Veștile vin din Regatul Unit. Prodrive, unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea motorsportului, care în ultimii 16 ani a condus echipa Aston Martin Racing, și-a unit forțele cu Universitatea Cambridge în dezvoltarea unui nou ventilator low-cost pentru uz global.
Cunoscută sub acronimul OVSI (Open Ventilator System Initiative), unitatea a fost proiectată folosindu-se componente din afara lanțului medical de aprovizionare, astfel încât să poată fi introdusă pe piață mult mai rapid și mai ieftin decât gama actuală de ventilatoare disponibile pe piața de profil. În doar cinci săptămâni o echipă de 20 de ingineri de la Prodrive a preluat conceptul original de la Cambridge University’s Whittle Laboratory și l-a transformat într-un prototip de lucru complet pregătit pentru producție. De asemenea, a fost concepută arhitectura sistemului electronic și electric și s-a scris software-ul complet nou pentru controlul unității. Un aport important aici l-au avut o echipă de clinicieni pentru asigurarea unei utilizări facile într-un mediu de terapie intensivă.
Primul prototip complet a fost fabricat și asamblat la sediul Prodrive folosindu-se un plămân artificial calibrat, necesar derulării unui program cuprinzător de teste în conformitate cu specificațiile RVMS (Rapidly Fabricated Ventilator System) ale guvernului britanic.
„Îndeplinirea cerințelor unice ale clinicienilor locali a fost cheia acestui proiect”, a spus profesorul Axel Zeitler de la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie și coordonatorul echipei OVSI. „Clinicienii ne-au spus că ventilatorul este necesar pentru acoperirea unui spectrul larg de cerințe de ventilație a pacientului și, prin urmare, lucrează în trei moduri: ventilație neinvazivă, obligatorie sau declanșată de pacient.”
Proiectul vine în întâmpinarea unui consorțiu din care fac parte medici universitari, ingineri, medici de terapie intensivă, organizații ale societății civile și parteneri din industrie care, împreună cu OMS (Organizația Mondială a Sănătății), au estimat că în Africa ar putea exista până la 10 milioane de cazuri de COVID-19 în următoarele șase luni. Asta în condițiile în care, pe continent, există mai puțin de 2000 de ventilatoare care funcționează în 41 de țări, zece neavând deloc.
Echipa OVSI a condus proiectarea conceptului înainte de intrarea acestuia în producția de serie, de care se vor ocupa două companii sud-africane: Defy, producător de aparate casnice, și Denel, o afacere de stat.
Foto: Provide