Siguranţa copiilor: Cu ochii în patru

0
53

Oricât de multă atenție acordăm pentru siguranța copiilor atunci când folosim autoturismul propriu, din păcate, tot se pot întâmpla evenimente nedorite care le pot pune viața în pericol. Strangulările în ferestrele cu închidere automată, accidentele din cauza căldurii excesive sau rănile de impact la viteză redusă, atât cu fața cât și cu spatele mașinii, reprezintă doar câteva exemple despre ce se poate întâmpla atunci când copiii sunt lăsați singuri sau nesupravegheați în automobile și, mai ales, în jurul acestora. Adică, o clipă de neatenție din partea noastră este îndeajuns ca să se întâmple o tragedie.

Partea bună este că aceas­­­­­ta poate fi evitată  dacă se ține cont de câteva sfaturi de siguranță care pot deveni reale reflexe condiționate atunci când trebuie să protejăm copii. Și, deloc surprinzător, mai multe organizații pentru protecția copiilor din Europa și de peste ocean au ajuns la aceleași concluzii.
Prima și „cea mai generală” este să nu lăsați niciodată copiii singuri în mașini sau în jurul acestora, nici măcar un minut. Când ați ajuns la destinație, indiferent că sunteți în parcarea supermaketului sau cea proprie, ori la activități în aer liber asigurați-vă că toți pasagerii copii au părăsit autovehiculul după ce ați parcat, iar dacă un copil lipsește verificați imediat interiorul și portbagajul mașinii. Și, în completare, făceți-vă obiceiul să deschideți întotdeauna ușa din spate a mașinii personale de fiecare dată când ajungeți la destinație, să vă asiguraţi că niciun copil nu a fost lăsat în urmă. Acest lucru va deveni, destul de repede, un obicei. Un bun exemplu l-au dat canadienii care au desfășurat o amplă campanie pe această temă sub denumirea „Look Before You Lock” – „Uită-te înainte să încui” (mașina n.r.).

De ce? Mai ales acum, când ne apropiem de perioada cea mai fierbinte din an, pentru copii există pericolul să rămână nesupravegheați în interiorul autovehiculelor pe niște călduri infernale. Cum ar fi dacă afară sunt cam 40 de grade? Ideea este că au fost destule accidente de acest fel chiar și la noi. Ce trebuie să știm este că temperatura corpului unui copil crește de trei-cinci ori mai rapid decât cea a unui adult. Și în acest caz, chiar și cu ferestrele întredeschise, temperatura în interiorul unei mașini parcate poate să depășească rapid 50 de grade în doar câteva minute, iar  fanta de aerisire a ferestrelor nu facilitează semnificativ scăderea valorii maxime atinse. Ca să evitați pe cât posibil asemenea situații, puneți ceva important pentru dvs. pe banchetă, cum ar fi telefonul mobil, legitimația de serviciu, geanta de mână, servieta etc. astfel încât să fiți obligat să deschideți ușa din spate când părăsiți autovehiculul.
În cazul în care aveți montat un scaun pentru copil, păstrați un animăluț (mai mare!) de pluș în acesta atunci când nu este ocupat. După ce așezați copilul în scaunul său, puneți jucăria de pluș pe scaunul pasagerului din față. Practic, este un memento vizual astfel încât, de câte ori îl vedeți, știți că cel mic se află pe bancheta din spate în scaunul de siguranță. Și o remarcă, dacă vedeți un copil singur într-un vehicul, implicați-vă imediat și asigurați-vă întotdeauna că este în regulă și receptiv. Apoi încercați să-i localizați părinții. În cazul în care copilul nu este receptiv și pare să fie în primejdie, încercați să intrați în mașină pentru acordarea primului ajutor, chiar dacă aceasta înseamnă spargerea unei ferestre, și sunați imediat la 112.
Când vreți să plecați cu mașina, indiferent că porniți din fața casei, că vă aflați la un picnic cu familia sau în parcarea unui supermarket lucrul esențial este să vă asigurați că toată lumea și-a ocupat locurile și nu a rămas cineva pe afară. Sau că nu se află nimeni prin preajma autoturismului și puteți face în siguranță manevrele de pornire de pe loc. În mod surprinzător, s-ar putea ca „banala” cameră de luat vederi de la mersul cu spatele să se transforme într-un veritabil înger păzitor atunci când aveți o mașină mai mare, ca pentru copii mulți, un breack, monovolum sau un SUV, și trebuie să o manevrați cu spatele. Iar mai nou, surround vision, vă poate arăta că există o zonă pe care nu o puteți vedea mai ales dacă mașina este mai înaltă. Aici partea cu „unghiul mort” vă spune ceva? Atâta doar că acum este vorba și de zona frontală sau cea din spatele mașinii. Oricum, păstrați în perma­nență vehiculele blocate, chiar și în garaj sau pe șosea, întotdeauna acționați frâna de mână când staționați mai mult de un minut și nu lăsați la îndemâna copiilor cheile sau telecomenzile de la uși. Și, mai ales, fiți deosebit de atenți la păstrarea în siguranță a copiilor în mașini și în jurul acestora în timpul orelor de vârf, a zonelor aglomerate și a perioadelor de sărbători.

http://www.autotestmagazin.ro/siguranta-copiilor-este-intotdeauna-pe-primul-loc/

http://www.autotestmagazin.ro/socul-termic-pentru-copii/

 Text: Radu BUHĂNIŢĂ

Articolul precedentTransmisie manuală sau automată?
Articolul următorErnest: „Îngerii m-au salvat de accidente și de doamna cu coasa”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru − = 2