Un hamster pilot – acrobatie Volvo Trucks

0
62

Inginerii de la Volvo Trucks demonstreaza cat de usor poate fi condus un camion suedez. Pentru incercare au folosit… un hamster pilot. 

Este vorba despre Volvo Dinamic Steering, noul sistem de la Volvo Trucks care ii permite soferului sa vireze fara niciun efort camionul incarcat. La viteze mici un motor electric inlocuieste puterea muschilor soferului, proiectantii sistemului urmarind sa obtina feelingul perfect in toate conditiile de operare.

Hamster pilot (1)„La viteze mici, un camion incarcat la maxim este atat de usor de manevrat incat poate fi condus doar cu un singur deget. Cand conduceti pe sosea acest sistem dinamic ofera o imbatabila stabilitate directionala”, explica Jan-Inge Svensson, inginerul din spatele dezvoltarii a softului de sistem al Volvo Trucks.

Hamster pilotVolvo Dynamic Steering are la baza un sistem mecanic conventional de directie unde axul volanului este conectat la caseta de directie iar o unitate servo-hidraulica genereaza forta care ajuta soferul sa intoarca rotile camionului. Un motor electric cu comanda electronica este adaugat fiind atasat coloanei de directie. Acesta functioneaza impreuna cu asistarea hidraulica si este ajustat de mii de ori pe secunda prin intermediul unitatii de comanda. La viteze mici motorul electric adauga o forta suplimentara iar la viteze mari adapteaza directia si compenseaza iregularitatile suportate de coloana de directie cauzate, de exemplu, de vantul lateral sau de neregularitatile suprafetei de rulare.

Hamster pilot (5)
Un hamster pilot pe nume Charlie si Seon Rogers sunt cei doi protagonisti ai drive-testului special.

Unitatea de comanda electrica este creierul sistemului si este permanent alimentata cu informatii de la senzorii camionului. „Senzorii amplasati in locuri diferite furnizeaza impreuna o imagine completa a ceea ce se intampla in camion. De pilda, senzorii rotilor si al arborelui transmisiei masoara viteza pe sosea a vehiculului in timp ce altii identifica care pinion este actionat in acel moment” spune Sten Ragnhult, responsabilul pentru sistemul hardware al Volvo Trucks.

Hamster pilot (2)Hamster pilot (3)In filmul de prezentare „The Hamster Stunt” (Acrobatia hamsterului) proprietatile sistemului sunt „testate” de catre un hamster pilot de 175 de grame care vireaza camionul intr-o cariera de piatra din orasul spaniol Ourense. O roata de alergare special proiectata pentru acest hamster pilot a fost atasata volanului iar un sofer a controlat pedalele de acceleratie si de frana in timp ce hamsterul alerga in directia corecta fiind ademenit cu un morcov. Filmul arata cum un camion Volvo FMX poate rula incet si sigur pe o pista in panta si cu multe viraje din cariera de piatra.

Radu Buhanita
Credit foto: Volvo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× 3 = sase