Lucruri utile când plecaţi la drum cu maşina

0
102

lucruri utile (1)A venit vacanţa şi tuturor ne zboară gândul la fel şi fel de locuri unde putem evada din arşiţa oraşelor. Şi ce modalitate mai bună de deplasare să alegem decât maşina? Aşadar, ne-am gândit că o listă cu lucrurile utile de avut în maşina la drum lung este binevenită.

lucruri utile1. Sticla cu apă

O sticlă mică de apă să o aveți permanent în torpedou sau în spațiile de depozitare din uși. Uneori nu aveți timp nici să respirați din cauza traficului, darămite să mai și opriți să vă cumpărați ceva de potolit setea. Că de „leșinarea” mașinii, pe căldură, la o distanță apreciabilă de vreo stație de carburant sau localitate, mai bine să nu ne gândim!

2. Încărcătorullucruri utile (11)

Încărcătorul pentru diferite dispozitive electronice cum ar fi telefonul mobil, tableta sau eBook Readerul. Surprinzător, însă „butonarea” acestora de către ocupanții cabinei, evident în afară de șofer, contribuie serios la liniștea călătoriei.

lucruri utile (4)3. Lanterna

O lanternă și un fluier. Lanterna este aur curat pentru situații cu vizibilitate redusă. Nu neapărat de noapte este vorba, cât de băgat pe sub mașină sau de privit în „dedesubturile” motorului când nu știți de ce v-ați oprit. Sincer, mulți gândesc că la cât de înghesuite sunt motoarele la ora actuală mare lucru nu vedeți, însă, dă bine la impresia artistică. Dar pentru cei care chiar „le știu”, o lumină, la locul ei, face cât zece… degete băgate în ochi. Cred că o să vă uitați strâmb când am pomenit și de fluier, dar imaginați-vă cel mai crunt scenariu, în care mașina vă lasă baltă exact când ceața este mai deasă, de nu vezi la doi metri, iar lanterna mare lucru nu face în acest caz. Sau gândiți-vă că sunteți în pădure. Singurul mod prin care vă puteți face simțită prezența este să fluierați, indiferent cine ajunge primul la locul „dezastrului”: depanarea, un prieten sau vreun reprezentant al faunei locale.

4. Sistemul de navigație

Dacă mașina nu era echipată cu GPS atunci când ați cumpărat-o, unul portabil este indicat. În cazul când prețul acestuia depășește bugetul alocat este suficient să vă luați un suport pentru telefonul mobil „deștept” și să folosiți orice aplicație de hărți on line sau GPS. Desigur, se poate profita și de jocurile on-line când așteptați la semafor, însă, cei din jur vor fi convinși că alegeți un traseu…

lucruri utile (10)

lucruri utile (8)lucruri utile (6)5. Bricheta

O brichetă sau o cutie de chibrituri. Sunt potrivite pentru izolarea sau etanșarea unor cabluri sau conducte atunci când apelați la un tub termoretractil. Sau vă pot reduce timpul de privire a lemnelor de sub grătar atunci când ieșiți la un picnic. Oricum,  fumătorii vă vor iubi necondiționat.

6. Creionul corector

Creion sau cariocă pentru corectarea zgârieturilor superficiale apărute prin „grija” vecinilor din preajma casei sau a celor ocazionali când mergeți la „generalu’ store” și vă lăsați mașina în parcare. Le găsiți deja pe la orice magazin universal sau cu specific auto. Aveți grijă să nu dea cei mici de el și să vă redecoreze scaunele, ușile sau bordul.

lucruri utile (3)

lucruri utile (7)7. Soluţia antiseptică

Soluție antiseptică pentru mâini. Vorbim de o sticluță cu un gel pe care o găsiți la casele de marcat ale oricărui hipermarket, stație de benzină sau farmacie și costă câțiva lei. Este utilă atât pentru uzul curent cât și pentru cel ocazional mai ales dacă aveți copii cu dvs. și vor să mănânce, iar apă de spălat nu există prin preajmă. Partea bună este că nu miroase a policlinică sau medicament!

lucruri utile (2)8. Pelerina de ploaie

O pelerină de ploaie. Cu cât mai țipător colorată, cu atât mai bună este, mai ales noaptea, când meditați la marginea drumului despre ce este ghinionul privind ce fain stă mașina. Și ferească Sfântu’ să aveți o pană de cauciuc când plouă! Chiar dacă-i vară, apa tot udă este. Iar dacă bate și vântul și sunteți cu familia sunt puține șanse ca soția să facă ture cu umbrela în jurul mașinii, după dvs., când trebuie să schimbați roata.

lucruri utile (5)9. Briceagul

Un briceag sau un set multifuncțional (multi-tool). În lipsa unei truse de scule autentice tot este mai convenabil decât nimic! Desigur, nu vă ajută să reparați un motor sau o transmisie, însă, o sârmă să o dezizolați fără să vă ciobiți dinții, mușcați limba sau să vă zgâriați gingiile, tot înseamnă ceva!

10. Bunul simţ!

Și, mai ales, un cartonaș cu numărul dvs. de telefon pe care să-l lăsați pe bord dacă parcați pe locul cuiva. Vă va scuti de o mare parte de blesteme sau gânduri „bune” la adresa dvs. cu urmările de rigoare: „chestii” lipite pe caroserie sau parbriz, zgârieturi, picturi rupestre, grafitti etc. Dacă primiți, totuși, telefonul înseamnă că ați fost iertat.

lucruri utile (9)

Radu BUHĂNIŢĂ

Articolul precedentPrima maşină
Articolul următorRAR: Dorel Boanță, „doctorul” de la RAR Giurgiu
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


9 × = saizeci trei