Stăpânul, câinele şi maşina

0
59

cainele si masinaDacă îţi iubeşti cu adevărat patrupedul, mai ales dacă face parte din specia care latră, nu poţi să-l laşi acasă când pleci să te relaxezi departe de… casă. Pisicile suportă cumva despărţirile, dar pentru câini este o tragedie. Deci, cum facem cu câinele şi maşina?

cainele si masina 6În plus, dacă stai în apartament este nevoie de cineva care să aibă grijă de el – mâncare, apă, plimbare, divertisment… Dacă stai la curte trebuie să treacă cineva cel puţin o dată pe zi ca să-i pună măcar apă în castron. Prin urmare lăsatul acasă se poate dovedi complicat. Sau poţi să-l cazezi la un hotel specializat unde beneficiază de spaţiu propriu, plimbare de două – trei ori pe zi şi chiar şedinţe de dresaj. Dar costă. Dacă niciuna din variantele astea nu îţi surâde rămâne o singură alternativă: îl iei cu tine.

cainele si masina 5Aşadar, cum? În primul rând, în funcţie de talia patrupedului, trebuie să stabileşti locul din mașină care este cel mai sigur. Spun asta pentru că scenariul unui câine care zboară prin habitaclu în cazul unei frâne puternice sau a unui impact nu este ceva de glumă. Dacă în repaos are 30 kg, în cazul unei opriri bruşte se poate transforma într-un proiectil de peste 100 kg. Spaţiul portbagajului ar fi cea mai bună soluţie dacă ai cumva un hatchback, break, crossover sau SUV. Este loc suficient, se poate monta grătarul de protecţie şi câinele nu se simte foarte izolat pentru că are permanent contact vizual (şi olfactiv) cu stăpânul. Dacă este vară şi soarele bate puternic pe lunetă, reglează instalaţia de aer condiţionat astfel încât să vizezi şi zona din spate a maşinii. În cazul drumurilor lungi de câteva ore se impun şi scurte opriri pentru hidratare şi … uşurare. Dacă nu ai la dispoziţie un astfel de portbagaj sau ai bagaje pe care ai vrea să le pui acolo unde le este locul (niciodată să nu pui câinele în acelaşi spaţiu cu bagajele) mai există variante. Ai nevoie, însă, de o husă care să acopere bancheta spate până la tetierele din faţă şi care să îi creeze câinelui tot confortul, indiferent de lungimea drumului.

cainele si masina 3 cainele si masina 4În cazul în care este un neastâmpărat te poţi gândi la câteva gadget-uri care să protejeze interiorul maşinii contra entuziasmului său nevinovat. Protecţia pentru fețele de uşi sau cea care îi zădărniceşte accesul către locurile din faţă, ocrotind în acelaşi timp şi spătarele scaunelor sunt două articole care s-ar putea dovedi extrem de utile. Dacă ai parte de un căţel cu mult bun simţ şi care ştie (şi poate!) să stea cuminte fără să râcâie cu ghearele în buretele banchetei atunci există deja accesoriul ideal care să-l securizeze: hamul de reţinere care se fixează pe centura de siguranţă sau se foloseşte de sistemele de prindere ale acestora. Nu este recomandat să laşi căţelul cu capul în vânt pentru că se prea poate ca tot praful din aer sau chiar curenţii puternici să-i afecteze sănătatea urechilor. Indiferent de locul în care îl plasezi (niciodată lângă tine, în faţă) trebuie să ţii cont că este foarte important felul în care conduci. Câinele nu are de ce să se ţină şi toate mişcările caroseriei îl forţează să se încordeze atunci când stă în picioare sau în clasica poziţie spre care îl direcţionam când îi spunem „şezi!”. Chiar dacă este culcat tot este bine să fii atent la impetuozitatea manevrelor pe care le faci, fie că este vorba de accelerări sau de frânări. Acestea trebuie executate cât mai gentil pentru ca la destinaţie să ai parte de un căţel vesel şi nu de unul care nici nu vrea să te mai vadă după ce şi-a golit stomacul împotriva voinţei sale.

cainele si masina 7

Articolul precedentVIDEO: Dacia cu şenile (Duster Army)
Articolul următorPasiunea pentru motociclete
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 − = unu