Balcic: „Cuibul Liniştit” al Reginei Maria

0
127

Am vizitat Balcic prima dată în urmă cu mulţi ani, având în minte „Pânza de păianjen” a Cellei Serghi. Am sperat să găsesc acea atmosferă boemă, conferită de aspectul un pic rustic al așezării în care se întâlneau odinioară artiştii care doreau să scape de arşiţa marilor oraşe şi să petreacă două-trei luni la malul mării. Farmecul cochetei localităţi s-a păstrat, dar, revenind de curând aici, am constatat că nu va mai reuşi pentru mult timp să se sustragă forfotei care a cuprins lumea întreagă.

Tronul Reginei Maria
Grădinile castelului

Balcic este situat la aproximativ 60 km de Vama Veche, accesul fiind foarte uşor cu maşina. Asta după ce treceţi de vamă unde, în funcţie de perioada din an şi de ora la care ajungeţi, puteţi aştepta din păcate şi câteva ore bune până să intraţi la vecinii bulgari. Un detaliu pe care nu trebuie să-l uitaţi pentru un sejur liniştit este vinieta în valoare de aproximativ 40 de lei pentru o săptămână pe care o puteţi cumpăra imediat de la ieşirea din vamă. În rest, un fapt general valabil în orice călătorie aţi pleca cu automobilul: atunci când lăsați mașina în parcare nu uitați lucruri înăuntru, la vedere, deoarece riscaţi să aveţi vizitatori nepoftiţi.

La tot pasul, pisicile din Balcic, multe la număr, stau tolănite la soare.

Între anii 1913 şi 1940 oraşul a aparţinut României, iar acest lucru încă se mai observă. Localnicii mai în vârstă vorbesc bine limba română şi au şi o oarecare nostalgie pentru acea perioadă. Şi cei mai tineri, în special cei are lucrează în serviciile destinate turiştilor, au învăţat rapid că dacă vorbesc limba celor care îi vizitează atât de des, nu au decât de câştigat.
Principala atracție turistică a Balcicului este Castelul Reginei Maria, numit și „Cuibul Liniștit”. În urma unei vizite făcute aici în 1924, Regina se îndrăgostește de orășel, hotărând să construiască un întreg domeniu. Castelul văruit în alb, cu minaret și țiglă roșie este o combinație a stilurilor arhitecturale maur și mediteraneean. Inițial se afla chiar lângă mare și la construcția lui au fost folosite pietre scoase din apă, pe care încă se mai văd urmele scoicilor încastrate. În prezent este separat de apă printr-o mică plajă artificială și faleza care se întinde de-a lungul întregii stațiuni. Castelul este înconjurat de o grădină botanică și pentru a putea vizita totul este bine să vă procurați de la intrare o hartă a domeniului. Câteva locuri impresionante vă vor rămâne în amintire. Mormântul Reginei Maria, un loc retras, la care ajungeți după ce urcați prin Grădinile Labirint.

Aici, înconjurat de o priveliște superbă asupra mării, se află de fapt un cavou, la umbra unui copac și străjuit de o cruce mare, din piatră, inscripționată cu povestea vieții Reginei. (Aceasta se află însă înmormântată la Curtea de Argeș.) Tronul suveranei se află mai jos, la umbra unui copac, având marea în față. Este din piatră, alături are o măsuță tot din piatră și este ușor de recunoscut deoarece aici au fost făcute cele mai multe poze cu Regina. În centrul domeniului este o cascadă formată de un râu, care cade de la nouă metri înălțime. Castelul poate fi vizitat zilnic, biletul la castel vine la pachet cu cel pentru grădină, cinci leva fiecare.

Una dintre micile plaje cu nisip de lângă faleză

Pentru cei dornici de plajă, Balcic are una mai mare, situată înainte de începutul falezei, cu intrarea gratuită, apoi mai există câteva mai micuțe, artificiale, amenajate printre stânci. Mulți turiști fac plajă așezându-se inclusiv pe băncile care împrejmuiesc faleza. În privința locurilor în care să luați masa nu aveți de ce să vă faceți griji, meniurile restaurantelor sunt și în engleză și în română, se poate plăti atât în leva cât și în lei sau euro. Angajații restaurantelor de pe faleză vă vor face să vă simțiți ca în Turcia, invitându-vă din stradă să le călcați pragul și îmbiindu-vă cu tot felul de oferte gustoase.

Noile construcții impunătoare încep să schimbe „fața boemă” a Balcicului

Balcicul este o variantă bună pentru o vacanță de câteva zile care să îmbine marea și plaja cu vizitarea unor locuri minunate, cu importanță istorică. Și dacă, mai aveți timp, la întoarcerea în țară puteți face o oprire la Capul Kaliacra și să mâncați la ferma de midii de la Dalboka.

Regina Maria în grădina castelului de la Balcic
Foto: adevărul.ro

Text: Emilia PETRE / Foto: Andrei PETRE

Articolul precedentDesign: Ambarcaţiunile lui Igor Lobanov
Articolul următorSiguranța gravidei la volan
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 + = saisprezece