INTERVIU: Alina Manole – Dansul culorilor

0
70

O expoziție de pictură te poartă într-o altă lume. Pășești timid, aproape pe vârfuri, pe culoarul plin de lumină și culoare și vorbești în șoaptă, gândindu-te ca nu cumva să deranjezi zeul care a inspirat jocul cromatic din tablourile frumos rânduite pe pereți. Mă aflu la expoziția Alinei Manole, „Decada experienței personale”. Sunt zece ani de când artista a expus prima lucrare, iar de atunci s-au întâmplat o mulțime de povești. Alina a pictat zeci de tablouri, iar de doi ani și jumătate are un ajutor de nădejde pentru creațiile sale: fiica ei, Maria.

Auto Test Magazin: De la ce vârstă pictezi?
Alina Manole: Primele mele amintiri sunt imagini în care pictez (râde). Când eram în şcoala generală, în loc să mă joc afară cu copiii, stăteam în casă şi mă pregăteam pentru admiterea la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Era concurenţă mare, iar ca să ajung acolo am dat examen serios, la mai multe materii: desen, pictură, modelaj, istoria artelor.
Auto Test Magazin: Din ce înțeleg, este un domeniu în care trebuie să munceşti pe brânci…
Alina Manole: (Zâmbește) Este foarte mult de muncă! Uite, desenul… trebuie să iasă perfect, indiferent de starea ta și de ora la care te apuci de treabă. Aveam un profesor care îmi spunea: „Dacă te trezesc în miez de noapte, trebuie să faci un desen perfect”. Asta nu se învaţă de pe o zi pe alta.

„Decada experienţei personale” este un proiect de suflet. Mă bucur că am avut alături membrii familiei și prietenii, iar criticii de artă mi-au apreciat lucrările.
Saoutchik Delahaye

Auto Test Magazin: Ce au spus părinţii? Te-au susţinut?
Alina Manole: Erau vremurile în care părinţii încercau să-şi îndemne copiii să se facă doctori, avocaţi, ingineri… Ai mei nu au fost foarte încântaţi de planul meu, dar până la urmă m-au lăsat să merg pe drumul ales de mine. Am fost tare încăpăţânată.

BMW 507

Auto Test Magazin: Sunt mulţi critici de artă care susţin că artistul intră în transă în momentele în care lucrează. Aşa stau lucrurile?
Alina Manole: În momentul în care te apuci să pictezi, te izolezi cumva. Ești doar tu şi ceea ce creezi în momentul respectiv! După ce lucrez intens, foarte concentrată, simt nevoia unei pauze: mă distanţez şapte-opt metri şi mă uit cu mare atenţie la ceea ce lucrez… beau un pahar cu apă. Nu revin întotdeauna la pânza mea. Sun o prietenă, vorbim minute bune şi în acest timp se întâmplă minunea… pânza parcă prinde viaţă şi îi dau ultimele accente, să arate bine. Când lucrez îmi place să am spaţiu. Pânza poate să fie pe şevalet, pe planşeta de lucru sau poate chiar pe podea, depinde cum simt şi cum am nevoie în momentul respectiv.

Alfa Romeo Disco Volante
Porsche 911
Harley Davidson

Auto Test Magazin: Ai pictat şi în perioada în care ai fost însărcinată cu Maria?
Alina Manole: Da, dar cu reţineri. A fost o sarcină dificilă, nu am avut voie să fac efort, dar am încercat să mă adaptez situaţiei. În primul an după naşterea Mariei nu am avut cum să pictez pentru că m-a solicitat foarte mult. La început o ţineam în braţe şi ziua şi noaptea: doar aşa dormea, doar aşa era liniştită. Mi-am mai revenit în ultimul an, dar programul meu nu este la fel de lejer ca înainte, când puteam să lucrez cât voiam. Pentru această expoziție, „Decada experienței personale”, am lucrat câte puțin dimineața și seara sau când soțul pleca la plimbare cu Maria.
Auto Test Magazin: Fiica ta este atrasă de acest domeniu?
Alina Manole: Are aproape doi ani şi jumătate şi este tot timpul cu mine în atelier. I-am cumpărat culori, pensule, şevalet, dar bineînţeles că ce am eu este mai interesant şi uneori pictează pe pânza mea.

Maria dă o mână de ajutor în atelier

Auto Test Magazin: O să o încurajezi să îmbrăţişeze acest domeniu?
Alina Manole: Da, dar nu o să o forţez. Am avut colegi pe care părinţii i-au obligat să urmeze cursurile „Facultăţii de Arte” şi se vedea de la o poştă că nu asta îşi doreau de la viaţă. Nu erau deloc fericiți!
Auto Test Magazin: Ai deschis aici „Decada experienţei personale”…
Alina Manole: Sunt doar o parte dintre lucrările mele, dacă aş fi expus tot ce am muncit în ultimii zece ani, mi-ar fi trebuit un spaţiu mult mai mare. Aici este o parte din munca mea, dar și o bucățică din sufletul meu.
Auto Test Magazin: Am văzut că ai pictat şi câteva maşini foarte frumoase. Cum ai ajuns și la ele?
Alina Manole: În ultima perioadă nu am avut timp să lucrez ce am vrut și am pictat mai mult teme pe care mi le-au cerut oamenii. Am avut de pictat străzi… care aveau, bineînţeles, şi automobile. Atunci mi-a venit ideea să fac şi o maşină, nu sunt foarte mulţi artişti care să abordeze acest domeniu.
Auto Test Magazin: Care a fost prima?
vUn Porsche vechi, unde nu am stat prea mult să scot în evidenţă vopseaua veche sau caroseria puţin ruginită şi m-am concentrat pe perspectivă şi pe faptul că maşina era mai detaliată decât peisajul în care se încadra. După aceea m-am gândit la o maşină  și mai detaliată. Şi aşa am început o serie întreagă în care am găsit loc şi pentru o motocicletă.
Auto Test Magazin: Care sunt planurile tale?
Alina Manole: Te interesează dacă o să mai desenez şi alte maşini (râde)? Cu siguranţă. Nu am neapărat un plan, mă las purtată de val, toate cresc organic, unele din altele. De curând am început şi un proiect pe partea de fotografie, aşa că o să surprind imagini şi cu ajutorul obiectivului.
Auto Test Magazin: Ce sfat ai da unei persoane care vrea să se apuce de pictură?
Alina Manole: Dacă se gândește la relaxare, poate încerca în orice moment. În teorie, orice om poate învăța să deseneze până la un nivel mediu chiar dacă nu are talent, depinde cât timp investeşte în studiu. Cine vrea să fie profesionist, trebuia să muncească foarte mult.

 Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: arhiva personală Alina MANOLE

 

 

Articolul precedentRenault Captur: Evoluție inspirată
Articolul următorLewis Hamilton a furat… o petrecere
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× 7 = paisprezece