Interviu: Gabriel Hantig, designer la 21 de ani

0
146

gabriel hantig (3)Continuăm seria de interviuri cu designeri români, avându-l de această dată ca invitat pe Gabriel Hantig. Este un tânăr designer de 21 de ani, cu apariţii în presă, cursant al cunoscutei facultăţi de design din Coventry şi membru al studioului de design auto Drive din Anglia.

Auto Test: De când ai simţit pasiunea pentru automobile?
Gabriel Hantig: Pasiunea pentru automobile a fost dintotdeauna. Datorită tatălui meu, cu care împărtăşesc aceeaşi pasiune, pot să spun că am fost crescut printre „prototipuri” realizate de el. Tata este mai pasionat de partea tehnică decât de cea vizuală.
Auto Test: A fost un drum dificil de la pasiune la nivelul profesionist?
Gabriel Hantig: Nu consider că a fost un drum dificil, deoarece, dacă îţi doreşti cu adevărat şi crezi în tine, reuşeşti să obţii orice. Este foarte important să fii sigur că este ceea ce vrei să faci şi să munceşti pentru a progresa tot timpul.
Auto Test: Urmezi cursurile reputatei facultăţi de design auto din Coventry. Ce te-a determinat în această alegere, cum a fost admiterea?
Gabriel Hantig: Alegerea facultăţii a fost una destul de bruscă, pe ultima sută de metri, ca să zic aşa. Asta deoarece îmi doream să merg în Italia, dar studiile acolo costau prea mult, aşa că aceasta a fost o soluţie de rezervă. Admiterea a fost pe bază de portofoliu, care era evaluat de anumiţi membri ai facultăţii. O altă condiție este aceea să fi obținut o medie peste 8 la examenul de bacalaureat.
gabriel hantig (15) gabriel hantig (14)Auto Test: În ce mod accederea la cursurile acestei instituţii te pot ajuta în viitor?
Gabriel Hantig: Sincer, facultatea nu „te învaţă” foarte multe lucruri. Din câte am înţeles, cam peste tot este aşa, dar, în schimb, îţi pune la dispoziţie toate „uneltele” de care are nevoie un student. Este foarte dotată din toate punctele de vedere, iar o altă latură importantă este avantajul de a întâlni oameni din industrie cu care să ai şansa să lucrezi. Este o facultate expusă industriei auto.
Auto Test: Lucrezi deja în echipa unui birou de design auto. Cum este această experienţă?
Gabriel Hantig: În cadru studioului de design, urmezi, practic, aceiaşi paşi ca student sau freelancer, doar că ai o motivaţie mult mai mare. Scopul principal este ca ceea ce realizezi să prindă viaţă şi aici vorbim în mare parte despre maşini. Cea mai importantă etapă pentru un designer este „reuşita” de a începe de la o schiţă şi de a ajunge la un produs final care reuşeşte să încânte vizual.
gabriel hantig (12) gabriel hantig (11)Auto Test: Utilizezi atât desenul 2D cât şi modelarea 3D, cum se întrepătrund aceste două elemente?
Gabriel Hantig: Desenul şi modelarea sunt două forme de comunicare ce merg mână în mână. Prin desen se creează o bază a formei care vine elaborată mai apoi în 3D, prin modelare digitală sau lut. Eu personal consider că un designer trebuie să aibă cunoştinţe în ambele direcţii.
Auto Test: Ce te inspiră în general şi de la ce pleci în elaborarea unui concept auto?
Gabriel Hantig: În elaborarea unui concept auto, în industrie, se pleacă de la un brief care conţine numeroase informaţii despre ceea ce se doreşte a fi designul final. În profesia noastră, deseori eşti nevoit să faci lucruri mai puţin interesante, în funcţie de cerinţele clientului. Este foarte important să fii mereu flexibil şi „prietenos” cu toate tipurile de cerinţe. Inspiraţia vine în general din industria auto, arhitectură, natură etc.
gabriel hantig (5) gabriel hantig (2)Auto Test: Cum vezi automobilul viitorului în materie de design şi tehnologie?
Gabriel Hantig: Eu fiind pasionat de motoarele cu combustie, sunt puţin supărat când mă gândesc că vor fi înlocuite de maşinile electrice, care permit o nouă arhitectură, deci şi un nou design. Printarea 3D este una dintre cele mai revoluţionare tehnologii care vor facilita şi amplifica posibilitatea de a concepe automobile cât mai interesante.
Auto Test: Pe lângă talent, ce alte calităţi sunt importante în acest domeniu?
Gabriel Hantig: Pasiunea este în fața talentului, iar nu cea din urmă este munca constantă. Este important, de asemenea, să reuşeşti să comunici ideile foarte bine şi să te descurci să lucrezi în echipă, deoarece în cariera unui designer munca nu se face de unul singur.
gabriel hantig (1) gabriel hantig (8) gabriel hantig (7)Auto Test: Activezi şi în designul de produs, are acesta anumite particularităţi?
Gabriel Hantig: Designul de produs este foarte asemănător cu cel auto, se urmează aceleaşi etape în general. Uneori poate fi mai plictisitor, alteori mai atrăgător decât cel auto, asta depinde de caracteristicile fiecărui proiect.
Auto Test: Ce sfat poţi să îi dai unui novice doritor să pornească pe acest drum?
Gabriel Hantig: Cel mai important este să crezi în tine, mai ales că în România nu prea se cunoaşte această profesie, iar posibilităţile sunt limitate. A doua piedică pot fi părinţii care încearcă să te îndrume spre alte domenii. Pentru cei ce au talent şi pasiune, tot ce trebuie să facă este să muncească şi să lupte dacă designul este ceea ce vor să facă toată viaţa!

Interviu realizat de Gabriel MANOLE / Foto: Gabriel HANTIG 

Articolul precedentPEMS: viitorul este prezent
Articolul următorInterviu: Vlad Drăgulin – „Nici eu, nici Malone nu avem permis”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 7 = cincisprezece