Noul Renault Rafale – Personalitate distinctă

0
2999

Tabloul de bord este similar cu ceea ce ai văzut poate pe Scenic, Megane sau Austral. Tot de pe Austral s-ar putea ți se pară cunoscută și consola mediană cu platforma superioară mobilă. Dar mai departe de asta, orice similaritate se diluează şi noul Renault Rafale se dezvăluie pe de-a-ntregul aşa cum este: arătos, avansat tehnologic şi foarte spaţios.

Design revigorant

Noul Renault Rafale este primul model de serie al mărcii care este conceput integral conform viziunii lui Gilles Vidal. Director de Design la Renault, acesta a adus un suflu proaspăt în limbajului vizual menit să confere modelelor Renault o identitate mai pronunţată şi o atractivitate mărita pe întreg ciclul de viaţă.

Nu este niciun dubiu: avem de-a face cu o maşină de talie mare. Ampatamentul are aceeaşi dimensiune ca şi în cazul monovolumului Espace – 2,74 metri iar jantele de 20″ nu par enorme (aşa cum ar trebui să ţi se pară că sunt) când le evaluezi vizual. Asta pentru că sunt încadrate într-un profil musculos care măsoară pe lungime 4,71 metri şi 1,86 metri pe lăţime.

Până şi lăţimea benzii de rulare de 245 mm a cauciucurilor sau creşterea ecartamentelor cu 4 cm comparativ cu Espace se diluează în volumul ansamblului general. Masivitatea noului Renault Rafale este simplu explicată de înrolarea sa în segmentul D, atât din punct de vedere dimensional cât şi al calităţii şi tehnologiei îmbarcate.

Plafonul curbat nu invadează spaţiul rezervat pasagerilor. Curbura este întreţinută în partea din spate de eleronul de mari dimensiuni care continua conturul plafonului şi de lunetă înclinată la 17º care face inutilă prezenţa ştergătorului.

Noul Renault Rafale este primul model al mărcii care este toaletat în noua culoare Alpine Blue, cu un pigment ceva mai intens decât cel folosit la vopseaua celebrului Alpine A110.

După Clio, este al doilea model cu ansambluri optice care valorifică tema identitară a mărcii, diamantul.

Caligrafia italică adoptată pentru scrierea numelui, pe lângă aspectul jucăuș, confirmă personalitatea distinctă, statutul în gama Renault şi nivelul de performanţă.

Contrastul dintre zonele vopsite în Apline Blue care etalează o aparentă netezime şi componentele închise la culoare beneficiare ale unui tratament geometric cu multiple faţete creează un joc al volumelor care îi accentuează musculatura.

Lăţimea noului Renault Rafale este amplificată de plasarea la extremităţi a lămpilor de stop. Forma inspirată de puzzle-urile tangram chinezeşti şi tehnologia micro-optică utilizată pentru definirea semnăturii luminoase le transformă în veritabile atracţii pe timp de noapte. Și nu numai…

La fel ca la Symbioz sau Captur, grila frontală este utilizată ca suport pentru impregnarea temei identitare. Noul Renault Rafale vine cu o nouă interpretare însă. Utilizează un şablon 3D puternic reliefat, cu orientare neuniformă şi evidenţiat prin aplicarea finisajului Deep Glossy Black pe fundal albastru.

Este un artificiu stilistic care aminteşte de operele de artă optică din anii ’70 ale artistului Victor Vasarely, promotorul acestei mişcări. De altfel, fiul său, Yvaral Vasarely, este cel care a creionat logou-ul mărcii Renault din 1972.

Arhitectura grilei frontale a fost concepută cu sprijinul inteligenţei artificiale

Aplicaţia software a proiectat  un model parametric cu multiple interacţiuni şi juxtapuneri spaţiale între elementele cavsi-similare care o compun. Efectul optic este unul care o face să fie  remarcată cu ușurință.

Neuniformizarea unitară a designului parametric este obţinută prin modificări dimensionale, unghiulare şi de orientare în spaţiu care respectă un anumit algoritm matematic. Efectul este unul spectaculos, ca de fiecare dată când este utilizată construcția parametrică în industria auto.

Spațiul interior – refugiu confortabil cu iluminare opacizată controlat

Senzaţia de spaţiu este una veritabilă care nu se alterează indiferent de locul pe care te aşezi. Sau de axa pe care faci evaluarea. Pentru că plafonul panoramic Solarbay foloseşte tehnologia de opacizare controlată, nu mai este nevoie de copertină interioară.

Iar asta adăugă un supliment de 30 mm la spaţiul pentru cap, cei mai mulţumiţi de acest câştig fiind, fără îndoială, cei înalţi. Cum din această categorie fac şi eu parte, mă puteţi crede pe cuvânt când spun că în noul Renault Rafale comfortul e la el acasă chiar şi dacă urmează să călătoreşti pe bancheta spate unde profilul de coupe are obiceiul să incomodeze.

Solarbay, plafonul cu sablare controlată electric, este ultima modă din industria auto. Iar noul Renault Rafale nu ezită să o adopte. Are și de ce: este spectaculoasă!

În ceea ce mă privește m-am întâlnit pentru prima oară cu acest tip de plafon pe Renault Scenic EV cu ocazia Best Electric Car România, ediţia 2024. Dar impactul pe care l-a avut revederea cu această dotare îmi demonstrează puterea de atracţie pe care o exercită și starea de bine pe care reuşeşte să o injecteze permanent.

Este operaţional doar după ce pui contactul iar transparența uşor lăptoasă cu care te întâmpină s-ar putea să nu-ţi zgândăre cine știe ce simţul de observaţie. Așadar ai putea crede că este un plafon panoramic obişnuit. Deşi, dacă stai un pic şi te gândeşti, parcă toate plafoanele panoramice pe care le-ai văzut până acum aveau o copertină interioară care să te protejeze vara de căldura soarelui sau iarna de frig. Atunci de ce cel la care te uiți acum nu are aşa ceva?

Răspunsul şi soluţia le oferă cei de la Saint-Gobain. Au realizat acest plafon cu suprafaţa de 1,64 m2 cu ajutorul tehnologiei AmpliSky. Realizat din sticlă laminată, conţine un strat activ care acţionează ca o cortină digitală. Trecerea de la clar la opac se face în regim segmentar şi modulează iluminarea naturală din interior într-o manieră pe cât de plăcută pe atât de elegantă.

Are patru moduri de funcţionare: claritate sau opacizare totală şi claritate sau opacizare fie în partea din față fie în cea din spate. Absenţa copertinei interioare nu este un motiv de îngrijorare. Izolarea termică pe care o oferă folia laminată este eficientă atât pe timp de vară cât şi iarna când păstrează căldura în interior. În ambele anotimpuri, climatizarea este susceptibilă a fi folosită mai eficient. Deci, per total, un consum mai mic de combustibil sau energie.

Versiunea Esprit Alpine, în calitate de nivel de echipare de top, nu prea face rabat de la nimic ce ţi-ar putea mângâia orgoliul. Există inclusiv animaţie asistată pentru momentele când reglezi oricare din scaunele față. Cel de la pasager are memorie pentru două poziţii iar cel al şoferului te răsfață cu masaj lombar oferit în trei variante şi tot atâtea trepte de intensitate.

Ornamentul rugos, cu un aspect care virează către o textură murală şi cu o coloristică în tonuri de gri, elegant întrepătrunse, ar fi un alt detaliu menit să te încânte. Şi ai face bine să te conformezi pentru că ceea ce priveşti şi pipăi nedumerit nu este altceva decât furnir. Dar nu de lemn ci de piatra naturală. Mai exact, de ardezie.

Astfel, noul Renault Rafale stabileşte o premieră mondială pentru că este primul care apelează la un astfel de finisaj. Prezenţa acestui detaliu exotic atrage atenţia şi nuanţează măgulitor percepţia calităţii.

Dar elevaţia pe scara finisajelor se manifestă în variate moduri. Tapiţeria cu model grijuliu trasat şi executat este un bun exemplu în acest sens. Alternarea dintre pielea alcantara şi cea netedă, secondată de cusături tricolore triple place şi conferă interiorului luminos prețiozitate. Mai ales că tratamentul este aplicat unitar, atât în față cât şi în spate.

Până şi logo-ul Esprit Alpine de pe spătarele scaunelor față este unul muncit deși pare că ar fi vorba doar de o simplă perforare. Pe măsură ce se întunecă afară descoperi că este mult mai mult decât atât.

Nu numai că este luminos dar îşi mai și schimbă culoarea în funcţie de cum a fost personalizat iluminatul ambiental corespunzător modului de condus ales din meniul Multi-Sense.

Materialele calitative care îmbracă fetele uşilor şi ornamentele satinate atotcuprinzătoare care înglobează mânerele de deschidere şi incintele acustice Harman/Kardon sunt similar croite atât în faţă cât şi în spate.

Spaţiile de depozitare din toate portierele sunt protejate cu un material plușat de culoare albastră.

Dar tratamentul estetic aplicat fețelor de uși nu este 100% unitar. Astfel, inserțiile piano black lucioase adăugate în zona cotierelor de la portierele faţă au statut exclusivist. Justificat însă de prezența aceluiași finisaj pe bord, consola mediană şi volan.

Acesta din urmă reuşeşte să exprime prin forma şi aspect cele două laturi principale ale noului Renault Rafale: eleganță şi sportivitate. Este derivat, cu mici modificări, din cel care echipează modelul Megane E-Tech.

Cu un contur poligonal aplatizat este costumat, ca şi scaunele, în piele alcantara, piele netedă şi traversat de cusături tricolore. Pe partea din spate este îmbrăcat într-un material asemănător cu TEP care oferă o experienţă tactilă foarte plăcută.

Padelele din spatele volanului, marcate simplu, cu minus şi plus, nu fac decât să amplifice şi mai mult nivelul de aşteptare pe care îl ai de la un model full-hybrid de 200 CP.

Nu mă pot opri să nu admir încă o dată execuţia şi plasarea comenzii pentru modurile de condus disponibile în meniul Multi-Sense.

Scaunele sunt largi, cuprinzătoare şi cu o ergonomie căreia eu unul nu i-am găsit vreun cusur. Şezutul şi spătarul au flancuri supraînălţate curajos care oferă susţinere laterală fermă menită să te fixeze bine în scaun dacă stilul de condus se încinge. În acelaşi timp nu tulbură confortul, nefiind nişte structuri cu rigiditate deranjantă.

Consola mediană este un alt punct de atracţie. Are statura înaltă şi partea superioară este culisantă, prevăzută cu un mâner care aminteşte de manşa unui avion. Unde altundeva era mai potrivită această alegere dacă nu într-un model care preia numele unui avion care în 1934 dobora recordul de viteză cu 445 km/h: Caudron-Renault Rafale.

Există și un detaliu foarte discret care marchează tributul adus deopotrivă aeronavei dar și performanței de acum nouă decenii. O să-l descoperi pe Solarbay.

Punerea contactului îţi mai rezervă o surpriză: head-up display-ul cu afişare pe parbriz. Cu o diagonală a câmpului de prezentare de 9,3″, acesta poate fi populat cu informaţii complete. Are reglaj pentru intensitatea iluminării dar şi pentru înclinarea verticală sau orizontală.

Central, la baza parbrizului, o să descoperi difuzorul central şi inscripţia Harman/Kardon. Setările în ceea ce priveşte ambianța sonoră şi reglajele de ton sunt aceleaşi ca la Symbioz sau noul Captur E-Tech. Dar atmosfera sonoră este parcă alta deşi poartă semnătura aceluiaşi Jean-Michel Jarre. Fie că este vorba de un spaţiu interior mai mare, fie că este vorba de dispunerea diferită a difuzoarelor, calitatea redării este mai pregnantă. Sunetele sunt conturate precis, bine organizate în spaţiu şi îmbrăcate într-un timbru catifelat.

Afişajul în formă de L se dezvăluie multicolor. Sistemul OpenR, introdus pe Megane E-Tech electric, apoi modificat pentru Austral şi Espace, foloseşte două ecrane cu o suprafaţă cumulată de 774 cm2. Tabloul de bord are diagonala de 12,3″ cu rezoluţia 1920×720 pixeli iar cel dispus central măsoară 12″ şi are rezoluţia de 1250×1562 pixeli.

Motivul diamantat este prezent şi aici în toate temele atribuite afişajului de bord sub forma unei linii de demarcaţie care traversează ascendent ecranul sub un unghi de 28º. O replică discretă a acesteia este prezentă inclusiv în grafica de pe tableta centrală.

Legat de rezoluţia acesteia din urmă, e suficient să apelezi la funcţia „360º Cameră” ca să te lămureşti de calitatea imaginilor afişate. Este utilizată inclusiv realitatea augmentată pentru a plasa o imagine stereoscopică  a maşinii în spaţiul supravegheat video.

Sistemul OpenR Link foloseşte Android Automotive 12 şi vine însoţit de Google Maps şi Google Assistant alături de alte aplicaţii precum News sau Google Play Store. Interacţiunea cu Google Assistant este savuroasă şi lucrativă. Poţi apela la serviciile lui pentru a da telefon, configura o rută în navigaţie, pentru a asculta muzică sau pentru operarea plafonului Solarbay.

E-Tech, full hibrid complet autonom

Indicatoarele nivelului de combustibil şi de energie atrag imediat atenţia asupra propulsiei duale de care dispune noul Renault Rafale în varianta de propulsie „E-Tech”. Tehnologia este deja binecunoscută de pe modele precum Clio, Captur, Megane, Arkana sau Austral. Dar există o diferență: de data asta este grefată pe platforma CMF-CD. Faptul că va fi disponibilă și o variantă Rafale E-Tech PHEV 4×4 de 300 CP confirmă nu doar potențialul acesteia dar și faptul că este vorba despre cea mai avansată platformă a Alianței din punct de vedere al conţinutului și nivelului tehnologic.

Cu un total de 200 CP şi 205 Nm, pachetul E-Tech respectă rețeta consacrată: un motor termic, două electrice, o baterie litiu-ion de capacitate mărită plus o transmisie automată multi-modală. Motorul termic pe benzină are 1,2 litri și trei cilindri. Motorul electric principal furnizează 68 CP, fiind alimentat de bateria litiu-ion de 2 kW care operează la o tensiune de 400 V.

Motorul electric secundar este utilizat la pornirea termicului şi, din moment ce E-Tech nu are integrat în lanţul cinematic un ambreiaj, se implică și în procesul de angrenare al treptelor de viteză. Urmare a multitudinii de tehnologii pe care le înglobează, eficiența energetică a motorului termic urcă până la 41%. Dispune de ciclu Miller pentru ardere, recirculare la joasă presiune a gazelor arse şi turbocompresor cu geometrie variabilă.

Plecarea de pe loc se face mereu în modul electric. La fel mersul înapoi. Aşadar, pornesc încetişor şi în linişte. Primul viraj însă mă face atent. Deşi noul Renault Rafale măsoară peste 4,7 metri în lungime se descurcă admirabil la strâmtoare de parcă ar fi vorba de o citadină veritabilă.

Puţină butonare (tactilă) şi descopăr şi motivul pentru care noul Renault Rafale este atât de ager: roțile directoare nu sunt doar la puntea faţă. Sistemul 4Control Advanced, integrat în platforma CMF-CD, adaugă 8 kg pe puntea spate dar ușurează manevrele prin reducerea drastică a spaţiului în care le poţi executa. Astfel, diametrul cercului de întoarcere se contractă până la 10,4 metri.

4Control Advanced este un sistem configurabil. Ai posibilitatea de reglare a implicării sale între 1 şi 13, scala fiind divizată de specificaţiile fiecărui mod de condus din meniul Multi-Sense. Comfort îşi asumă palierul de la 4 la 10, Eco de la 1 la 7 şi Sport de la 7 la 13. Singurul care se lăfăie pe întreaga grilă este Personal. Nu te lăsa păcălit de gradația cuprinzătoare pe care o ai la dispoziţie.

Reglajul unghiului de virare de la roţile spate este unul foarte fin. Se încadrează între maxim 1º în aceeaşi direcţie cu roțile faţă dacă viteza este mai mare de 50 km/h şi maxim 5º în sens opus roților față dacă viteza de deplasare este mai mică de atât.

Contracţia spaţiului necesar manevrelor sau agilitatea câştigată graţie sistemului 4Control Advanced sunt invers proporţionale cu plaja minusculă de reglaj unghiular permisă trenului posterior.

Prin comparație, roţile față pivotează cu până la 31º după cum poţi afla și singur dacă selectezi pictograma „Dynamic chassis” care afişează asieta maşinii în plan orizontal şi vertical, plus unghiurile cu care sunt bracate, la un moment dat, toate roțile.

E-Tech în acțiune

Acomodarea cu maşina o fac pe un traseu urban de 19 km. 55 minute mai târziu, ajuns la destinaţie, constat eficiența sistemului E-Tech. Exploatat în modul Eco şi cu frânarea regenerativă setată la intensitate maximă aflu că 12 km au fost parcurşi numai cu ajutorul motorului electric. Consum mediu de combustibil? 5,4 l/100 km. Un scurt calcul matematic arată că 63% din traseu a fost făcut fără pic de combustibil fosil!

Noul Renault Rafale este foarte ambiţios 

Chiar şi în modul Eco, simt râvna cu care vrea să se afirme. Subtile apăsări ale acceleraţiei îşi găsesc imediat răspuns în reacțiile mașinii. La fel de entuziast se angajează și frânarea regenerativă. Parcă pândeşte cea mai fină slăbire a presiunii pe acceleraţie pentru a începe să încarce bateria litiu-ion. Dar tot acest freamăt electro-mecanic nu perturbă cu absolut nimic fluiditatea și serenitatea călătoriei.

Setez la maxim gradul de opunere al mecanismului de direcţie. Pentru că raportul de transmitere este 1:13, simt că parcă aş fi adăugat nişte greutăţi invizibile volanului astfel încât manevrarea acestuia a devenit mai greoaie dar a câştigat în transparenţă. Sentimentul de control a ceea ce se întâmplă la nivelul roţilor este convingător şi tonic. Setarea este accesibilă în toate modurile de condus.

Trecerea peste denivelări o fac grijuliu. Jantele au 20″ iar talonul cauciucurilor este de 45. Posesor al unei greutăţi proprii de 1735 kg, noul Renault Rafale se leagănă încordat şi grijuliu când le traversează. Nu remarc mai nimic în afară de zgomotul înfundat pe care îl fac amortizoarele pe revenire, la capăt de cursă.

O explicație a modului foarte civilizat în care Rafale relaționează cu neregularitățile din asfalt o oferă suspensia multi-link de la puntea spate. Care, apropo, colaborează de minune cu sistemul 4Control Advanced. Dacă cumva optezi pentru modul Sport când survolezi la nivelul solului o porţiune virajata, o să descoperi un model foarte agil pentru gabaritul său.

Ţinuta de drum este stabilă şi convingătoare. În potolirea ruliului îşi aduce aportul şi bara stabilizatoare de la puntea faţă alături de reglajele ceva mai severe ale sistemului de suspensie în ansamblul său. Frânele puternice se dozează uşor din cursa lungă a pedalei şi nu par deloc intimidate nici de greutatea proprie şi nici de apetitul pentru sprinturi. O scurtă inspecție îmi confirmă banuielile: toate roțile au discuri de frână ventilate.

Independența sistemul hibrid E-Tech față de orice input venit din partea șoferului este dublată de eficienţa cu care se autoincarcă bateria litiru-ion. Obiectivul e unul comun: reducerea la maxim a consumului de combustibil.

Economie prin… auto-educație

La final de test investighez cu ajutorul meniului MyDrive, stilul de condus şi consumul realizat. Se pare că am obținut 6,8 litri consum mediu în condițiile în care din 172 km parcurși, 77 au fost făcuți exclusiv cu propulsie electrică. Consumul mediu obținut se distanțează binișor de cel oficial. Dar trebuie (neapărat!) pus în balanță cu scorurile primite la capitolul condus ECO după fiecare călătorie pe care am facut-o. Cea din urmă, nu a făcut excepție: 42 din 100 maxim posibil…

Explicația depunctării majore e simplă: ori de câte ori am avut ocazia, am profitat cu nesaț de exhuberanța sistemului hibrid. Așa că MyDrive m-a sancționat. Dar parcă nu suficient de mult pe cât  aș fi meritat…

Călătorii line și rapide

Izolarea habitaclului predispune la călătorii lungi făcute la viteze de autostradă fără ca asta să aducă vreo atingere confortului pasagerilor. Predarea ştafetei între modurile de propulsie se face cu maximă discreţie, fiind complet lipsită de orice urmă de vibraţii sau şocuri.

Scaunele spate sunt ergonomic scobite şi te cuprind protector. Pe orice direcţie ai evalua spaţiul avut la dispoziţie, nu ai cum să nu fii mulţumit de rezultat.

Pe lângă spaţiul îndestulător, pagerii din spate beneficiază şi de o cotieră multifuncţională capabilă să ofere suport ingenios atât pentru telefoanele mobile, în mod individual, cât şi pentru o tabletă de mari dimensiuni la comun. Nu lipsesc porturile USB-C pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

Atmosferă de foaier de teatru

Pe timp de noapte te poţi delecta cu oricare din cele 48 de culori disponibile pentru iluminarea ambientală. Există chiar şi un mod automat de selecţie a culorilor pentru a se potrivi atât cu ciclul circadian de aproximativ 24 de ore cât şi cu ora din zi când călătoreşti. Ajustarea se face la fiecare 30 de minute şi sunt folosite culori reci ziua şi calde pe timpul nopţii. Ambianţa nocturnă este completată de iluminarea spaţiilor de depozitare din portiere, atât în faţă cât şi în spate.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

twelve + one =