Centura de siguranţă este cea mai eficientă şi mai cunoscută metodă de a rămâne în viaţă, în caz de accident. Neutilizarea acesteia este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă şi înaintea condusului în stare de ebrietate.
Registrul Auto Român este implicat în permanență în prevenirea pericolelor pe drumurile naționale. Un studiu realizat de Departamentul Cercetare arată, la nivel național, evoluția gradului de utilizare a centurilor de siguranță în ultimii ani, acestea fiind un important indicator de performanță al securității rutiere. Astfel, în anul 2021, a fost determinată rata folosirii centurilor de siguranță pentru ocupanții scaunelor din față în cazul autovehiculelor ușoare (< 3,5 tone) prin monitorizări care au avut loc în zona rurală a județelor, în zona urbană a reședințelor de județ, în municipiul București și pe autostrăzi.
S-au folosit ca locuri pentru monitorizare: intersecţii, treceri de pietoni, intrări în benzinării, vecinătatea centrelor comerciale și s-a asigurat performanţa măsurătorilor, printr-o cât mai bună amplasare a operatorului, pentru a avea vizibilitate şi o viteză redusă a autovehiculelor.

În prezentarea grafică lipsește anul 2020, deoarece din motive de restricție pandemică nu au fost efectuate măsurători.


Analizând rezultatele obţinute, atât pentru şofer, cât şi pentru pasagerul din față, s-a constatat că, în cazul şoferilor, procentul de folosire a crescut din anul 2018 până în 2021 cu 7 unităţi, valoarea de 56,10 fiind aproximativ media ultimilor opt ani. În ceea ce îi privește pe pasageri, procentul a rămas constant în ultimii trei ani, iar valoarea de 50,70 este aproximativ media ultimilor 10 ani.
Cea mai bună rată de utilizare a centurilor de siguranţă a fost înregistrată pe autostrăzi şi apoi în judeţele unde monitorizarea a fost efectuată pe drumuri europene importante, care tranzitează întreaga ţară. Această categorie de drumuri, unde vitezele de rulare sunt mari, responsabilizează mai bine şoferii şi pasagerii autovehiculelor.
Cu toate acestea ratele de utilizare a centurilor de siguranţă prezintă încă un nivel scăzut.
Efectuarea măsurătorilor s-a făcut anual, din luna martie până în decembrie, în zile de lucru reprezentative, de luni până joi, fiind completate minimum 8 formulare/zi/locaţie, pentru minimum 50 vehicule/rubrică formular. Metoda de măsurare a fost manuală, prin vizualizarea traficului de către un operator, în zone cu vizibilitate bună şi viteze cât mai mici.
Text: Departamentul Cercetare RAR / Foto: freepik.com
http://www.autotestmagazin.ro/nou-la-rar-civ-prin-curier-la-tine-acasa/
http://www.autotestmagazin.ro/rar-suntem-vigilenti-si-in-ceea-ce-priveste-activitatea-de-taxi-pe-drumurile-publice/
stie cineva cand o sa ajunga si Daciile noastre la 4-5 stele (EURONCAP)? ca face lifturi se fac destule dar……