Prietenii șoferilor

0
69

În mașinile moderne, există unele tehnologii care, chiar dacă sunt pentru siguranță, reduc din plăcerea de a te afla la volan. De cele mai multe ori, cea mai bună experiență de conducere este cea cu cât mai puțină asistență electronică din partea mașinii. Totuși, există și dotări care sunt utile cu adevărat.

Conectivitate Bluetooth
Că o folosești pentru apeluri telefonice, ascultat muzică sau navigație, să ai conectivitate prin Bluetooth în mașină îți face viața mai ușoară. Nu sunt cabluri de conectat, nu trebuie să folosești vreun dispozitiv de stocare extern (stick de memorie, card SD), doar sincronizezi telefonul cu interfața Bluetooth a mașinii înainte de plecare și gata. Este și un plus la capitolul siguranță, pentru că nu mai trebuie să cauți cu privirea și să întinzi mâna după telefon, să te uiți la ecranul acestuia și să tastezi. Totul se face simplu, printr-o singură apăsare de buton.
Asistență la parcare
Senzorii și camerele video pentru parcare sunt printre ajutoarele cele mai de nădejde pentru șoferi, reducând aproape de zero riscul de a lovi un trecător, o altă mașină sau cine știe ce obiect aflat în preajmă atunci când îți garezi autovehiculului. De altfel, importanța camerelor de asistență la parcare a fost recunoscută chiar de către guvernul american, care, de mai bine de trei ani, a impus prin lege ca toate mașinile noi vândute pe teritoriul SUA să fie astfel echipate.

Tempomat adaptiv
Sistemul cruise control, cunoscut și sub denumirea de tempomat, face viața mai ușoară la volan, pentru că setezi o anumită viteză și mașina o păstrează fără să mai fie nevoie să apeși pedala de accelerație. Scade și consumul rulându-se la viteză constantă și șoferul își odihnește piciorul. Dar, cel mai bun este tempomatul adaptiv, care, fiind echipat cu radar, permite și setarea unei distanțe sigure față de mașina din față. Viteza automobilului propriu este reglată automat în funcție de a acesteia și astfel scade nivelul de stres cauzat de traficul aglomerat, de exemplu.
Monitorizarea unghiului mort
Când conducem, cu toții ne confruntăm cu problema mașinilor „invizibile” în oglinzile exterioare, mai ales dacă ne aflăm la volanul unui autovehicul mare. Echiparea cu sistem de monitorizare a unghiului mort face ca acest neajuns să devină la rândul lui „invizibil”. Chiar inexistent!
Sistem anticoliziune
Printre cele mai noi tehnologii de siguranță activă și care încep să fie instalate pe din ce în ce mai multe modele de mașini, sistemele de prevenire a coliziunilor sunt de neprețuit. Radarele cu care sunt dotate avertizează șoferul că se apropie cu mașina prea mult de automobilul din față și, dacă nu se reduce viteza, sistemul se activează și începe să aplice frânele, mergând chiar până la oprire. Simplu și eficient!
Head-up Display
Un asistent de conducere foarte util, ce proiectează principalele informații, în primul rând viteza de rulare, dar și direcția de urmat potrivit setărilor navigației GPS, în câmpul vizual direct al șoferului, astfel că acesta nu trebuie să-și ia ochii de la drum. Din păcate, head-up display-ul este încă puțin răspândit, în general, făcând parte din dotarea mașinilor premium, scumpe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua − = 3