Constantin Enceanu la volan

0
182

constantin enceanu (1)1În școala primară, învățătoarea l-a întrebat ce vrea să se facă în viață. Când a auzit că își dorește să ajungă interpret de muzică populară, i-a răspuns: „Doar țiganii devin cântăreți”. Această replică l-a surprins și l-a ambiționat. Constantin Enceanu este acum unul dintre cei mai apreciați cântăreți din folclorul românesc. Are o mulțime de spectacole și a străbătut țara în lung și-n lat. Toate drumurile le face cu mașina, așa că a avut nevoie de un automobil solid. A ales Mercedes E-Class.

constantin enceanu (2)Auto Test: De ce Mercedes?
Constantin Enceanu: În primă fază nu am vrut, aveam impresia că Mercedes au maneliștii, nu soliștii de muzică populară. M-a convins colegul și prietenul Petrică Mîțu Stoian. Mi-a spus „o să vezi că nu-ți mai trebuie altă mașină”.
Auto Test: Și sunteți mulțumit?
Constantin Enceanu: Este o mașină sigură și foarte silențioasă. Am și un BMW X5 și când mă urc la volanul lui, după mai multe drumuri cu Mercedesul, îmi vine să spun că „mă urcai în căruță”. O am din anul 2009 și am făcut cu ea 400.000 de kilometri în condițiile în care jumătate de an o țin în garaj.
Auto Test: Ați avut probleme cu ea?
Constantin Enceanu: Puțin, imediat după ce am cumpărat-o. Odată veneam de la țară și nu puteam să trec de 60 de kilometri pe oră. Cred că aveam o problemă la injectoare. I-am sunat pe cei de la Mercedes și le-am spus: „Băi, fi-v-ar mașina a naibii! Am dat o căruță de bani!”. Am lăsat-o la ei să o repare, dar am stat cu frica-n sân. Mă gândeam să nu ratez, din cauza mașinii, vreun eveniment. Este onoarea mea în joc, lasă banii! De atunci nu am mai avut probleme cu ea.
Auto Test: Ați avut incidente în trafic?
Constantin Enceanu: Un porc mistreț a dat în mine… Mergeam normal, regulamentar și „pac” a vrut să facă o tamponare cu Enceanu . În rest, doar incidente minore.

constantin enceanu (3)Auto Test: Sunteți liniștit la volan?
Constantin Enceanu: Când sunt în criză de timp mai apăs accelerația. Aș fi un nesimțit să spun că merg doar legal. Am plătit câteva amenzi pentru viteză.
Auto Test: Care a fost prima mașină pe care ați condus-o?
Constantin Enceanu: Dacia, după revoluție. Până atunci nu reușea nimeni să mă convingă să-mi iau carnet. Mereu spuneam: „Eu nu o să am niciodată nevoie să șofez.” La evenimente plăteam un om să conducă și când am văzut că îi dau cam jumătate din banii câștigați la spectacole, m-am răzgândit. Așa că am luat permisul și mi-am cumpărat o mașină. A fost mai greu în primele luni.
Auto Test: De ce?
Constantin Enceanu: Eu stau la Filiași și când veneam la Craiova lăsam mașina la intrarea în oraș și luam autobuzul… că nu aveam curaj să intru prin aglomerație. Am carnetul din anul 1996 și am condus peste un milion și jumătate de kilometri.
Auto Test: Știți să reparați mașini?
Constantin Enceanu: Să nu mă pui să fac ceva, că nu mă pricep. Rămân cu ea în drum. În copilărie, dacă mă apucam să desfac bicicleta nu o mai puneam la loc. Nu mi-a plăcut niciodată să mă murdăresc de unsoare deși am lucrat o jumătate de an în producție.
Auto Test: Ce muzică ascultați în mașină? Îl ascultați și pe Constantin Enceanu?
Constantin Enceanu: Îl ascult foarte mult pentru că vreau să văd dacă există vreo greșeală sau dacă mai trebuie îmbunătățit ceva. Sunt foarte atent și la melodiile colegilor mei. Vreau să văd ce noutăți aduc pe piață, să văd ce pot să scot și eu, lucruri diferite, inedite, care să nu semene cu albumele lor.
constantin enceanu (4)Auto Test: Ce planuri muzicale aveți?
Constantin Enceanu: Eu cu prietenul meu Petrică Mîțu Stoian am scos pe piață un album cu duete și nu numai. Noi nu mai voiam să cântăm împreună, dar iubitorii de folclor ne-au solicitat și am spus „hai să mai facem un album”.
constantin enceanu (1)Auto Test: Ce sfat aveți pentru tinerii care vor să cânte muzică populară?
Constantin Enceanu: Mulți dintre ei vor să devină soliști pentru că au auzit că se câștigă bani mulți. Ca să ajungi să câștigi bani trebuie să o iei de jos. Trebuie să faci o școală populară de artă unde să înveți cum să deschizi gura, cum să respiri, cum să cânți o frază muzicală. Tinerii noștri sunt mai comozi. Cei care încep să cânte spun că nu se mai găsesc melodii. Nu este adevărat! Eu m-am născut în Vișina Nouă şi înainte să scot un material discografic merg să-i întâlnesc pe bătrânii din jurul localității natale. De acolo adun cântece și le scot la lumină.

Articolul precedentRenault Olimpic
Articolul următorNoul Mitsubishi Outlander
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


trei × = 3