Şi ce dacă nu au roţi?

0
51

nu au roti (4)Toată lumea a auzit de maşinile desenate de Italdesign, însă nu ştiu câţi cunosc faptul că fac și ceasuri, telefoane, aparate electrocasnice sau aparatură medicală.

Diversitatea domeniilor în care activeză italienii subliniază faptul că activitatea de creaţie şi profesionalismul nu au graniţe. Când eram mai mic, ţin mine că am fost uimit de faptul că Giugiaro se ocupa şi de alte lucruri în afara maşinilor. În primul rând mă întrebam cum de ştie să deseneze şi altceva şi, în plus, dacă ştie să facă maşini, de ce îşi mai pierde timpul şi cu alte „bazaconii”?! Eroarea acestei judecăţi stă în faptul că am fi tentaţi să credem că designul este în primul rând o artă ce ţine de inspiraţia de moment a designerului implicat, cumva asemenea picturii şi a pictorilor. Designul este profund influențat de latura economică, de faptul că propunerea trebuie, în final, să se vândă. De aici apare și flexibilitatea celor care lucrează în branșă. Având niște cunoștințe și proceduri de bază sunt capabili să execute proiecte în diferite domenii, în funcție de comenzile pe care le primesc. Este adevărat că există departamente canalizate doar pe un anumit tip de produs, dar există şi mai multe birouri, consultanțe în design, care oferă servicii pentru o gamă mai largă. Este şi cazul casei Italdesign care abordează subiecte din toate domeniile.

Unul dintre exemplele clare în acest sens este ceasul realizat pentru producătorul japonez Seiko. Cel prezentat în articol face parte din seria Speedmaster 2014. Cadranul „descentrat” faţă de axul longitudinal al curelei reprezintă unul dintre primele elemente care „sar” în ochi în privinţa unui design cu personalitate. Combinaţia de negru, pe care sunt asezonate butoane și inscripţii roşii, conturul cadranului şi limbile argintii îl face un ceas deosebit din punct de vedere al designului abordat. Seria este destinată motocicliştilor. Din acest motiv, de exemplu, cureaua poate fi ajustată în aşa fel încât să poată fi montată pe ghidonul motocicletei. În materie de apariţii în filme ceasul Speedmaster, din 1983, a apărut în Aliens din 1986, pe mâna actriţei Sigourney Weaver, al cărei personaj se afla în centrul acţiunii.
nu au roti (2)O altă creaţie este bucătăria realizată de Italdesign împreună cu producătorul italian Scavolini. Echipa formată de aceşti specialişti în design a venit cu propunerea intitulată FluxSwing. Deşi aceasta ne fură ochii prin frumuseţe, nu neglijează nici latura practică. Nu ştiu acum dacă bucătăria este atât de deşteaptă încât să ştie singură să facă exact cozonacii pe care îi cocea bunica, însă, în mod sigur, o mână de ajutor trebuie să le dea celor care gătesc.
nu au roti (9) nu au roti (5)Pentru că tot am ajuns în sectorul „bucătării”, un alt design semnat de italieni este espressor-ul profesional Emblema, o evoluţie a modelului E61 produs de Faema. Realizat în 2008, modelul a câştigat doi ani mai târziu titlul „Good Design Award”, unul dintre cele mai prestigioase titluri la nivel global pentru produse noi.
După atâta „bucătărie” este timpul să trecem şi la sport. Ajungem la o altă propunere a casei italiene, ce a vizat designul Torței Olimpice, cu ocazia olimpiadei de la Torino din 2006 (foto sus). Forma este ergonomică, uşor de ţinut în mână, iar în partea superioară, un element din aluminiu, oval, contrastant cu restul corpului, iese uşor în relief asigurând astfel şi protecţia făcliei în timpul deplasării.
nu au roti (7)Acum, oricâtă mişcare am face, dacă în bucătărie am dat atacul pe la prăjituri, torturi şi plăcinte, este posibil să vizităm şi dentistul. Aici putem avea plăcerea, dacă putem spune aşa, să întâlnim o altă creaţie a lui Giugiaro. Mă refer la un dispozitiv ce conţine scaunul pacientului, braţul mobil şi elementele de „lucru” necesare unui cabinet de stomatologie. A fost realizat în anul 1989 pentru clientul Eurodent. Denumit Isotron, designul acestuia reușește să adune într-un singur volum toate componentele necesare. Forma dispozitivului este complet inofensivă, evitând orice profilatură ce ar putea transmite o senzaţie de agresivitate asupra pacientului şi, implicit, un disconfort al acestuia. Între noi fie vorba… cred că sutem destui care nu putem fi păcăliţi cu artificii de acest gen: design interior frumos, zâmbatele asistentelor etc. Când eşti la dentist, eşti cu pupila mărită cât casa, o durere la care nu te aștepți poate oricând să apară.
nu au roti (3)Ca să înceheiem povestea şi să punem la un loc toate foile sale, avem nevoie de o geantă. Și nu de oricare, ci de una cu stil. Ajung la o altă creaţie, geanta făcută pentru producătorul Samsonite în 1988. Realizată din materiale de calitate (magneziu) şi rezistentă la zgârieturi, cu sistem de încuietoare şi rotiţe pentru deplasare, aceasta pare bună şi pentru un film cu agenţi secreţi.

Articolul precedentRomânia frumoasă – Călătoriți!
Articolul următorFord EcoSport: Micul mare SUV
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


doi + 9 =