Muzee auto: Mercedes-Benz, istorie pe viu

0
90
10 Jahre Mercedes-Benz Museum Mercedes-Benz Museum, Stuttgart

Stilvoll im Klassiker ankommen: Das „Rollende Museum“ des Württembergischen Automobilclubs sorgt bei der „Langen Nacht der Museen“ für eine spektakuläre Anreise ins Mercedes-Benz Museum. Bild aus dem Jahr 2016. Arrive in style in a classic: The "rolling museum" of the Württemberg Automotive Club ensures a spectacular arrival at the "Long Night of Museums" at the Mercedes-Benz Museum. Image from 2016.

Continuăm seria muzeelor obligatoriu de vizitat pentru orice pasionat al automobilului și revenim în orașul german Stuttgart pentru muzeul Mercedes-Benz.

După ce am trecut prin muzeele mărcilor Porsche din Stuttgart și BMW de la Munchen, trecem la muzeul Mercedes-Benz. Mărcile germane își respectă istoria și toate au câte un muzeu bine pus la punct. Cel al Mercedes se află în Stuttgart, chiar vizavi de intrarea principală în uzina Daimler.
Lange Nacht steht im Mercedes-Benz Museum unter einem guten Stern: Begeisterung bis weit über die Geisterstunde hinausEste amplasat pe Mercedesstraße 100 și este deschis de marți până duminică între orele 9 și 18. Prețul unui bilet de acces este de zece euro, dar există și bilete cu preț redus pentru grupuri.
Muzeul se află în apropierea stadionului VfB Stuttgart, iar dacă sunt meciuri, accesul poate fi restricționat.
Cu o formă unică ce aduce aminte de un trifoi, clădirea muzeului mărcii reprezentate de steaua cu trei colțuri atrage imediat privirea. Impresionantul edificiu este opera arhitecților olandezi Ben van Berkel și Caroline Bos şi a fost inaugurat în 2006. Nouă etaje de istorie pură, 16.500 de metri pătrați de spațiu în care se desfășoară 120 de ani de istorie a mărcii Mercedes.

Neue Akzente im im Raum Collection 4 „Galerie der Namen“: Fünf neue Fahrzeuge, unter anderem von Nicolas Cage, Cro und Lukas Podolski. ; Collections Room "Gallery of Names" at the Mercedes-Benz Museum. Five new vehicles. ;

Peste 1.500 de exponate așteaptă să fie descoperite, plus 160 de automobile din toate timpurile. Interiorul muzeului este inspirat de dubla elice a ADN-ului uman. Sunt posibile două trasee pentru vizitator. Un lift te duce la nivelul superior al muzeului unde vei începe o incursiune de două ore în istoria mărcii germane. Începând cu 1886, vizitatorul poate alege să treacă prin cele șapte încăperi ale legendelor ce povestesc istoria Mercedes-Benz în mod cronologic sau poate parcurge cele cinci camere ale Colecțiilor ce documentează tematic diversitatea mărcii. Se poate trece oricând de la un traseu la celălalt, ambele terminându-se în zona pistei de curse înclinate unde se regăsesc celebrele „Săgeți Argintii” și istoria în lumea motorsportului.
Fahrzeugtausch in der „Galerie der Namen“ im Mercedes-Benz Museum: Fünf neue Fahrzeuge zeigen PersönlichkeitTurul prin camerele legendelor începe cu prima oprire în zona pionierilor mărcii, unde cele dintâi automobile create de Gottlieb Daimler și Carl Benz sunt expuse. După trăsurile fără cai avansăm în camera numită „Nașterea Mărcii Mercedes”, urmată apoi de încăperea ce poartă numele „Timpul Schimbării”. Suntem deja în perioada interbelică și asistăm la apariția motoarelor supraalimentate și a propulsoarelor diesel. Camera cu numărul patru ne poartă în „Miracolul de după Război”, când marca din Stuttgart practic a renăscut. Aici sunt expuse modele legendare din anii ’50 ca Adenauer Mercedes, Gullwing sau Ponton. Avansăm apoi în era „Vizio­narilor”, anii ’60 și ’70, când Mercedes a brevetat soluții pentru creșterea siguranței pasagerilor, dar și pentru reducerea emisiilor poluante. Spre final, o zonă specială este dedicată anilor ’80, perioada când Mercedes a început căutarea automobilului cu emisii poluante zero.

Dacă alegem turul Colecțiilor, lucrurile devin și mai interesante. Prima oprire este în camera „Călătorilor”, acolo unde sunt expuse modelele Mercedes ce au redefinit călătoria cu automobilul. De la primele autobuze la modelele break, totul este expus aici. A doua colecție este dedicată „Greilor”, camioane și utilaje grele ce poartă sigla Mercedes. Avansăm apoi în colecția modelelor utilitare. Mașini de poliție, salvare și pompieri sunt prezente aici. La final, „Colecția celebrităților”, mașini Mercedes ce au fost folosite de vedete ale ecranului sau politicii, regi sau prinți, sportivi sau oameni de afaceri.

Text: Dragoş BĂLTĂŢEANU  / Foto: Mercedes-Benz

Articolul precedentSiguranța gravidei la volan
Articolul următorFord Gyron: „Ovalul Albastru” pe două roţi
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


8 − = unu