Locuind în avioane

0
51

Un avion vechi, la un pas să fie trimis „la fiare vechi”, i-a fost casă aproape patru ani, după ce l-a renovat. Așa a început totul, cu ideea lui Jo Ann Ussery, o fostă manichiuristă din SUA. Acum sunt mai mulți oameni care au transformat avioanele în locuințe, dar și în cafenele, restaurante și locuri de petrecere, iar un întreprinzător l-a modificat atât de frumos încât acum „ține loc” de vilă de lux în insula indoneziană Bali.

Jo Ann Ussery. Ea a fost prima care a transformat un avion într-un loc în care să se simtă „acasă”. A pornit pe acest drum, după ce locuința i-a ars și a trebuit să caute un loc unde să stea. A găsit un ­Boeing 727, pe care o companie voia să-l trimită la „fiare vechi”, și l-a cumpărat destul de ieftin, în anul 1995, iar după aceea i-a renovat interiorul. S-a pus singură pe treabă și după șase luni avea la dispoziție trei dormitoare, două băi și chiar un jacuzzi, pe care l-a amplasat în locul cockpit-ului, ca să aibă și priveliște. Avionul l-a plasat pe un teren pe care îl avea, iar achiziția și renovările au costat 30.000 de dolari. A petrecut aici mai bine de patru ani și a spus că s-a simțit grozav. În anul 1999 a decis să-și schimbe locuința și a vrut să mute avionul într-un loc unde să devină un soi de muzeu,  doar că în timpul acestei operațiuni, aparatul a căzut de pe camionul care îl transporta, iar pagubele au fost atât de mari încât nu s-a mai putut face nimic cu el. A ajuns tot la „fiare vechi”. Nu și visul început de Jo Ann Ussery…
Petreceri și evenimente pe aripile unui Boeing 727
Bruce Campbell, un inginer cu permis de pilot privat, a auzit la radio despre aventura lui Jo Ann și a fost atât de fermecat încât a început să caute imediat un avion. Iar de mai bine de 20 de ani locuiește într-unul. A luat tot un Boeing 727, la fel ca Jo Ann, doar că aparatul lui avea și istorie. Avionul a făcut parte din flota  companiei Olympic Airways din Grecia și transportase rămășițele celebrului armator grec Aristotle Socrates Onassis, în anul 1975. A plătit cam 110.000 dolari pe avion și tot cam atât l-au costat și investițiile. „Nu știam istoria avionului. Era funcțional, dar arăta vechi și primitiv. Poate cea mai proastă alegere pentru o casă”, își amintește bărbatul. După trei ani de muncă a reușit să rezolve multe dintre probleme și a transformat avionul într-o casă unde stătea tot anul, mai puțin în perioada cea mai aspră din iarnă, când pleca în sudul Japoniei, unde deține un mic apartament. În perioada pandemiei a locuit doar în avion, pentru că i-a fost dificil să se deplaseze. După ce a prins gustul acestui trai, Bruce Campbell a vrut să cumpere, în anul 2018, încă un avion, Boeing 747-400, pe care să-l renoveze și să-l amplaseze pe un teren din Japonia, dar reprezentanții companiei aeriene s-au răzgândit în ultimul moment și nu l-au mai vândut. „Sper doar că nu zboară cu el” a mai spus Bruce Campbell, în materialul din CNN. Nu s-a descurajat prea tare și a decis să câștige și bani de pe urma avionului pe care îl deține și pe care acum îl închiriază pentru fel de fel de evenimente. „Am zile în care pe aripa din dreapta sunt câțiva artiști, iar pe cealaltă sau în față se desfășoară petreceri. Nu este ca la Disneyland, dar este tare frumos”, mai spune Campbell.
Avionul transformat în vilă de lux
Tot la o afacere s-a gândit și Felix Demin, un antreprenor obișnuit cu industria ospitalității, când a cumpărat un Boeing 737, care a fost tras „la pensie” după ce a muncit ani mulți pentru Mandala Airlines, o companie low-cost din Indonezia. Avionul a fost renovat și acum arată ca o vilă de lux, cu două dormitoare și piscină. Se află într-un loc de vis, după ce a fost urcat pe o stâncă, la o altitudine de 150 de metri, aflată lângă plaja Nyang-Nyang din insula indoneziană Bali. Operațiunea nu a fost deloc floare la ureche. „Insula are drumuri foarte înguste și multe fire de electricitate care sunt foarte jos. Am adus oameni specializați care au avut grijă ca avionul să nu atingă aceste fire, așa că drumul a fost destul de anevoios”. Vila poate fi accesată prin intermediul unei scări care duce pe latura aripii până la intrarea principală. Interiorul este luxos și are living cu bar, două dormitoare cu dressinguri, dar și două băi. Proprietatea are și o zonă unde sunt șezlonguri și unde este amenajat un loc special pentru cei care își doresc un foc de tabără. O noapte de cazare costă 7.000 de dolari.
PS. În timp ce scriam acest material am aflat că ANAF a scos la vânzare șapte avioane McDonnel Douglas 80. Unul dintre ele are ca preț de pornire 500.000 de lei, iar celelalte șase 20.000 de lei. Cum ar fi să vedem unul pe undeva pe la Poiana Brașov?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt − = 4