Ce ar fi dacă ați transforma un van într-un spațiu mobil de lucru și nu ar mai trebui să mergeți zilnic la birou? Iar dacă propulsia este și electrică, vă gândiți că vă puteți deplasa în liniște, mai ales când puteți evita astfel destule neajunsuri legate de zgomot.
Probabil că fanii lui Bulli zâmbesc subțire când este vorba de vanuri și de japonezi. Și totuși cei de la Nissan vor să demonstreze că pot reutiliza suprafața de încărcare a unei „dubițe” și pentru alte activități în afara celor de cărăușie, iar pentru asta au apelat la designerii britanici de la Studio Hardie să transforme un e-NV200 într-un birou mobil în toată regula. Altfel spus, un mediu de lucru profesional pe roți care dispune de un birou pliabil complet echipat, de un calculator cu touchscreen, de internet wireless, de un sistem audio cu Bluetooth, minifrigider și… espressor.
Iar cu e-NV200 Workspace japonezii își etalează propria viziune de mobilitate inteligentă ținând cont de modul în care relația dintre vehicule și oameni se schimbă. Practic, nu vor să scoată în evidență doar potențialul personalizabil al unui van electric, ci vor să prezinte o imagine despre cum ar putea arăta în viitor munca de birou, mai ales când ideea de hot-desking (sistem de organizare care folosește o singură stație fizică de lucru cu multiple utilizări pe anumite perioade de timp) și de flexibilitate a muncii crește în popularitate în întreaga lume. De exemplu, anul trecut numărul de astfel de locuri de muncă la nivel mondial a crescut cu 36%, când întreprinderile mici și freelancerii au căutat o mobilitate sporită și o alternativă rentabilă la tradiționalul spațiu de birouri din centrul orașului. Jurnaliștii știu ei de ce…
Folosindu-se de platforma de încărcare cu un volum de 4,2 mc a lui e-NV200, designerii au gândit un mediu de lucru luminos, cu un acoperiș panoramic din sticlă și cu o podea delimitată de LED-uri, sporind astfel senzația de spațiu. Sistemul inteligent cu LED-uri poate fi, de asemenea, personalizat într-o gamă extinsă de culori prin intermediul unor aplicații de smartphone, iar iluminarea poate fi ajustată cu ajutorul unui număr mare de parametri.
Liniile luminoase ale ornamentelor colorate și aspectul premium al podelei de stejar completează atmosfera contemporană. Scaunele cabinei au fost, la rândul lor, retapițate în alb ca să continue tema de design a părții din spate a vanului până la bord.
Atunci când vremea este frumoasă, ușile laterale glisante pot fi deschise, împreună cu cele din spate divizate, pentru obținerea unei atmosfere de lucru destinse și, de ce nu, cu un plus de inspirație. În partea din spate, o punte culisantă poate fi trasă în afară și poate oferi o zonă în aer liber când lucrați cu un laptop, pentru preluarea unui apel telefonic atunci când nu aveți semnal sau nu vreți să vă audă colegul de „birou” sau pur și simplu să admirați priveliștea din jur.
Tot în interiorul spațiului de lucru, pe podeaua de stejar, sunt ancorate două scaune, îmbrăcate în piele portocalie pe o structură de inox cromat, care permit ocupanților să poarte o discuție față în față. Între ele se află o consolă de lemn care conține o stație wireless de încărcare pentru smartphone-uri, un difuzor și un mini-frigider cu sertare. Unul dintre scaune poate fi mutat într-un punct de montare central, care-i permite utilizatorului să se așeze la consola de birou rabatabilă ce găzduiește calculatorul cu touch-screen, mouse-ul și tastatura wireless și o zonă cu spații de stocare.
De cealaltă parte a platformei este o consolă proiectată pentru zona „generatoare de inspirație”, adică pentru espressorul de cafea. Acesta se ridică mecanic dintr-un compartiment ascuns în interiorul tejghelei și dispune de un echipament complet stocat în dulapul de la nivelul capului pentru prepararea unui espresso sau a unui cappuccino perfect.
Text: Radu BUHĂNIŢĂ / Foto: NISSAN