Turist în Vest

0
171

Oradea este o destinație potrivită, indiferent de anotimp. Este genul de oraș în care orice turist găsește ceva de făcut: ai muzee, străzi mărginite de clădiri a căror arhitectură merită admirată, restaurante bune și o mulțime de locuri interesante în care poți ajunge dacă vrei să petreci timp în natură.

Noi ne-am început plimbarea în Piața Unirii, inima orașului și locul unde vei înțelege cel mai bine de ce Oradea este multietnică și multiculturală. Aici există, una lângă alta, o biserică ortodoxă (Biserica cu Lună), una romano-catolică (Biserica Sfântul Ladislau) și una greco-catolică (Biserica Sfântul Nicolae). Iar la câțiva metri de Piața Unirii, pe malul Crișului, se află Sinagoga Neologa Sion, a treia ca mărime din Europa, cu un interior de o frumusețe rară. Clădirea Primăriei, construită în stil neoclasic la începutul anilor 1900, completează Piața Unirii și duce turiștii dispuși să urce 250 de trepte spre o priveliște de neuitat. Acum Turnul Primăriei este în renovare, dar ține minte locul pentru viitor. La ultimul nivel care poate fi vizitat vei găsi un telescop cu care vei putea observa și mai bine frumusețea clădirilor din jur. Impresionant și extrem de fotogenic este și Palatul Vulturul Negru, așezat pe partea estică a pieței.

 

Construit în anii 1900 pe locul unui mare han, în zilele noastre – dar înainte de pandemie – acesta era locul cel mai animat din oraș. Zi și noapte turiștii și localnicii umpleau cafenelele, puburile și fast-foodurile din pasajele Palatului. Și Calea Republicii este plină de clădiri ce merită admirate, palate de tip secession ce au fost sau sunt în proces de recondiționare. Construite în secolul 19, toate au o istorie în spate. Palatul Moskovits Miksa, de exemplu, a fost construit pentru familia Moskovits, care deținea Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale din oraș. La începutul secolului ei au realizat și distribuit, cu acordul episcopului romano-catolic de atunci, o băutură specială: lichiorul „Lotus” obținut din Nimphaea Lothus Thermalis de la Băile Epis­copale (azi Băile 1 Mai). Și Cetatea Oradea a fost restaurată și a devenit un loc ce nu trebuie ratat de turiști, care pot vizita Palatul Princiar, Catedrala sau Muzeul Cetății, pentru a afla cât mai multe despre cei o mie de ani de istorie ai cetății. În zilele bune vara se puteau vizio­na filme stând pe iarba din parcul cetății și se organizau atelierele meșteşugărești și demonstrații medievale.

Promenada de pe malul Crișului este alt loc numai bun pentru cine vrea să petreacă timp în aer liber. Turiștii care au mai multă vreme la dispoziție, însă, pot merge la Băile Felix. Dar ce zic eu! Merită să vii până în Bihor numai pentru Băile Felix și să ajungi la Oradea doar în plimbare ☺ și cu siguranță așa face multă lume, pentru că apele termale de aici sunt de mult renumite pentru proprietățile lor curative. Sunt multe hoteluri care, pe lângă cazare, oferă pachete de recuperare în bazele proprii, alte hoteluri sau pensiuni captează izvoare de apă termală (a cărei temperatură variază între 20 și 63 grade Celsius) și o pun la dispoziția turiștilor în bazine mici.

Există și un aqua parc – închis, din păcate, în perioada pandemiei – dar și un ştrand bine întreținut în care are oricine acces, chiar și în această perioadă. Apele termale de la Băile Felix tratează reumatismul, îndepărtează problemele de metabolism, previn îmbătrânirea pielii, ajută în tratarea afecțiunilor respiratorii, sunt utilizate în tratarea bolilor ginecologice și ajută în recuperarea după accidente. Iar dacă nu aveți absolut nicio problemă de sănătate, vă garantez că o vizită la Felix cel puțin ajută la relaxare! Și vorbesc din experiență. ☺

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


2 × = optsprezece