Muzee auto: Porsche, cutia cu minuni

0
152

Muzeul Porsche (13)Începem un serial cu cele mai importante muzee auto din Europa, destinații obligatorii pentru orice pasionat auto. Primul pe lista noastră este Muzeul Porsche din Stuttgart, o clădire modernistă impresionantă, amplasată chiar lângă uzina mărcii sportive.

Muzeul Porsche (19) Muzeul Porsche (14)Undeva, într-o suburbie a orașului german ­Stuttgart, există un muzeu special. Este muzeul mărcii Porsche, găzduit de o clădire futuristă, inaugurată în 2009. Suburbia se numește Zuffenhausen, iar autostrada care ocolește orașul te va duce în apropiere. La aproximativ 10 kilometri după aeroportul din Stuttgart va apărea ieșirea Zuffenhausen Nord, iar de aici, peste câteva minute, vei ajunge la giratoriul aflat între uzina Porsche, Muzeul Porsche (1)Muzeu și un imens showroom al mărcii. În mijlocul giratoriului tronează acum o sculptură impresionantă, în stilul celor care pot fi văzute la Festivalul Vitezei de la Goodwood.
Această clădire este altarul fanilor mărcii și o atracție turistică importantă pentru cei care vizitează Stuttgart. Este casa unei colecții interactive de modele Porsche din toate etapele istorice ale mărcii. În fiecare an, peste 700.000 de vizitatori îi trec pragul și cei mai mulți revin constant. Pentru că Porsche schimbă permanent exponatele și organizează expoziții tematice temporare care mențin interesul vizitatorilor.

Dokumentation Dauerausstellung | 11. April 2016

Muzeul este deschis de marți până duminică între orele 9 și 18. Prețul unui bilet de acces este opt euro. Copiii în vârstă de maxim 14 ani au accesul liber în muzeu dacă sunt însoțiți de un adult. Cei care vizitează muzeul începând cu ora 17 pot achiziționa un bilet la prețul redus de patru euro. Singurele zile în care muzeul este închis sunt 1 ianuarie, 24, 25 și 31 decembrie.
Muzeul Porsche (15)Clădirea este modernă, spațiul interior este luminos, iar atmosfera este caldă și primitoare. Imediat după recepție există un perete de sticlă prin care cei care trec pragul muzeului pot arunca o privire în atelierul unde sunt restaurate exponatele.

După ce îți smulgi privirea din zona unde își așteptă rândul diverse comori, o scară rulantă lungă te duce la primul nivel al muzeului. Exponatele sunt aproape de vizitatori și nu există garduri sau pereți de sticlă. Ba chiar există un exemplar 911 unde vizitatorii sunt încurajați să urce la volan. Exponatele pot fi abordate cronologic sau poți merge direct în zona în care dorești. Dacă ești pasionat de istoria automobilului sau de marca Porsche, orele pot zbura aici fără să îți dai seama. Toate exemplarele din istoria mărcii sunt acum în fața ta: 356, 911, 912, 904, versiuni de curse, prototipuri, unicate. Totul este aici. Muzeul găzduiește aproximativ 80 de automobile, dar acestea sunt schimbate constant.
Sunt, însă, câteva exemplare care nu vor pleca niciodată din muzeu. Primul Porsche, de exemplu: Typ 64 din 1939. Este cel dintâi automobil construit de Ferdinand Porsche. Avea o caroserie aerodinamică din aluminiu și a fost construit pentru cursa dintre Berlin și Roma. Primul Porsche care a fost fabricat în serie: Typ 356 No.1 sau primul prototip care avea să stea la baza modelului 911. Sunt multe, extrem de multe exponate interesante, fiecare cu povestea lui. Poți petrece zile întregi în acest muzeu și nu te vei plictisi.
La final o vizită la unul dintre cele două restaurante sau la cafeneaua muzeului reprezintă o pauză binevenită. Iar magazinul de suveniruri nu te va lăsa să pleci cu mâna goala. De la cărți, la machete de toate dimensiunile, la tricouri și șepci, totul pentru pasionatul de marca Porsche.

Text: Dragoş BĂLTĂŢEANU  / Foto: PORSCHE

Articolul precedentElectric Drive – 17 mai 2017
Articolul următorMApN: IAR 99 – Evoluția șoimului
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


6 − = patru