Taxi zburător

0
97

Taxi zburător? Fără pilot? Pare o poveste SF? Lucrurile nu stau deloc așa. În câțiva ani, în Dubai, oamenii se vor deplasa și cu acest taxi zburător. O companie a testat deja, cu succes, prima dronă de acest fel.

Zborul de acum câteva ore a avut loc fără pasageri la bord, drona a zburat câteva minute deasupra Dubaiului și apoi a aterizat lin, la locul dinainte stabilit. Ideea nu este nouă, dar realizarea ei nu a fost deloc ușoară. Testele trebuiau să înceapă acum câteva luni, dar au fost ceva probleme cu compania care s-a ocupat de acumulatori. În plus, în planul inițial, drona avea doar un loc, dar s-a insistat să se aducă îmbunătățiri în așa fel încât să se poată deplasa, cu acest taxi zburător, două persoane. Vehiculul electric atinge o viteză maximă de 160 de km/h și are o autonomie de 50 de kilometri.

Așa cum vă spuneam acest taxi zburător nu are pe nimeni la manșă. Drona este controlată dintr-un centru de comandă, aflat la distanță. Pasagerul comandă taxiul cu ajutorul unei aplicații, introduce adresa în computerul de bord, iar vehicululul decolează automat spre destinație.

Vehiculul electric alege traseul optim și după efectuarea călătoriei se întoarce la bază pentru reîncărcarea acumulatorilor. Noua dronă va funcționa o vreme, fără pasageri, demonstrativ, deasupra orașului.

Sigur că nu  toată lumea aplaudă proiectul. „Ce se întâmplă dacă apare o defecțiune în aer?”, aceasta este una dintre întrebările majore, iar deocamdată la această problemă nu a fost oferit un răspuns clar. Proiectul este o ambiție personală a șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emirul Dubaiului. „Nu vorbim doar de încurajarea inovațiilor și adoptarea celor mai recente tehnologii, ne propunem să dezvoltăm țara și să construim poduri către viitor” a spus șeicul.

Este clar că mai sunt multe lucruri de pus la punct. Vorbim despre standarde de siguranță, rute, puncte de decolare și aterizare care vor fi amplasate în vecinătatea unor alte sisteme de transport din Dubai: metrou, tramvai, transport maritim. Deși Dubaiul se află doar pe locul 85 în topul celor mai aglomerate metropole, planul este unul îndrăzneț și se preconizează că până în anul 2030 un sfert dintre călătoriile locale, pentru pasageri, se vor efectua în vehicule autonome, fără șofer.

Articolul precedentBMW 700: Modelul care a salvat compania
Articolul următorTEST: Mazda CX-5 – Frumuseţea kodo
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua + = 13