Gran Turismo 6: Supercaruri virtuale

0
54
BMW Vision Gran Turismo este interpretarea vituală a unei posibile variante de curse pentru modelul BMW Seria 2.
BMW Vision Gran Turismo este interpretarea vituală a unei posibile variante de curse pentru modelul BMW Seria 2.

O provocare lansată de creatorul unui celebru joc video a dus la o avalanșă de supercaruri realizate în mediul virtual de către marii constructori. Aceste mașini vor putea fi conduse doar în jocul Gran Turismo 6.

Ceea ce priviți în imagini nu sunt schițe pentru viitoare automobile reale. Sunt mașini create pentru realitatea virtuală, mai precis cea dintr-un joc ce simulează lumea curselor auto. Aproape toată lumea a auzit de Gran Turismo, jocul unde poți să experimentezi aproape orice supercar de pe această planetă, dar într-o formă virtuală.

Ajuns la a șasea ediție, jocul este deja un must have pentru orice pasionat de automobile. Iar creatorul său, japonezul Kazunori Yamauchi este un perfecționist. A petrecut sute de ore experimentând automobilele reale pentru a le recrea cât mai perfect în lumea virtuală a acestui simulator. Și a reușit, jocul său devenind din ce în ce mai bun de la generație la generație. Astăzi a devenit un joc cu status de legendă, cu sute de mii de fani în întreaga lume, cu comunități de jucători și foarte multă literatură dedicată. De la lansarea inițială din 1998 și până astăzi, peste 70 de milioane de copii ale jocului au fost vândute în peste 100 de țări.

gran turismo  (5) gran turismo  (6)Pentru a duce Gran Turismo la un nou nivel și pentru a marca 15 ani de existență a acestui joc, Kazunori Yamauchi a lansat o provocare pentru marii producători de automobile. Le-a propus ca fiecare să creeze un automobil special gândit doar pentru mediul virtual. Un automobil care să aibă toate caracteristicile potențial reale, dar care să existe doar în realitatea virtuală din Gran Turismo 6. Programul lansat astfel de Yamauchi poartă numele de Vision Gran Turismo. Oportunitatea a fost imediat sesizată și preluată de marii constructori. Foarte multe mărci și-au anunțat intenția de a crea un asemenea automobil, mulți au prezentat diverse teasere, dar doar câțiva s-au pus serios pe muncă și au prezentat publicului un automobil dedicat mediului virtual din GT6.
BMW și-a prezentat cel mai recent creația. Conceptul creat de constructorul din Munchen poartă numele de BMW Vision Gran Turismo și este un automobil dedicat circuitului. Dar cei de la BMW nu s-au jucat. Au alocat reurse serioase acestui proiect, recunoscând astfel seriozitatea proiectului, dar și oportunitatea de marketing și PR pentru marca bavareză. Proiectul a fost încredințat designerului șef Karim Habin, cel care a creat împreună cu echipa sa formele sportive și musculoase ale conceptului BMW Vision Gran Turismo. Modelul are la bază proaspăt lansata Serie 2, și ne lasă să ne imaginăm cum ar putea arăta o potențială versiune dedicată circuitului. Pentru a crea un automobil cu pedigree, echipa de designeri BMW s-a inspirat din modelele de succes ale mărcii care au concurat în competițiile de turisme din 1970. În plus, mașina a fost imaginată și creată virtual până în cele mai mici detalii. Au fost schițate sute de desene, planuri virtuale și chiar modele de lut. Apoi, partea tehnică a fost pusă la punct. Chiar dacă este un automobil virtual, BMW Vision Gran Turismo va fi propulsat de către un motor cu șase cilindri în linie, supraalimentat prin sistem Twin Turbo. Acest propulsor promite o putere de 549 CP obținuți între 6.200 și 7.300 rpm. Cuplul motor este de 680 Nm și este atins la doar 1.900 rpm. Puterea este transmisă către puntea spate prin intermediul unei cutii secvențiale cu șase trepte operată prin intermediul clapetelor de pe volan. BMW Vision Gran Turismo are o greutate, chiar dacă doar virtuală, de doar 1.180 kilograme și o distribuție perfectă a greutății de 50:50.
Volkswagen a promis că va crea la rândul lui un automobil dedicat mediului virtual din GT6. Germanii au prezentat doar o iamgine teaser pentru conceptul Gran Turismo, imaginea publicată de Volkswagen prezentând un coupé cu linii puternice inspirate parcă de modelul Scirocco. Din păcate, Volkswagen nu a dezvăluit mai multe despre acest concept-car virtual, dar ne așteptăm ca marca din Wolfsburg să dezolte până la capăt proiectul.

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo
Formele imaginate de designerii Mercedes-Benz pentru AMG Vision Gran Turismo au fost asemănate cu cele ale unei feline aflată la vânătoare.

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo Mercedes-Benz AMG Vision Gran TurismoPrimii care au intrat în jocul propus de Kazunori Yamauchi au fost, însă, cei de la Mercedes-Benz. Iar conceptul creat de ei este cu adevărat spectaculos. Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo este numele său, iar formele sunt de-a dreptul superbe. Cei de la Mercedes l-au caracterizat ca puternic, rapid și agil ca o felină la vânătoare și nu sunt departe de adevăr. La fel ca și rivalii de la Munchen, Mercedes și-a pus la lucru departamentul de design, dar cei de aici au preferat o abordare mai fascinantă și nu una orientată spre lumea sportului cu motor. Pentru a da greutate proiectului Mercedes-Benz, firma din Stuttgart a creat și un model la scara 1:1 acesta fiind prezent la deschiderea noului centru de cercetare și dezvoltate Mercedes-Benz din Sunnyvale, California, Statele Unite ale Americii.
Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo preia elemente din toată istoria mărci. Poate cel mai interesat element sunt portierele ce se deschid vertical în stilul aripilor, la fel ca la celebrul modele Mercedes-Benz 300SL Gullwing sau mai recentul SLS AMG. Motorul virtual care va propulsa conceptul Mercedes este un V8 biturbo ce dezvoltă 585 CP și 800 Nm. Caroseria conceptului AMG Vision Gran Turismo este din aluminiu, întărită cu numeroase elemente din fibră de carbon, iar acest lucru se traduce printr-o greutate virtuală de 1.385 kilograme. Pentru a putea transmite puterea, Mercedes va folosi o cutie de viteze AMG Speedshift DCT-7 cu șapte trepte, iar evacuarea gazelor virtuale de eșapament se va face printr-un sistem cu nu mai puțin de opt țevi care vor asigura și un sunet pe măsură atunci când acest supercar va fi pus la încercare pe pistele din cadrul jocului Gran Turismo 6.

Dragoș Băltățeanu
Foto: BMW, Mercedes-Benz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 6 = paisprezece