Muzee auto: Alfa Romeo – Casa legendelor

0
72

După ce am prezentat o serie de muzee auto din Germania, este timpul să trecem granița în Italia pentru Museo Storico Alfa Romeo din Arese, Milano.

Undeva în suburbia Arese, lângă Milano, se află noul muzeu Alfa Romeo. Situat în zona unde a funcționat cândva uzina Alfa Romeo Arese, care şi-a încheiat activitatea în 2005, muzeul a fost și el închis, pentru renovări, o lungă perioadă de timp.
Redeschis în 2015, astăzi primește turiști timp de șase zile pe săptămână. Poate fi vizitat în orice zi, mai puțin marțea. Accesul în muzeu se poate face între orele 10 și 18, iar prețul unui bilet este de 12 euro.
Pentru a ajunge la Museo Storico Alfa Romeo din centrul orașului Milano este nevoie de o călătorie cu metroul pe ruta M1 către stația Rho-Fiera. De aici ultima parte a celor 15 km este parcursă cu autobuzul 561, care oprește chiar în fața muzeului.
Clădirea ce a aparținut cândva complexului Alfa Romeo Arese, a fost renovată cu grijă, iar arhitectura a rămas fidelă anilor ’70. Înăuntru sunt adăpostite aproape 70 de automobile, plus materiale ce fac dovada istoriei unei mărci extrem de iubite.
Muzeul face parte din noul centru Alfa Romeo, ce include de asemenea o librărie, o cafenea, o pistă de încercări, un showroom și o zonă pentru livrarea modelelor Alfa Romeo din gama actuală. Totul face parte din renașterea mărcii Alfa Romeo, ce a început odată cu lansarea modelului Giulia.
Muzeul din Arese conține cele mai importante modele din istoria mărcii. Colecționarea lor a început în 1960, iar primul muzeu Alfa Romeo a fost deschis în 1976. După ce s-a pus lacătul pe uzina din Arese, muzeul a fost şi el închis în 2009.
Colecția istorică expusă începe cu primul automobil A.L.F.A., modelul 24 HP, trece prin exemplarele legendare care au câștigat cursa Mille Miglia precum 6C 1750 GranSport pilotat de Tazio Nuvolari, modelul 8C Touring sau monopostul Alfetta 159 pilotat de Juan Manuel Fangio în Formula 1. Nu trebuie să uităm clasica ­Giulietta din 1950, și nici sportiva 33 TT 12. Toate pot fi admirate într-una din cele trei zone tematice: Timeline, Beauty și Speed. Sau în românește: Cronologie, Frumusețe și Viteză.

Secțiunea Cronologie ocupă în întregime primul etaj al muzeului. Aici sunt expuse 19 automobile, însoțite de panouri multimedia cu informaţii, fiecare fiind reprezentativ pentru dezvoltarea mărcii.
A doua parte a expoziției, intitulată Frumusețe, ocupă parterul muzeului și este împărțită în mai multe secțiuni tematice. Aici sunt prezente modele rezultate din colaborările cu marii carosieri italieni. Zone speciale sunt dedicate modelelor Giulia și Giulietta, dar și modelelor Alfa Romeo care au devenit celebre pe marele ecran.
A treia parte, cea dedicată Vitezei, se află la subsol. Modele care și-au făcut un nume pe circuit sau în marile curse pot fi admirate „în metal și oase”. Vizitatorii pot intra în Templul Victoriilor, un spațiu unde sunt prezentate cele mai importante zece reuşite din istoria Alfa Romeo în lumea sportului cu motor.

Text: Dragoș BĂLTĂȚEANU  / Foto: ALFA ROMEO

Articolul precedentSkoda Karoq: Pretenții mari
Articolul următorCu mașina la service
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


unu + 3 =