Design: Ambarcaţiunile lui Igor Lobanov

0
73
Y708

Igor Lobanov (2)Lumea iachtingului este una exclusivistă, începând de la posesorii acestor ambarcaţiuni deosebite şi terminând cu cei care le proiectează.

Phoenicia
Phoenicia

Pentru că de cele mai multe ori doar proprietarii şi „bărcile” lor apar în lumina reflectoarelor, consider că este corect să amintim şi de cei care le imaginează. Până la proiectul propriu-zis, ca în orice domeniu în care este implicat designul, cel mai important lucru este viziunea. Pe scurt, schiţa care, prin câteva linii, reuşeşte să surprindă caracterul și trăsătura majoră a obiectului respectiv. În cazul nostru, esența designului viitoarei nave. Responsabili cu acest lucru sunt designerii de ambarcaţiuni.

igor-lobanovUn exponent foarte creativ din această lume este designerul rus Igor Lobanov. El are la bază studii de design auto, lucrând şi în centrul Volkswagen dedicat acestei ramuri. Însă, în urma unor contacte avute şi oportunităţi apărute, a reuşit să se remarce în acest domeniu al designului de ambarcaţiuni. A înfiinţat în anul 2007 studioul Lobanov Naval Design, iar creaţiile sale s-au făcut imediat remarcate prin originalitate. Abordând stiluri şi tematici diferite reușește de fiecare dată să surprindă printr‑o trăsătură poetică. Toate, însă, au în comun latura eleganţei şi transmiterea „luxului” fără a utiliza opulenţa. Am ales pentru exemplificare trei creaţii ale sale.

Igor Lobanov (8) Igor Lobanov (7) Igor Lobanov (6)

Star
Star

Prima, denumită „Star”, ne prezintă silueta unui vas cu pânză, care are un trafor luminos pe suprafaţa ei. Reflexia acesteia în apă reprezintă în sine un artificiu impresionant pentru fermecarea privitorului. O a doua creaţie intitulată „Phoenicia” face trimitere la vasele antice.

Igor Lobanov (3)Cu o siluetă de o eleganță aparte, pare uşor venită dintr-un univers paralel. Ceva îţi spune că seamănă cu un vas vechi, însă, în acelaşi timp, sunt destule elemente care să îţi transmită că ai în faţă o interpretare foarte modernă. Profilul inversat al carenei, „rama” care se plimbă perimetral şi de care sunt agăţate manevrele, nu au cum să nu îţi atragă atenţia. Nu vezi aşa ceva în fiecare zi.

Y708
Y708

A treia abordare, cu un nume aproape de cod… „Y708” reuşeşte să dea un dinamism compozițional aparte. Felul în care sunt decupate „ferestrele” pe suprafaţa vasului sau profilul său dau o senzaţie de mişcare chiar și când vasul este acostat în port.

Text: Gabriel MANOLE / Foto:  Igor Lobanov

Articolul precedentCitroen H-Van: Un francez carismatic
Articolul următorBalcic: „Cuibul Liniştit” al Reginei Maria
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× 2 = patru