RAR: Claudiu Nedelcu – „Doctorul” din Voluntari

0
53

claudiu nedelcu (5)Claudiu Nedelcu seamănă cu un doctor grijuliu care încercă să afle cât mai rapid dacă pacienții săi sunt sănătoși. Doar stetoscopul îi lipsește. Urcă la volanul mastodontului și… consultă, verifică seriile după ce bena a fost ridicată, se bagă sub autovehicul ca să-i încerce articulațiile, iar la final analizează „radiografiile” care îi apar pe monitoare.  Claudiu este un om cu mare experiență în domeniul auto. Are 47 de ani și s-a angajat la RAR imediat după ce a absolvit Facultatea de Transporturi, secția de autovehicule, în anul 1995. Au trecut 21 de ani de atunci și 20 de când lucrează la reprezentanța din Voluntari.

Auto Test: Vă mai amintiți prima zi de lucru?
Claudiu Nedelcu: (Zâmbește) Cum să nu, țin minte că aveam emoții foarte mari! M-a întâmpinat noul meu șef: inginerul Dumitrache Cristian… el este șeful meu și acum. Am fost prezentat domnului Ioan Țigănaș, a avut loc un interviu și după trei luni de probă am fost angajat.
Auto Test: În prima zi, colegii v-au trimis după „o găleată de curent”, așa cum se mai întâmpla prin filmele românești?
Claudiu Nedelcu: (Râde) Nu a fost cazul la RAR, dar colegii au vrut să vadă ce am învățat la facultate și m-au pus să calculez centrul de masă al unui autovehicul prezentat la omologare. Mi-am pus rotițele în mișcare și a ieșit.
claudiu nedelcu (6)Auto Test: De unde pasiunea pentru mașini?
Claudiu Nedelcu: Mi-au plăcut încă de când eram copil. Eu am crescut în comuna Tătărani din Dîmbovița și țin minte că priveam fascinat autobuzele care treceau pe stradă. Le spuneam tuturor că o să mă fac șofer. Am terminat liceul auto Grigore Alexandrescu din Târgoviște și apoi am dat la facultate. În perioada studenției am lucrat ca mecanic și eletromecanic.
Auto Test: Ați avut mașină în familie?
Claudiu Nedelcu: Târziu. Ai mei au stat trei ani pe lista de așteptare pentru o Dacie 1300. Pe această mașină am învățat să conduc și tot pe ea am deprins și primele cunoștințe tehnice.
claudiu nedelcu (7)Auto Test: Cum au fost acești 21 de ani la RAR?
Claudiu Nedelcu: Ani frumoși, dar au trecut prea repede. Am avut mereu colegi bine pregătiți, lângă ei am învățat multe lucruri și am căpătat experiență. La rândul meu am explicat altor colegi ce am învățat. Am făcut ceea mi-a plăcut. Am o fiică de 24 de ani, studentă la medicină în anul șase, și i-am spus mereu: „Dacă faci lucrurile cu plăcere, o să reușești mai ușor”. Se pregătește de ultimele examene…
Auto Test: Aveți emoții?
Claudiu Nedelcu: Ca atunci când s-a născut. Este o fată deșteaptă, ambițioasă și muncitoare. Sunt sigur că o să reușească.

Claudiu Nedelcu și Marian Savu „în acțiune”
Claudiu Nedelcu și Marian Savu „în acțiune”

Auto Test: La ce departament lucrați?
Claudiu Nedelcu: Sunt specialist la colectivul de omologări individuale artizanale unde avem de-a face cu vehicule transformate sau construite de la zero. Aici verificăm documentația, dar și respectarea acesteia. Trebuie să fim vigilenți. La noi vin și autovehicule și vehicule destinate transporturilor de mărfuri periculoase: cisterne, containere, autocisterne. Le atestăm și le agreăm, iar această activitate se face doar la noi: au anumite echipamente specifice… documente suplimentare. În reprezentanța din Voluntari vin tot felul de autovehicule și vehicule. De la turisme, motociclete, motorete, scutere, până la macarale, buldoexcavatoare, gredere, remorci, semiremorci. Suntem vizitați și de vehicule speciale de cinci sute de tone.
Auto Test: Este greu să-i explici unui om că atunci când mașina are probleme trebuie să o respingi?
Claudiu Nedelcu: Foarte greu. De cele mai multe ori, clientul este convins că mașina lui este bună. Încerc să-i explic omului că iau această decizie pentru binele lui și pentru siguranța celor din trafic. Respingem și mașini noi. Se  întâmplă, foarte rar, să plece nereglate de pe bancul de fabricație și vin la noi cu erori minore. Le respingem și se întorc după ce își rezolvă problema.

Mesaj de la un client mulțumit: „Totul a fost OK. La RAR sunt oameni care știu meserie”.
Mesaj de la un client mulțumit: „Totul a fost OK. La RAR sunt oameni care știu meserie”.

Auto Test: Este o activitate riscantă?
Claudiu Nedelcu: Doar dacă nu respecți măsurile de protecție a muncii. Să vă dau un exemplu… Atunci când verifici seria de la motor, la un cap tractor, dacă lași cabina pe jumătate ridicată și se defectează ceva, se poate întâmpla să cadă și atunci… Avem și accidente mai ușoare. Mi s-a întâmplat o singură dată să lovesc, din neatenție, mașina unui client.
Auto Test: Cum ați rezolvat problema?
Claudiu Nedelcu: Cu acordul clientului am dus mașina la service, am reparat-o și am plătit din buzunar toată intervenția. RAR-ul nu a avut nicio vină, a fost responsabilitatea mea.
Auto Test: Cu colegul… am văzut că vă înțelegeți din priviri?
Claudiu Nedelcu: Cu Marian Savu lucrez de 15 ani. Este mecanic pe linia de vehicule grele: un tip deosebit, priceput, implicat. Am mare încredere în tot ceea ce face. Ne înțelegem foarte bine, ca o echipă de la camera de gardă a unui spital de urgență.

Interviu realizat de Sorin BARBU

Articolul precedentTEST: Ford Kuga – American „Made in Europe”
Articolul următorTraian Terci, RAR Braşov: „Am o echipă extraordinară”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 1 = doi