Mult așteptata relaxare a condițiilor de izolare, care va intra în vigoare din 15 mai, vine și cu o serie de noutăți și restricții pentru bucureștenii care folosesc transportul în comun pentru a se deplasa. Societatea de Transport București (STB) a anunțat că din 18 mai va scoate pe traseu toate autobuzele, tramvaiele și troleibuzele de care dispune, dar va introduce noi reguli pentru călători. În stațiile aglomerate, polițiștii locali vor supraveghea gradul de încărcare al mijloacelor de transport în comun.
Potrivit celor de la STB, strategia pentru perioada care urmează va fi să nu se mai permită umplerea până la refuz a autovehiculelor de transport public, dar și păstrarea distanței între călători.
„Accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum şi un rând în picioare, respectând distanţa regulamentară de 1,5 m. Urcarea călătorilor în autovehiculele STB se va face doar prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi”, se arată în comunicatul emis de Primăria Capitalei.
În plus, toate vehiculele vor fi „dezinfectate cu substanţe care distrug virusurile”, iar STB va dezinfecta și staţiile de aşteptare pe care le are în administrare. Pentru respectarea noilor reguli de acces în mijloacele de transport în comun, în punctele de transbordări masive şi cu trafic intens, călătorii vor fi îndrumaţi la accesul în vehicule de către controlorii STB, însoțiți de polițiști locali.
„Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, recomandăm tuturor bucureştenilor care folosesc mijloacele de transport în comun să îşi protejeze nasul şi gura cu măşti medicale sau confecţionate din material de bumbac, dar şi ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare). Călătorii sunt rugaţi să respecte, de asemenea, şi noile reglementări privind distanţarea socială”, precizează primăria.
Reprezentanții angajaților din STB spun că eficiența acestor măsuri va fi crescută doar dacă traficul din București nu va reveni la valorile de dinainte de pandemie, atunci când timpul necesar pentru parcurgerea traseelor era simțitor mai mare.
„Cât de repede vor ajunge aceste mijloace de transport în stații depinde, însă, și de cât de aglomerat va fi traficul. Dacă oamenii vor înțelege și nu vor aglomera traficul, lucrurile vor merge bine. Spre exemplu, dacă vor mai ieși cu mașina doar jumătate dintre cei care o făceau, la începutul anului, atunci am parcurge Traseul 282 – de la Fundeni la Gara Basarab, în 45 de minute în loc de o oră. Iar în acel sfert de oră, se mai parcurge încă o parte din traseu. Deci autobuzul ar veni mai des în stație”, a precizat Valer Ciobănescu pentru Ziare.com.
Conform indicațiilor date de autorități, după 15 mai va fi obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, așadar și în mijloacele de transport în comun.
Foto: STB.ro, antena3.ro, capital.ro
http://www.autotestmagazin.ro/bucuresti-cum-vom-circula-cu-transportul-in-comun-dupa-15-mai/
http://www.autotestmagazin.ro/transportul-de-persoane-nu-va-mai-fi-la-fel-dupa-pandemie-propunerile-ministrului-transporturilor/