc pe „Tralala”. În plus, vreau să scot și eu niște piese mai interesante, chiar cu sunetele actuale… cu ce este la modă. Din păcate, pe noi ne difuzează mai greu la radio și la TV. Noi nu mai avem voie, suntem considerați „artileria grea” care trebuie dată la topit.
Ce vă răspund? Că nu se mai consumă?
Este o chestie de consum prost și mai există o problemă pe care toată lumea o realizează: s-au creat anumite cercuri, foarte închise, unde se învârtesc aceiași oameni, cu piese asemănătoare și doar se fac bani. Casa de producție, posturile de radio și artistul.
Care ar fi soluția?
Este imposibil să faci ceva. Nu sunt pesimist, sunt doar realist. Aceste lucruri se vor regla într-o bună zi și nu mă gândesc să renunț. Știu că nu este ușor. Acum vin mulți tineri, în special fete, cu bani de la părinți și nu contează că investesc 10 sau 20 de mii de euro într-un clip. Crezi că recuperează vreodată paguba? Eu nu-mi permit să dau atâția bani și nu vreau să plătesc pentru ceva din care nu mai scoți nimic.
Cei noi vă cer sfatul?
Nu vor să învețe de la noi, dar nu acuz pe nimeni. Este o altă lume a unui alt timp. Perioada muzicii frumoase, cu melodie, perioada muzicii romantice care avea un mesaj s-a încheiat. Acum avem o muzică agresivă, cu sunete agresive, în care găsim multe onomatopee și cuvinte puține. Nici măcar nu avem mult „tralala”… oricum și acesta este perimat. Avem lucruri mai simpliste pentru că oamenii nu au timp să se gândească la ceva.