In memoriam Manea Ion Constantin: Rămas bun, maestre

0
126

Școala românească este în doliu. A plecat dintre noi, la vârsta de 96 de ani, profesorul universitar Manea Ion Constantin, un dascăl care și-a dedicat toată cariera domeniului didactic. A fost asistent universitar, lector, profesor universitar, a condus Catedra de tancuri și autovehicule militare din Academia Tehnică Militară și a fost mentor pentru o mulțime de generații de studenți și ingineri. Am stat de vorbă cu profesorul Manea cu câteva zile înainte să plece dintre noi. Mărturisesc, a fost o mare onoare și am descoperit un om fascinat de marea lui pasiune. I-am simțit dăruirea și emoția în fiecare cuvânt și am înțeles că cei cu care a lucrat și cărora le-a călăuzit pașii au fost parte din familia lui. Rămas bun, maestre…

Auto Test: De unde ați dobândit pasiunea pentru acest domeniu?
Manea Ion Constantin: Aceasta a fost profesia mea, visul meu. De când am terminat facultatea, numai de ea m-am ocupat. Eu m-am născut la Adjud, dar după ce m-am sfătuit cu cei apropiaţi am dat examen la Iași, la liceu. Nu am avut bani mulți în familie, dar nu m-am plâns niciodată și m-am descurcat. Unii au avut viață mult mai grea… Tatăl meu a lucrat la CFR, așa că aveam asigurate masa și cazarea într-un cămin special. Mașinile și motoarele mi-au plăcut foarte mult, așa că după ce am terminat liceul, în anul 1944, m-am înscris la facultate la Iași, dar după o vreme secția unde învățam s-a desființat și am fost nevoit să plec la Timișoara, la secția de motoare cu combustie internă. În anul 1951 am terminat Facultatea de Mecanică de la Institutul Politehnic din Timișoara.
Auto Test: Și încă de atunci ați fost cadru didactic?
Manea Ion Constantin: Întreaga mea carieră a fost dedicată domeniului didactic. Așa cum am spus, am terminat facultatea la Timișoara, iar după aceea am activat la Academia Tehnică Militară până în momentul în care m-am pensionat. Am fost asistent universitar, lector universitar, lector superior și profesor universitar și mai bine de două decenii și jumătate am condus catedra de tancuri și autovehicule militare din Academia Tehnică Militară. Am fost și conducător științific la doctorat și sunt foarte bucuros că am coordonat pregătirea a 19 doctoranzi.
Auto Test: Nu a fost dificil?
Manea Ion Constantin: Mulți mă întreabă acest lucru și vor să știe dacă a fost greu… Ei, a fost și greu și ușor, dar am trecut peste toate greutățile pentru că am avut pasiune pentru acest domeniu. Altfel nu se poate. Așa este în viață: ai și momente ușoare, dar și unele mai dificile. Dacă faci mai des anumite lucruri, ajungi să le faci mai bine și este mai ușor, în timp ce noile provocări necesită mai multă atenție și pregătire. Eu am învățat tot timpul, pentru că am vrut să le ofer studenților mei cele mai bune și mai noi informații.
Auto Test: Ați păstrat legătura cu studenții?
Manea Ion Constantin: Când mă întreabă cineva de ­vârstă, îmi place să spun că am „o căruță plus unu”. Am 96 de ani și vă dați seama că prin mâna mea au trecut multe generații de studenți, iar cu mulți dintre foștii mei elevi am păstrat legătura și i-am ajutat cu un sfat sau cu tot ce au avut nevoie. Unor studenți le face plăcere să-și revadă dascălii și pot să spun că mă număr printre profesorii care s-au bucurat de respectul și încrederea acestora, chiar și după ce au absolvit. Știu că mulți dintre ei sunt foarte apreciați în locurile în care își desfășoară activitatea în acest moment și acest lucru îmi oferă o mare satisfacție.
Auto Test: Ați transmis în familie pasiunea pentru mașini?
Manea Ion Constantin: În familie nu, doar studenților. Eu am o fată care lucrează în domeniul aviației și a emigrat în Canada.
Cum vedeți ce se întâmplă în învățământul românesc? Unii spun că materiile sunt cam multe și că programa este prea „stufoasă”…
Nu este nimic nou, discuțiile acestea au fost permanent. Au fost schimbări, dar ce a fost esențial a rămas. Niciodată nu a fost ușor în domeniul didactic, dar dacă vrei să-ți faci meseria trebuie să depui efort, să te pregătești temeinic și să faci față greutăților.
Auto Test: Știu că ați fost și autorul unor lucrări…
Manea Ion Constantin: Am redactat și publicat 12 tratate și manuale, dar și peste 50 de articole. Dintre lucrările pe care le-am scris aș vrea să le amintesc pe următoarele: „Calculul și construcția motoarelor”, „Motoare cu piston ­rotativ” și „Caracteristici și soluții constructive folosite la motoarele cu tracțiune”. Foarte mult am studiat pentru lucrarea „Fiabilitatea și diagnosticarea autovehiculelor militare pe șenile”, o sinteză al cărei conducător științific a fost col. Prof. Ing. Constantin Ghiulai. Am descris aici ce este fiabilitatea, ce importanță are, cum se calculează și la ce ajută. Sunt convins că toate aceste lucrări le-au fost de ajutor studenților și inginerilor militari de specialitate și sunt foarte bucuros că am reușit să pun umărul la succesul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru + 1 =