Unde plecăm în vacanță anul acesta și în ce condiții?

0
203

Mulți români așteaptă cu nerăbdare relaxarea restricțiilor și redobândirea dreptului de a călători din nou, așa cum o făceau înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus.

Toată planeta a fost afectată, iar veștile bune întârzie să apară, ba, uneori, sunt însoțite de previziuni sumbre conform cărora la toamnă ne va aștepta un al doilea val de infectări. Cu toate acestea, statele afectate încearcă, încet încet să repornească economia și să relaxeze restricțiile, sperând că „ce a fost mai rău a trecut”.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul persoanelor infectate a depășit 3 milioane, dintre care aproape un milion în Statele Unite ale Americii, aproximativ 229 de mii în Spania și peste 200 de mii în Italia.

Cu toate acestea, italienii fac planuri pentru deschiderea sezonului turistic. Sicilia se pregătește să plătească jumătate din prețul biletelor de avion pentru turiștii care se încumetă să vină conform The Times. De asemenea, guvernul regional este dispus să plătească una din trei nopți de cazare la hotel, precum și intrări la muzee pentru turiști. Având în vedere că 13% din produsul intern brut al Italiei provine din turism, este de așteptat să implementeze mai multe măsuri pentru revigorarea acestuia, începând cu data de 4 mai, după ce italienii vor ieși din izolare.

Într-o situație asemănătoare se află Grecia, unde își petrec vacanța în fiecare an aproximativ 1 milion de români. Nici grecii nu vor renunța la sezonul turistic din această vară. În ce condiții se va desfășura? Evitarea aglomerației pe plaje și la piscine și interzicerea circulației autobuzelor turistice de regulă aglomerate. Este posibilă chiar introducerea testării obligatorii înainte de zbor. Indiferent ce măsuri vor fi adoptate, vor respecta hotărârile Uniunii Europene în acest sens.

Și România se pregătește să relaxeze măsurile restrictive începând cu 15 mai. Premierul Ludovic Orban a anunțat eliminarea restricțiilor din interiorul localităților.

„Vom lăsa un timp după ridicarea restricțiilor, dacă contextul restricțiilor evoluează într-un fel sau altul și vom ridica și alte restricții. Vom lua acele măsuri unde există cele mai mici riscuri.” A declarat premierul pentru Digi 24.

Sălile de spectacolelor rămâne închide, la fel și restaurantele, deoarece în acest caz nu se poate purta mască. În schimb „Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare din hoteluri” a declarat premierul.

 

Secretarul de stat MAI, Raed Arafat, avertizează că „Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta”. În funcție de cum va evolua situația „Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm.” a declarat acesta pentru Antena 3.

În momentul în care restricțiile se vor relaxa, românii trebuie să fie foarte atenți ce destinație aleg pentru vacanță și cât de aglomerată va fi aceasta și să respecte cu strictețe regulile de igienă. De asemenea, să evite orice călătorie dacă prezintă semne de îmbolnăvire. În ceea ce privește transportul, cel cu mașina personală este cel mai sigur pentru evitarea aglomerației.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, ne sfătuiește: „În condiţiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul şi o destinaţie de vacanţă, ideal în ţară. (…) În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila şi vor căuta acele zone, acele locaţii în care se simt mai în siguranţă. (…) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate. Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanţă corectă, optimă între noi şi celelalte persoane, să nu ne cazăm în locuri unde există un risc de intersectare cu multe persoane.” a declarat acesta pentru Digi 24.

Trebuie evitate locurile de cazare care oferă programe all inclusive, ce favorizează aglomerația și ar fi chiar de preferat o vacanță la cort sau cu rulota este de părere dr. Valeriu Gheoghiță.

Așadar, respectăm în continuare regulile și restricțiile și, în funcție de evoluția situației atât în România cât și în restul țărilor, ne vom adapta planurile de vacanță astfel încât să fim în siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 7 = zece