Cadillac Celestiq: Visul american

0
47

Cadillac se reinventează din punct de vedere tehnologic cu Celestiq, considerat de constructorul american primul sedan de lux ultraelectric din lume care va fi realizat manual beneficiind de un serviciu artizanal personalizat.

Asta înseamnă că fiecare Celestiq este comandat personal și nu vor fi două la fel. Viitorii proprietari vor lucra direct cu dealerul ales și cu designerii Cadillac, materializându-și propria viziune pentru mașină, cu niveluri fără precedent de personalizare, adaptate să reflecte gusturile proprietarului în cele mai mici detalii.

Platforma Ultium servește și ca element structural al vehiculului, contribuind la rezistența generală și senzația de soliditate, pe lângă performanțele sale.

Practic sedanul este un soi de fastback care pentru americani reprezintă unul dintre cele mai importante Cadillac-uri construite vreodată. Echipa de ingineri i-a regândit elementele de bază fundamentale nu doar pentru adaptarea sistemului de propulsie complet electric, ci și să ofere o platformă pentru expresia supremă a ultraluxului și a personalizării.
Iar faptul a necesitat o arhitectură complet nouă dedicată exclusiv Celestiq, care se bazează pe Platforma Ultium ce integrează acumulatorul sistemului de propulsie și servește ca element structural al vehiculului, contribuind astfel la rezistența generală, durabilitatea și performanța acestuia.

Printre piesele imprimate 3D se află și clapetele de la ferestre, mânerele de prindere, decorațiile consolelor și piese structurale de sub suprafața vehiculului.

În acest caz caroseria include șase componente mari din aluminiu turnat cu precizie în matrițe de nisip, fiecare turnare reducând numărul de piese cu 30 până la 40 de componente, în comparație cu construcția tipică ștanțată. Beneficiile se simt în utilizarea mai eficientă a spațiului interior și în simplitatea și rigiditatea structurală îmbunătățită. Evident, atunci când este vorba despre noile tehnologii nu poate lipsi fabricarea aditivă, pentru producția fiecărei unități în parte fiind necesare 115 piese imprimate 3D.

De exemplu, centrul volanului este cea mai mare parte metalică pe care GM a imprimat-o în producție, combinând suprafața vizibilă și partea structurală a acestuia, în timp ce bucla de ghidare reglabilă a centurii de siguranță este prima piesă imprimată 3D a GM legată de siguranță.
Fiecare Celestiq va avea peste 300 de piese fabricate în întreaga caroserie, șasiu, interior și componente electrice. Acest proces denumit „Flex Fabrication” utilizează foi de metal care pot fi pliate și manipulate în formele unice necesare pentru designul caroseriei, folosindu-se un proces mai apropiat de origami metalic, decât de ștanțarea tradițională.
Dar rolul principal îi revine platformei proprii Ultium, considerată fundamentul performanței viitorului sedan de lux. Această arhitectură de propulsie dedicată EV combină un pachet de baterii de 111 kWh și un sistem cu două motoare și tracțiune integrală. Puterea totală estimată este de 600 CP, cu un cuplu motor maxim de 868 Nm, iar autonomia estimată este de 483 km la o încărcare completă. Unice printre vehiculele electrice bazate pe Ultium sunt raporturile de viteză ale motoarelor electrice, 11,59:1 față și 11,63:1 spate, care au fost calibrate special pentru optimizarea autonomiei și performanței. Pe lângă puterea și cuplul consistent, vehiculul este proiectat să ofere una dintre cele mai rapide accelerații de 0-96 km/h în segmentul de 3,8 secunde.
Dar cel mai bine se vor vedea și simți tehnologiile odată cu intrarea în producție a lui Celestiq în luna decembrie a acestui an, iar prețul de pornire estimat va începe de la 300.000 USD și va crește în funcție de nivelul de personalizare.

(Articol publicat în nr. 278 al revistei Auto Test Magazin)

http://www.autotestmagazin.ro/cadillac-lyriq-comeback-in-era-electrica/

http://www.autotestmagazin.ro/cadillac-xt4-lux-pentru-cei-tineri/

http://www.autotestmagazin.ro/cadillac-seville-un-nobil-de-peste-ocean/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 − = unu