RAR Argeş: Reprezentanţa din livadă

0
67

Nicolae Albu RAR Arges (8)Se spune că „omul sfințește locul”. Proverbul se potrivește foarte bine la RAR Argeș. Reprezentanța condusă de Nicolae Albu are un sediu frumos și oferă condiții bune angajaților și clienților. Şeful reprezentanţei  este unul din veteranii RAR-ului, lucrea­ză la noi din anul 1994 și este foarte  pasionat de domeniul auto…

Nicolae Albu: În familia mea nu am avut medici sau silvicultori, toți au avut legătură cu domeniul auto. De fapt, în această zonă, în fiecare familie există cineva care lucrează la uzină ori la o firmă care fabrică sau vinde piese. Eu m-am molipsit de la tata. Mă lua cu el în deplasări, îmi plăcea să-l asist când meșterea pe la motor. De multe ori dormeam în mașină. (zâmbeşte).
Auto Test: Cred că nu a surprins pe nimeni faptul că ați continuat studiile în domeniul auto.
Nicolae Albu: Așa este. M-am dus la Târgoviște la liceul auto din localitate. Aici am obținut și permisul de șofer profesionist, apoi m-am îndreptat spre facultatea de automobile din Pitești. Nu m-am angajat imediat după ce am absolvit facultatea, pentru că am fost nevoit să plec în armată nouă luni. Așa erau vremurile…
Auto Test: Ați transmis mai departe pasiunea pentru acest domeniu?
Nicolae Albu: Nu, eu am fete. Una lucrează într-o bancă și cea de-a doua este psiholog. Dar, cine știe, poate o să-mi „molipsesc” ginerii sau nepoții, când o să am (râde)… Sunt foarte apropiat de fetele mele. Mă bucur că nu au vrut să plece în străinătate și îmi place că nu se mută de la o slujbă la alta după cum bate vântul.

Holurile reprezentanței din Pitești sunt înțesate de flori
Holurile reprezentanței din Pitești sunt înțesate de flori

Auto Test: De când sunteți angajat la RAR?
Nicolae Albu: Lucrez aici de la începutul anului 1994. Când am venit eu, la RAR Pitești lucrau doar  trei oameni: doi ingineri și șeful de reprezentanță, domnul Andreev.
Auto Test: Au fost grele începuturile în această activitate?
Nicolae Albu: Erau vremuri dificile. Atunci nu se înmatriculau mașini mai vechi de opt ani și ca să stabilești anumite tipuri de vehicule care nu se încadrau în codul VIN (n.r. seria de șasiu a unui autovehicul), ca să vezi data fabricației, trebuia să te uiți prin cataloage sau să suni la București la cei care erau dotați cu materiale. Atunci, practic, s-au făcut procedurile și în funcție de cazurile întâlnite.
Nicolae Albu RAR Arges (2)Auto Test: Vă mai amintiți cum se lucra în primul sediu?
Nicolae Albu: Munceam într-o hală închiriată, aveam o singură linie, iar evidența se făcea de mână. În anul 1995 ne-am mutat, tot cu chirie, la Autobaza 1. Acolo aveam două linii, dar erau condiții vitrege: vara era foarte cald, iarna foarte frig. Cei de la Autobază încălzeau hala cu o centrală, cred că se alimenta cu păcură, pe care o porneau când și când. La noi, în spate, ajungea mai greu căldura. Aveam șube, pantaloni… echipament de iarnă, de eschimoși.
Auto Test: Cred că era greu și pentru clienți?
Nicolae Albu: Sigur. Era un loc strâmt, în curte încăpeau doar zece mașini, restul stăteau pe stradă. Nu exista sistemul de programări, iar clienții se așezau la coadă de la miezul nopții. De atunci există ideea că la RAR se aşteaptă mult, deși lucrurile s-au schimbat radical. Și acum am găsit oameni, din provincie, care au venit să stea la rând în toiul nopții. Mi-au spus că nu au acces la mijloacele de informare, așa că nu știau că acum se intră pe baza unei programări care se face foarte simplu: telefonic sau online.

Inginerul Dilirici Nicolae şi şeful de reprezentanţă, Nicolae Albu
Inginerul Dilirici Nicolae şi şeful de reprezentanţă, Nicolae Albu

Auto Test: Văd că aveți un sediu frumos…
Nicolae Albu: A fost construit în perioada în care șef de reprezentanță a fost Alexandru  Stariradov, un om care a pus mult suflet la RAR Argeș. Noi suntem într-un județ mare, cu potențial, și conducerea a hotărât să facem un sediu nou. Avem două linii pentru efectuare ITP și una pentru identificare și certificare. În două încăperi funcționează laboratorul de certificare a autenticității. Aici captăm poze, ne ocupăm de identificări și lucrăm sesizările poliției. Pot să vă spun că avem o colaborare foarte bună cu organele statului.

Cîrtsoiu Ion – maistru
Cîrtsoiu Ion – maistru

Auto Test: Cum v-ați descurcat după eliminarea „taxei de timbru”?
Nicolae Albu: Chiar dacă avem două linii, în aceste luni au fost multe solicitări și nu ne-a fost ușor. Județul este mare şi volumul s-a mărit considerabil.
Auto Test: O să luăm un exemplu. Conform datelor centralizate de departamentul DOIIT, în luna martie a anului 2016, au trecut pe la RAR Argeș 769 de vehicule second hand din import. Anul acesta, în aceeași lună, au fost 1899…
Nicolae Albu: Au fost multe, dar ne-am descurcat. Am avut zile în care programul a fost prelungit, au fost și două ture. În plus, am lucrat și sâmbăta. Nu putem mai mult, acesta este fluxul, ținem foarte mult să ne menținem standardul de calitate cu care ne-am obișnuit clienții și nu ne-am grăbit.

Guran Gabriel – inginer
Guran Gabriel – inginer

Auto Test: Sunt și nemulțumiri?
Nicolae Albu: Tot mai puține, nu există lucruri perfecte. Cei mai mulți dintre clienți pleacă mulțumiți de la noi. Află dacă autovehicul are probleme și, în plus, după ce pleacă de la noi, se duc la serviciul de înmatriculări siguri de mașină. Îi sfătuiesc pe toți cei care vor să-și cumpere o mașină second hand să treacă pe la RAR înainte să încheie tranzacția.
Auto Test: Aveți echipă bună?
Nicolae Albu: Colegii mei sunt foarte responsabili. Cel care a luat mașina se ocupă de ea de la început până la final. Așa că el semnează, el răspunde! Pot să vă spun că suntem foarte buni colegi. Dacă cineva simte o problemă la o mașină, se sfătuiește cu ceilalți și toată lumea încearcă să-l ajute cu cel mai bun sfat. Niciun angajat de la RAR Argeș nu gândește: „Lasă că poate se duce mașina la altul și nu mai este pe capul meu”. Aici lucrează doar oameni profesioniști.

Nicolae Albu este unul dintre fundașii echipei de la RAR Argeș
Nicolae Albu este unul dintre fundașii echipei de la RAR Argeș

Auto Test: Am văzut pe hol mai multe fotografii cu echipa de fotbal…
Nicolae Albu: Nu se putea să nu avem echipă de fotbal, tocmai în orașul lui Dobrin.  Avem echipă serioasă, am câștigat și trofee. Orice angajat nou la RAR Argeș a primit întrebarea: „Știi să joci fotbal?” (râde). Să știți că fotbalul a fost una dintre metodele prin care ne-am relaxat, ne-am împrietenit și chiar ne-am apropiat. La meciuri au venit colegii și colegele să ne susțină, iar atmosfera a fost foarte frumoasă.
Nicolae Albu RAR Arges (6)Auto Test: Am văzut că aveți și o mică livadă.
Nicolae Albu: Suntem aproape de institutul pomicol de Mărăcineni și ne-am gândit să profităm. Acum trei ani am plantat meri, cireși, caiși, iar recolta este foarte bună. În perioadele cu temperaturi scăzute ne mai întreabă câte un client cum reușim să ne ferim pomii de frig. Le răspund că îi învelim în folia de la Certificatul de Înmatriculare (râde).

Text și foto realizate de Sorin BARBU

Articolul precedentBMW Motorrad Track Days 2017
Articolul următorNoua carte de identitate a vehiculului (CIV)
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru − 4 =