Portret Marin Dumitrescu 1919-2021: Legenda

0
54

Legendarul pilot român Marin Dumitrescu s-a stins din viață la 102 ani. Născut pe 19 ianuarie 1919, s-a remarcat în lumea sportului cu motor la volanul modelelor BMW.

Marin Dumitrescu a fost un veteran al curselor auto din România. Născut la numai 49 de zile de la Marea Unire a României, a fost mecanic în aviație în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din 1945 se dedică sportului cu motor. A debutat în cursele pe două roți, fiind campion la motociclism viteză la clasa de 125 cmc în echipa clubului CCA, ulterior trecând la automobilism. Odată cu revitalizarea scenei motorsportului românesc după război, debutează și în cursele auto la volanul unui Jeep modificat.
În 1950 pregătește un BMW 328 la Uzinele Vulcan din București. Cu acest model participă la celebra urcare pe traseu în coastă de la Sinaia, unde obține o victorie importantă în fața unor nume cu greutate ca Petre Cristea sau Jean Calcianu. Avea să numească această performanță „Cursa vieţii mele” în documentarul omonim.
În perioada 1949–1958 câştigă majoritatea titlurilor de viteză pe circuit şi viteză în coastă în România cu sprijinul uzinei Vulcan și al clubului Dinamo București.
A contribuit apoi la organizarea primelor raliuri moderne din România, concurând și în această disciplină automobilistică, alături de Petre Vezeanu, pe un Renault 8 Gordini. Ultimul său titlu de campion național l-a obținut la volanul unei Dacia 1300, în 1976, la vârsta de 57 ani.
Marin Dumitrescu a pregătit apoi generații noi de piloți. Fiul său, Radu Dumitrescu şi apoi nepoţii, Andrei şi Silviu Dumitrescu, au continuat pasiunea pentru motorsport cu titluri de campion naţional în cursele de coastă. Anul acesta familia Dumitrescu va fi prezentă încă o dată în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă şi, în premieră, pe circuit la Romanian Endurance Series.

În 2017, Marin Dumitrescu a fost eroul unei reîntâlniri legendare cu modelul BMW 328, în cadrul „Concursului de Eleganță” de la Sinaia. A ajuns pe covorul roşu al evenimentului, în faţa Castelului Peleş, într-un BMW 328 Mille Miglia Roadster, unul dintre cele trei modele de competiţie produse vreodată. Aceste exemplare s-au remarcat în cursa Mille Miglia din 1940, unde au contribuit la victoria pe echipe a BMW, alături de câştigătorul cursei, BMW 328 Touring Coupé. Ultima cursă oficială în care cele trei BMW 328 Mille Miglia Roadster au fost înscrise a fost Marele Premiu al Orașului Brașov, în septembrie 1940, unde echipa de uzină BMW a participat numai la antrenamente. Izbucnirea războiul a dus la reîntoarcerea în grabă a echipajelor, fără a mai participa în cursă.
În iunie 2017, unul dintre modelele BMW 328 Mille Miglia Roadster revenea în România după o pauză de 77 de ani, iar Marin Dumitrescu se reîntâlnea cu el și primea o plimbare cu modelul favorit după aproape 60 de ani de despărțire.
Marin Dumitrescu a fost membru de onoare al Retromobil Club România, iar în anul 2011 Președintele României i-a acordat Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate și pentru promovarea automobilismul sportiv românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 5 = treisprezece