Culoarea maşinii, element esenţial în aspectul acesteia, poate să îţi facă timpul petrecut în ea mai plăcut sau măcar să te lase indiferent. Dacă, însă, chiar te deranjează este momentul să te gândeşti la o posibilă schimbare. Rămâne de văzut acum ce ţi se potriveşte şi ce i se potriveşte maşinii tale. Dacă intervin şi alte persoane din familie cu păreri… este posibil să înceapă circul.
Culoarea maşinii este unul dintre elementele subiective care, pe lângă design sau, mai corect, împreună cu acesta ne determină să îl considerăm un autovehicul atrăgător, indiferent sau anost. Posibilitatea alegerii culorii când îţi cumperi o maşină nouă este una dintre satisfacţiile garantate. Ce îţi place, aia alegi! Reversul medaliei poate să apară când vrei să vinzi maşina. Cu cât este culoarea mai calibrată pe un gust particular, cu atât poţi „să scapi” mai greu de ea ulterior. Dar să faci analize economice de piaţă în cazul revânzării peste nu ştiu câţi ani şi să te lipseşti de plăcerea alegerii unei culori favorite, consider că este o mare pierdere. În fond, o viaţă avem. Din studii reiese, de exemplu, că alegerea culorii gri şi a nuanţelor asociate garantează o revânzare mai facilă. Prin urmare, dacă îţi place griul eşti un norocos.
Ce facem, însă, dacă nu avem ocazia să luăm o maşină nouă? Păi, ne rămâne şansa să o găsim la mâna a doua aşa cum o dorim… dar este slabă probabilitatea, să recunoaştem.
O altă variantă, mai realistă, este să o cumpărăm şi să-i schimbăm culoarea după preferinţe. Variantele tehnice sunt reprezentate de vopsirea automobilului sau acoperirea sa cu o folie de altă culoare. Cum sunt taximetrele galbene, la care, după ce fac ocolul pământului, se dă folia jos şi se duce maşina în târg cu vopseaua originală (alta decât galben) și arată ca nouă nouţă. Ca o paranteză, dacă vreţi să vă cumpăraţi un automobil sau deţineţi un model folosit pe scară largă şi de flotele de taxiuri, este înţelept să evitaţi vopsirea acestuia în galben. Sunt şanse mari ca la revânzare lumea să nu te creadă că mașina nu a făcut taximetrie. Mergeţi pe galben în acest caz doar dacă sunteţi un fanatic al acestei culori.
Legislativ, dacă porţiunea de culoare schimbată depăşeşte 50% din suprafaţa automobilului, acesta trebuie trecută şi în actele maşinii. Prin urmare, este necesară o trecere pe la RAR şi pe la Poliţie.
Revenind acum la problema legată de culoarea maşinii, nu ştiu dacă aş merge până în punctul în care să asortezi culorile cu vestimentaţia din şifonier, însă, în mod cert, poţi să faci o selecţie a culorilor care îţi plac şi, dintre acestea, să analizezi care anume sunt potrivite pentru automobilul avut în vedere. De exemplu, dacă nu eşti adeptul „all black” şi maşina este una cu finisaje exterioare normale, însemnând elemente și ornamente negre, este indicată o culoare mai deschisă pe care acestea să fie evidenţiate. O maşină de dimensiuni compacte cu ornamente negre, poate, de exemplu, să fie vopsită fără regret în galben sau în roşu aprins. O limuzină de dimensiuni mari necesită, de regulă, culori mai serioase. De exemplu, un BMW Seria 7 sau un Mercedes S-Class, cu ornamente cromate, le poţi vedea în albastru închis în locul unui albastru foarte deschis. Ornamentele cromate şi automobilele de dimensiuni mari sunt vopsite în general în culori mai închise. Culori din gama „papagal” sunt de evitat în acest caz. Cele să spunem mai vesele se pretează la maşini mai mici, de oraş, unde distracţia ar trebui să fie cuvântul de ordine.