Opel Corsa A: Originalul

0
66
Prima generație Opel Corsa avea să devină un succes pentru constructorul german, modelul înregistrând peste 3,1 milioane de unități vândute.

Opel Corsa este unul dintre cele mai populare automobile de clasă mică. Modelul produs de compania germană are șase generații de istorie, originalul fiind lansat tocmai în 1982.

La începutul anilor ’80, Opel avea nevoie de un automobil de oraș pentru a satisface cererea venită din partea clienților care trăiau în marile aglomerări urbane. Până la apariția lui Corsa, Opel se baza pe longevivul model Kadett, dar acesta crescuse în dimensiuni de la o generație la alta.
Producătorul a lansat modelul Corsa în 1982, o mașină mică, cu o caroserie cu linii drepte, dar care avea să atragă atrnția încă de la început. Corsa a devenit un succes masiv pentru Opel, din momentul lansării și până astăzi fiind vândute peste 13,6 milioane de exemplare.

Modelul descoperit în Portugalia a fost păstrat în condiții optime și nu are decât 38.000 km la bord.

Să revenim însă în 1982. Corsa a luat naștere din creionul lui Erhard Schnell, designerul german care avea să creeze o mașină simplă, cu linii clare. Era cu adevărat un automobil de oraș, fiind minuscul față de clasa mică de astăzi.
Opel Corsa A avea 3.620 mm lungime, dar ieșea în evidență prin aripile evazate și interiorul simplu, fără artificii inutile. Lansată inițial pe piețele din Franța, Spania și Italia, acolo unde automobilele mici erau responsabile pentru 40% din vânzări, Corsa era disponibilă ca hatchback sau sedan cu două portiere. Variantele cu patru uși aveau să fie lansate mai târziu, în 1984.
Europenii au primit și o versiune sportivă, modelul Corsa SR, ce avea spoiler, jante de aliaj, scaune sport și motorul de 1,3 litri și 70 CP. Din 1985, Corsa GT s-a alăturat gamei, inițial fiind gândită ca un înlocuitor pentru SR. Exemplarele Corsa A GT sunt astăzi atât de rare, încât chiar departamentul de automobile clasice Opel a achiziționat unul păstrat în condiții bune, atunci când acesta a fost descoperit în Portugalia. Este modelul portocaliu din imaginile ce ilustrează acest articol. Descoperită în orașul Porto, a fost achiziționată de experții Opel și a parcurs apoi pe roți distanța dintre orașul portughez și Russelsheim, Germania.

Opel a avut nevoie de mai multe luni să găsească un exemplar păstrat în condiții bune. Înmatriculată inițial în Spania și apoi ajunsă într-un garaj din Portugalia, Corsa GT vopsită în portocaliu are doar 38.000 kilometri parcurși, deși a fost fabricată în 1987. Cu ocazia drumului spre casă, mica „portocală” a consumat în medie puțin peste 6 litri de benzină pentru fiecare sută de kilometri parcurși.
Opel a mai avut o surpriză pentru gama primei generații Corsa. Celebra versiune GSi avea să fie adăugată în gamă în 1988 având sub capotă puternicul motor de 100 CP. Au mai fost adăugate și versiuni diesel, propulsate de motorul 1,5 turbodiesel de origine Isuzu ce oferea 67 CP.
Din 1987, modelul Corsa avea să primească un ușor facelift cu o grilă nouă, un interior îmbunătățit și alte mici modificări. Motorul de 1,3 litri avea să fie mărit la 1,4 litri începând cu 1989.

În Marea Britanie, prima generație Corsa avea să fie vândută sub denumirea de Vauxhall Nova. Surprinzător, GM avea să păstreze denumirea britanică a modelului doar pentru prima generație. Începând cu Opel Corsa B, versiunea britanică a primit același nume: Vauxhall Corsa.

Foto: Opel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ cinci = 6