Blugii cu airbag-uri pentru motocicliști

0
75

Motocicliștii primesc o veste excelentă. Reprezentanții unei companii suedeze „de tehnologie vestimentară” s-au gândit la o modalitate prin care echipamentul de protecție, care de multe ori salvează vieți, să poată fi folosit și în viața de zi cu zi. Așa au fost inventați blugii cu airbag-uri. Aceștia reacționează, așa cum le spune și numele, doar în cazul unor accidente.

27 februarie 2023 este o zi pe care motocicliștii nu o vor uita prea curând. O companie suedeză s-a gândit la faptul că nu ar fi rău ca echipamentul să-i ajute pe motocicliști și în viața de zi cu zi și nu doar în momentele în care pleacă la drum, așa că a lansat, în această zi, blugii cu airbag-uri, o „minunăție” care se anunță un mare succes, scrie Interesting Engineering. Inventatorul este Moses Shahrivar, fondatorul companiei de tehnologie vestimentară Airbag Inside Sweden AB, cu sediul în Lysekil, care are ca marcă înregistrată Mo’cycle.
„Singura protecție împotriva impactului pe care o ai în blugii obișnuiți pentru motociclete este practic protecția genunchilor și, uneori, primești protecții pentru șolduri”, a declarat Shahrivar. „Cele mai multe leziuni apar în partea inferioară a corpului într-un accident grav de motocicletă, așa că de 17 ani încerc să rezolv această problemă. Ceea ce airbag-ul a făcut pentru mașini este pe cale să ni se întâmple nouă, motocicliștilor”, a mai spus cel care a coordonat acest proiect.

Cum funcționează blugii cu airbag-uri
Blugii sunt prinși de motocicletă printr-un soi de cordon elastic, care nu are nevoie de o prindere specială și nici nu incomodează la drum. În cazul unui impact, în momentul în care motociclistul începe să se desprindă de șa, atașamentul se decuplează de motor și de blugi, iar pantalonii încep să se umfle, după ce un piston cu arc străpunge cartușul de CO2, eliberând gaz. Se asigură astfel o protecție foarte bună pentru partea inferioară a corpului. Procesul este foarte rapid, doar câteva milisecunde, așa că pantalonii sunt umflați înainte ca pilotul să ajungă la sol. Toate testele au arătat acest lucru, dar producătorul „Airbag Jeans” a precizat că blugii sunt foarte eficienți la viteze ce nu depășesc 70 de km/h. Iar toată operațiunea se desfășoară ca și cum ai scoate foarte rapid un ștecăr din priză.
„Țesătura este extrem de rezistentă la abraziune, dar arată și se simte ca un denim obișnuit (n.r. material textil rezistent). Înainte de activare, airbagul este complet invizibil, dar se desfășoară în câteva milisecunde de la declanșare. Protejarea primului os al coloanei vertebrale cu ajutorul tehnologiei airbag este revoluționară, deoarece leziunile coloanei vertebrale sunt cele care paralizează motocicliștii”, se spune pe site-ul companiei.

Blugii acoperă zone ale părții inferioare a corpului, care până acum erau neprotejate împotriva loviturilor de impact, cum ar fi coapsele, partea din spate a corpului și coccisul. În plus au protecții la genunchi pentru a proteja rotulele.
Prețul acestor blugi este de aproape cinci sute de dolari americani. Compania a anunțat că testează și un alt produs care va fi foarte util pentru motocicliști. Este vorba de o cască gonflabilă care se înfășoară rapid în jurul capului purtătorului în caz de accident.

(Articol publicat în nr. 279 al revistei Auto Test Magazin)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ cinci = 10