Airbag-uri: Curiozități despre „pernele de aer”

0
69

airbag

10 curiozităţi despre airbag-uri:

1. Airbag-ul a fost inventat ca să înlocuiască centura de siguranță – și nu pentru a ne proteja, împreună cu aceasta. Inventatorul airbag-ului considera că centura de siguranță nu este deloc confortabilă.airbag

2. Prima mașină din lume dotată cu airbag-uri este Oldsmobile Toronado – modelul apărut în 1973. Ford a construit prima flotă de airbag-uri experimentale în 1971.

3. Porsche 944 Turbo a fost primul autovehicul cu airbag-uri frontale în dotarea standard. Se întâmpla în anul 1987. Audi a așteptat însă până în 1994 ca să scoată pe piață vehicule dotate standard cu acest echipament de siguranță.

4. Airbag-urile laterale au fost utilizate în premieră în anul 1994 pe modelul Volvo 850. Airbag-ul cortină (care protejează capul în cazul unui impact cu geamul lateral) a apărut în 1998, pe modelul Toyota Progres. Airbag-ul pentru genunchi a fost montat în premieră pe Toyota Avensis, în anul 2003.

5. Honda Goldwing (model 2006) este prima motocicletă cu airbag din lume.

6. Airbag-urile se umflă complet în 0,04 secunde de la impact. Ochiul are nevoie de 5 ori mai mult timp pentru a clipi.

7. Viteza cu care se deschide un airbag este de 300 km/h.

8. Airbag-urile unui autovehicul pot să se declanșeze nu doar în cazul unui impact, ci și dacă mașina este oprită de un obstacol care o agață de dedesubt.

9. Cele mai frecvente răni produse de airbag-uri sunt abraziunile la nivelul brațelor, pieptului și feței, leziunile de la nivelul brațelor, genunchilor, pieptului, feței și organelor interne și arsuri la mâini, brațe și piept.

10. Airbag-urile au redus cu 29% numărul de decese în cazul impacturilor frontale.

airbag

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


8 × patru =