În concediu pe patru roţi

0
85

Fierul este fier şi se poate strica, însă, pentru reducerea riscului în deplasările către locul de vacanţă, sunt pregătiri pe care le putem face ca să evităm pe cât posibil evenimentele nedorite sau măcar să le minimalizăm efectele.

Maşina din dotarea familiei reprezintă pentru multe persoane varianta cea mai facilă pentru plecările în concediu. Lucrul acesta este valabil chiar şi pentru deplasările pe distanţe mari, care presupun uneori traversarea mai multor ţări.
Indiferent, însă, de lungimea traseului sunt câteva lucruri de pregătit înaintea unei asemenea călătorii. Primul ține de gradul de siguranţă pe care trebuie să îl aibă autovehiculul în timpul călătoriei. Plecăm de la premisa că aveţi inspecţia tehnică periodică făcută, asigurarea RCA şi rovinieta plătită.
Dacă excursia presupune şi tranzitarea altor state este înţelept să vă informaţi de unde puteţi achiziţiona vinietele respective (în general pe o perioadă de zece zile) cât şi valoarea posibilelor taxe suplimentare pentru accesul pe anumite segmente de autostradă. Unele sunt disponibile şi online, fapt ce vă scapă de stresul achitării lor. Este cazul pentru Ungaria sau Austria, de exemplu.
Revenind la aspectul tehnic, chiar dacă aveți ITP-ul făcut, este indicat să treceţi pe la un service care să verifice maşina din „bară în bară”, deoarece la o excursie ce presupune un drum lung un defect la automobil poate să aducă mari bătăi de cap. De exemplu, o parte din verificările de bun simţ presupun analizarea anvelopelor, dacă acestea sunt într-o stare bună, sistemul de iluminare/semnalizare sau cel de frânare să funcționeze ireproşabil. Pentru sistemul de răcire sau cel destinat spălării parbrizului, nu strică să aveţi în portbagaj un bidon cu apă. În caz de nevoie, aveţi cu ce să completați până la prima benzinărie sau service.
Dacă deplasarea cu automobilul o să presupună şi condusul acestuia pe perioada nopţii, starea parbrizului este importantă. În cazul în care prezintă zgârieturi, este mai înţelept să îl înlocuiţi. Noaptea, la drum lung, din cauza acestora, păstrarea atenției la volan poate să devină foarte obositoare din cauza luminii venite de la maşinile care circulă din sens opus.

Deşi nu este esenţială, o geantă frigorifică poate să fie „barul” de unde să vă aprovizionaţi cu apă sau sucuri reci pe parcursul călătoriei.

În privinţa confortului în automobil, în perioadele caniculare, sistemul de climatizare este un element foarte important. În plus, mașina poate avea şi parasolare. Dacă acestea din urmă nu există, pot să fie achiziționate unele care se prind cu ventuze de geamurile din spate. Sunt de mare ajutor, mai ales dacă aveți copii mici.
Până să încărcaţi maşina cu bagaje, nu strică să verificaţi în portbagaj trusa de siguranţă auto care conţine vesta și triunghiurile reflectorizante şi stingătorul de incendiu.
În plus, trebuie să verificaţi dacă datele trecute pe stingător şi trusa medicală nu sunt expirate.

Un sistem GPS nu cred că mai este o problemă în zilele noastre, dacă nu unul dedicat, măcar un smartphone cu o aplicaţie similară.

O altă serie de accesorii banale, dar care vă pot cauza multe probleme dacă lipsesc, sunt cheia de roţi şi cheia antifurt de la piuliţele și prezoanele roţilor… şi, desigur, cricul.  O simplă pană „în pustietate” vă poate lăsa pe marginea drumului fără aceste ustensile.
La loc sigur, dar la dumneavoastră, pe parcursul călătoriei ar fi înţelept să păstraţi a doua cheie de rezervă a automobilului.
Pierderea cheii folosite în mod curent în timp ce eşti în vacanţă la câteva mii de kilometri de casă poate să însemne sfârşitul unui sejur plăcut, îndelung pregătit.
Nu în ultimul rând, este bine să mai aveţi la „sertarul” cu lucruri de rezervă becuri și o serie de siguranţe care să vă scoată din impas dacă una dintre cele de la bord cedează şi vă lasă fără lumini sau fără aer condiţionat de exemplu.

Text: Gabriel MANOLE 

Articolul precedentAlfa Romeo Stelvio – SUV Made in Italy
Articolul următorMad Max în România
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 2 = unu