Destinații: Bled – Mica Elveție

0
61

Acesta este numele pe care m-am hotărât să i-l dau uneia dintre cele mai frumoase ţări pe care am vizitat-o de curând. Şi, cum iarna a cuprins deja toată Europa, cred că este o destinaţie perfectă pentru iubitorii acestui anotimp, dar şi ai sporturilor de sezon.

Ţara despre care vă povestesc acum este Slovenia, nu mai mare decât trei judeţe din România şi cu locuitori cam câţi are capitala noastră. Are drumuri foarte bune, iar vinieta pentru o săptămână costă 15 euro. Pe autostradă, din loc în loc, sunt puncte de control unde toate maşinile încetinesc pentru verificarea acesteia. Drumul parcurs spre destinaţia mea finală din Slovenia a fost însoţit de un peisaj alpin specific: dealuri înverzite la acea vreme, cu cirezi de vaci care pasc liniştite exact ca în reclama la o celebră ciocolată… elveţiană, multe tuneluri, Alpii înalţi în depărtare şi participanţii la trafic liniştiţi.
Am ales să vizitez Bled, un orăşel cochet, situat în jurul lacului cu acelaşi nume din nordul ţării. Am ajuns destul de târziu la locul de cazare, aşa că în prima zi am admirat din maşină lacul la înserat şi insula din centrul acestuia – imagine simbolică a staţiunii. Şi, pentru că tot am pomenit despre cazare, aici am avut ocazia să admir nişte pliante şi albume superbe de prezentare a Sloveniei. Unul dintre acestea enumera, cu istoric şi imagini, 40 dintre cele mai frumoase oraşe ale lor şi, fără exagerare, toate erau atractive. Peste tot ar fi meritat să petreci câteva zile şi să le vizitezi.
Două locuri simbolice pentru Bled sunt biserica gotică Adormirea Maicii Domnului, de pe insula Bled, despre care am pomenit mai devreme, şi castelul cu acelaşi nume, situat pe o stâncă înaltă, de unde ai o privelişte de ansamblu asupra lacului. Dar să le luăm pe rând. Accesul la micuţa insulă este posibil cu ajutorul unei ambarcaţiuni specifice, numită pletna, condusă de un singur vâslaş. Locul este vizitat de mulţi turişti şi, după ce urci cele 99 de trepte până la mănăstire, poți avea norocul să vezi chiar una dintre numeroasele nunți care se desfășoară aici. Am făcut înconjurul lacului și am admirat insula din toate unghiurile, iar la un moment dat am ajuns în dreptul cărării care urcă spre castel.

Cam după 20 de minute de urcat pe trepte de lemn, întrerupte din când în când de câte o băncuță pentru odihnă, au început să se zărească zidurile romane de apărare ale Castelului Bled. Acesta este unul dintre cele mai vechi din Slovenia, prima sa atestare fiind în anul 1011. Este construit în jurul a două curți interioare, iar clădirile cu ziduri vechi se află pe diferite niveluri ale stâncii unde este ridicat castelul. Poți vizita capela și muzeul în care vei afla istoria regiunii Bled de la Epoca Bronzului până în prezent. Și, la final, dacă vremea este bună, terasa de unde poate fi admirat lacul este locul ideal pentru a mânca ceva sau a bea o ca­fea.

Mâncarea slovenă este o combinație de mai multe specialități, printre care putem recunoaște și câteva foarte apreciate la noi, cum ar fi frigăruile sau cevapcic (mititei) care, însă, nu sunt serviți cu muștar, ci cu pastă de boia. Un desert renumit, care nu are cum să nu îți facă poftă, este prăjitura cu cremă de vanilie (kremșnit), a cărei imagine tot apare pe traseul din jurul lacului ca o promovare a specialităților locale și care are chiar și o pagină de facebook dedicată. Există chiar o statistică: în ultimii 60 de ani s-au vândut 12 milioane de astfel de prăjituri!
Revenind la sezonul în care ne aflăm, acela al sporturilor de iarnă, trebuie să menționez că aici se poate practica o varietate mare: patinaj pe lacul înghețat, mers prin zăpadă, schiat și snowboarding sau cățărare pe gheață.
Cele două zile petrecute în Slovenia, cu precădere în Bled, m-au convins că aceasta este o destinație care merită să fie luată în considerare pentru o vacanță mai lungă, indiferent de anotimp.

Text: Emilia PETRE  / Foto: photobyandrei.wordpress.com

Articolul precedentControale RAR la 655 de societăți
Articolul următorCu maşina la service (II)
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


unu × = 1