Andrei Teaşcă: Viața ca o magie

1
85

andrei teasca (4)„Trebuie să lași ceva în urma ta”, a fost povața pe care a primit-o, în adolescență, de la tatăl său. Vorbele părintelui l-au călăuzit în viață. Andrei Teașcă a cochetat cu vioara, apoi a ajuns la facultatea de actorie, dar visul său a fost altul. Și, ca prin magie, după ani de muncă, viața lui s-a transformat într-o… magie. Care este povestea magicianului Andrei Teașcă? Ne-o spune chiar el…

Auto Test: Cum a început magia?
Andrei Teaşcă: Eram un tânăr absolvent de teatru, actorie, la clasa Mircea Albulescu, pasionat de nonverbal și de mișcare scenică. Teatrul vorbit nu m-a prins. Eu cochetasem mereu cu ideea de aduce două-trei trucuri în momentele pe care le făceam și am început să combin scene de teatru cu personaje, povești și iluzionism. Așa s-a născut „Teatrul de Magie”. După facultate am decis să plec din țară. Am dat o vizionare pentru Coreea de Sud, am fost acceptat și am ajuns la Seul. Acolo am găsit foarte mulți artiști buni și am început o luptă nebună pentru a acumula: jonglerii, trucuri… tot ce era de luat.
Auto Test: Cât timp ai fost plecat?
Andrei Teaşcă: M-am întors în România după zece ani de contracte prin Europa și Asia. (Zâmbește, puțin trist) Când am ajuns acasă mi-am încercat norocul la Teatrul Național. Ion Caramitru mi-a spus: „Băi, băiatule, de ce nu încerci la circ?”. Îți dai seama ce palmă am primit, dar asta m-a ambiționat. După aceea m-am văzut cu un iluzionist de la circ, omul m-a întrebat de ce nu mă duc la teatru. A fost tare straniu, dar mi-am dat seama că niciunul nu înțelegea ce fac eu. Până la urmă am reușit la „Nottara”. Mircea Diaconu a avut încredere în mine, iar după trei săptămâni m-a întrebat cum reușesc să am sala plină.
Auto Test: Magie…
andrei teasca (3)Andrei Teaşcă: Magie combinată cu marketingul învățat pe teren, nu la cursuri. Așa a început nebunia și mi s-a certificat faptul că este o formă de expresie, pe scenă, care nu se mai întâlnise. Am fost invitat la TV, am promovat conceptul și acum toată lumea percepe „Teatrul de Magie” ca o instituție.
Auto Test: Te-ai gândit să îi înveți și pe alții?
Andrei Teaşcă: În 2009 am înființat „Academia de Magie”. M-am gândit să formez tineri cărora să le arăt trucuri, dar să-i învăț și puțină actorie, să poată juca un rol.
Auto Test: Și au avut răbdare?
Andrei Teaşcă: Unii s-au vrut rapid magicieni și au fugit… au fugit de ei, nu de mine. Au plecat să facă nunți, botezuri, cumetrii și au intrat în pâine pentru că nu există o legislație în domeniu. Cine te cheamă… te cheamă. Eu le-am vorbit mult despre eleganța artistului, dar unii se duc, prestează, iau banii și au plecat. Am o tristețe că nu și-au propus să ajungă mai sus. Nu poți să te prezinți în fața publicului dacă nu ai o cultură… dacă nu ai un discurs. Le-am spus că trebuie să citească mai mult și unii mă întrebau ce treabă au trucurile cu istoria literaturii și a teatrului.
andrei teasca (1)Auto Test: Ce trebuie să faci ca să-ți iasă spectacolul?
Andrei Teaşcă: La trucuri este matematică și le repeți până îți ies. Dacă vorbim despre cele de scenă trebuie să ai distanță, o anumită lumină… sunt niște reguli. Eu mi-am pus în cârcă să joc, sunt personaj și în același timp fac trucul. Asta este mai complicat pentru că te ia valul actoricesc și uiți de matematica trucului.
Auto Test: Te deranjează dacă spectatorii își dau seama de truc?
Andrei Teaşcă: Nu, pentru că eu vin și cu o propunere regizorală nouă și îți dau idei. Îți dau un exemplu: spectacolul Romeo și Julieta… îl știu, poate l-am văzut de zece ori, dar mă duc să văd varianta propusă de regizor. Știu că „mă minte” şi că actorii nu sunt morți, dar asta este convenția teatrală. Ce dacă știe trucul, ce dacă și-a dat seama? Eu îi dau o propunere inteligentă, îl fac să-și pună întrebări.
andrei teasca (6)Auto Test: De unde pasiunea pentru acest tip de spectacol?
Andrei Teaşcă: De la „Dumnezeul Magiei”, mă refer aici la David Copperfield. Urmăream cu sufletul la gură cele câteva minute care ne erau prezentate la celebra emisiune „Albumul Duminical”. El a revoluționat aceasta artă. Era fantastic și m-a inspirat foarte mult.
Auto Test: Ai avut și accidente?
Andrei Teaşcă: Odată mi-am tăiat o bucată din deget cu foarfeca, altă dată am lovit asistenta în mână cu o suliță.
Auto Test: Sper că nu era ascuțită…
Andrei Teaşcă: Nu, dar este o forță acolo și s-a lăsat cu vânătăi. Suntem oameni și greșim.
Auto Test: Copiii cum reacționează la spectacole?
Andrei Teaşcă: Sunt fermecați, dar trebuie să fii foarte atent. Ei nu au rușinea unui om matur și te taxează imediat cu voce tare: „Am văzut, am văzut! Acolo este!”. După spectacole trebuie să ai grijă mare când strângi recuzita pentru că vin și vor să deschidă cutiile. Bine… mi s-a întâmplat asta și cu niște mașiniști din teatre care mureau de curiozitate. I-am găsit căutând printre ustensilele mele.
andrei teasca (2) andrei teasca (7)Auto Test: Nici atunci nu le spui secretul momentului respectiv?
Andrei Teaşcă: Secretul nu se spune.
Auto Test: Adică, dacă te rugăm să ne spui cum ai făcut un anumit truc…
Andrei Teaşcă: Nu pot, există o conduită. M-ar durea prea mult și aș avea eu cu mine o problemă. Aș trișa meseria.
Auto Test: Cum te descurci cu deplasările la spectacole?
Andrei Teaşcă: Conduc de 20 de ani. Nu am pus accent pe fier, am preferat să investesc în trucuri, în magie, în costume. Avem două mașini de epocă cu care transportăm recuzita. „Bijuteria coroanei” este un VW Transporter din anul 1982, o mașină încăpătoare care se strică foarte rar. Știi ce este amuzant? Sunt momente în care întâlnim la semafor un băiat de bani gata, cu mașină scumpă, căruia îi rămân ochii la asistentele noastre care sunt frumoase foc. Probabil că se întreabă cum are ăsta, în jaful ăla de mașină, atâtea fete frumoase și eu…
andrei teasca (5)Auto Test: Care este a doua mașină?
Andrei Teaşcă: Un Ford, dubiță, din anul 1990. Este înmatriculată în Bulgaria și scrie pe ea „Teatrul de Magie”. Când ne oprește poliția ne întreabă dacă nu este o glumă, o mașină cu numere de Bulgaria pe care scrie „Teatrul de Magie”.  Mergem cu o dubă de o mie de euro pe care o folosim ca vestiar, cabină de machiaj și înăuntru avem echipamente de 60.000 de euro.
Auto Test: Ce spun oamenii când te recunosc pe stradă?
Andrei Teaşcă: Unii mă întreabă dacă pot să fac să le dispară nevasta, alții vor niște bani pe card. Și pentru că s-au dus alegerile pot să-ți spun că mi s-a propus să-l fac de râs pe unul dintre candidații la locale.
Auto Test: Cum așa?
Andrei Teaşcă: Trebuia să îl fac de „cacao”, exact așa mi s-a spus. Am refuzat să intru în acest joc .

Articolul precedentDacia Logan și Sandero la Paris
Articolul următorMitsubishi Outlander PHEV: Triplă dinamică
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


3 − = doi