Mihaela Hodivoianu: „Eu, motociclista. Noi, puterea”

0
116
„Gardienii” participanți din România

Entuziasmul lor este molipsitor. Și nu se lasă doborâte de nicio piedică. Anul trecut doamnele și domnișoarele din „Asociația Femeilor Motocicliste” au trecut România pe harta unui eveniment istoric: o ștafetă care a trecut prin 79 de țări. Acum câteva zile, la Londra, s-a tras cortina peste acest eveniment și s-au pus la cale alte aventuri. Ne-a povestit mai multe Mihaela Hodivoianu, președintele asociației din țara noastră.

Auto Test: Când a fost înființată asociația și care este scopul ei?
Mihaela Hodivoianu: Women’s International Motorcycle Asociation (WIMA) a fost înființată în 1950 de Louise Scherbyn, o femeie remarcabilă. Louise a descoperit pasiunea pentru motociclete în 1932, la 29 de ani, și a devenit editor la una dintre cele mai prestigioase publicații moto din Statele Unite ale Americii. Ceea ce la vremea aceea părea un vis imposibil, o asociație moto exclusiv de femei, a devenit astăzi o organizație puternică, prezentă în 33 de țări și șase continente, cu peste 1.700 de membre. „WIMA România”, cunoscută sub numele „Asociația Femeilor Motocicliste”, intră în al treilea an de activitate și suntem a treia cea mai mare divizie din Europa. Ne mândrim cu fiecare din cele peste 100 de membre, suntem o comunitate activă, prezentă în evenimente de ­promovare a motociclismului și încurajăm reprezentantele sexului frumos să aducă această pasiune în viața lor.

Echipa noastră alături de Liza Miller (SUA) și de Hayley Bell, inițiatoarea WRWR.

Auto Test: Care a fost povestea ștafetei?
Mihaela Hodivoianu: Ștafeta, cunoscută sub denumirea „Women Riders World Relay” este un proiect inițiat de Hayley Bell, o motociclistă de 27 de ani din UK și susținut de WIMA. Ștafeta a plecat din Londra pe 27 februarie 2019 și a ajuns înapoi pe 16 februarie 2020. A parcurs 79 de țări, șase continente, 63.000 de mile (aproximativ  100.000 km) și a fost purtată de peste 3.500 de femei motocicliste (un număr semnificativ fiind membre WIMA World).  Pentru fiecare țară s-a desemnat un ambasador, iar echipa a fost formată din „gardieni”. Deși gardienii au fost exclusiv femei, au fost implicați și mai mulți motocicliști bărbați care au însoțit echipele. Distanțele zilnice au fost destul de mari, iar angajamentul și determinarea de excepție. Ștafeta a fost, de fapt, un „baton” din lemn, purtat într-o cutie cu urmărire GPS astfel încât traseul să poată fi vizionat online pe  ­www.womenridersworldrelay.com. În acesta a fost încorporat un papirus pe care s-au semnat toate participantele. Pe traseu a intervenit o problema „logistică” și ștafeta s-a derulat, la un moment dat, în paralel pe două continente, așa că un al doilea „baton” a fost inclus în traseu, în iulie 2019.


Auto Test: Cum a fost primită această provocare?
Mihaela Hodivoianu: Motto-ul „Women Riders World Relay – ne unește, ne încântă” vorbește de la sine. Ideea a fost primită cu mare încântare. După o lună de la apelul lui Hayley s-au strâns 14.000 de fani pe Facebook. Atunci nu a mai avut ce să facă și a fost nevoită să formeze echipa și să dea startul (zâmbește). Dacă ne referim la „WIMA România” suntem fericite că am așezat țara noastră pe harta acestui eveniment internațional fără precedent.

WIMA România (a doua din dreapta – Mihaela Hodivoianu) alături de Colette Edeling, care a călătorit cele mai multe zile în cadrul relay-ului, inclusiv în România.
Dayana, Alexandra şi Andreea alături de Guliafshan Tariq, motociclista pakistaneză, preşedinta diviziei WIMA Pakistan.

Echipa României, prezentă la ștafeta care a trecut prin 79 de țări

Auto Test: Cine a participat din partea României și care a fost traseul nostru?
Mihaela Hodivoianu: Am avut 22 de femei la ghidon, toate membre WIMA România. Au fost însoțite de prietene, soți, familie. Ștafeta a fost preluată la Suceava de la motociclistele din Ucraina, a străbătut țara de la nord la sud, cu oprire în Bârlad și a fost predată, la Ruse, colegelor din Bulgaria. Încă de la intrarea în țară am fost întâmpinate de prieteni de la cluburile moto și am avut susținerea polițiștilor.


Auto Test: Cât de mare este satisfacția la finalul unui astfel de eveniment?
Mihaela Hodivoianu: Satisfacția este imensă! Să faci parte dintr-o acțiune de asemenea amploare, care a reușit să unească femei din toată lumea, este cu adevărat deosebit. A fost o pagină importantă din istoria motociclismului, la nivel mondial.


Auto Test: Ați avut peripeții pe drum?
Mihaela Hodivoianu: Ștafeta a traversat România la finalul lunii mai și, din păcate, vremea nu prea a ținut cu noi. Ne-a plouat mare parte din drum, dar asta nu ne-a împiedicat să ducem batonul la timp în Bulgaria (râde).


Auto Test: Cum a fost întâlnirea de la final? Înțeleg că s-a desfășurat unde a început povestea…
Mihaela Hodivoianu: Am avut mari emoții! Am fost la Londra, unde am cunoscut multe femei cu care ținusem legătura în mediul online, pentru organizarea ștafetei, dar am și reîntâlnit și prietene vechi.  În prima zi am participat la o expoziție moto londoneză, iar câțiva „speaker” au vorbit despre ștafetă. A doua zi, dimineața, au fost expuse steagurile țărilor, poze din timpul călătoriei și toate semnăturile participantelor, într-un eveniment dedicat publicului larg. Seara a fost petrecerea de final, iar aici emoțiile au atins cote maxime: am reușit să ne conectăm cu multe dintre participantele la ștafetă, am putut să ne cunoaștem față în față și să povestim despre trăirile și experiențele de care am avut parte datorită acestui eveniment istoric. Petrecerea a avut loc într-un loc reprezentativ pentru comunitatea moto londoneză: „The Bike Shed”. Au participat aproximativ 250 de femei motocicliste din peste 50 de țări.

Dayana, Alexandra şi Andreea alături de Guliafshan Tariq, motociclista pakistaneză, preşedinta diviziei WIMA Pakistan.

Emoții, povești emoționante și planuri, la întâlnirea de la Londra

Auto Test: Ce te-a impresionat cel mai tare?
Mihaela Hodivoianu: Prietenia pe care au legat-o toate aceste femei, deși unele se vedeau prima dată. Multe dintre ele au reușit, prin intermediul ștafetei, să își împingă limitele, să își stabilească recorduri personale sau să își împlinească vise. Altele au reușit să inspire și să susțină alte femei, în special în țările orientale. Acolo femeile pe motocicletă nu sunt bine văzute. Trui Hanoulle a susținut o prezentare despre femeile din Bangladesh și despre emanciparea lor. Am reîntâlnit și femei cu care am călătorit în timpul ștafetei, iar Colette, o australiancă în vârstă de 56 de ani, va rămâne mereu în sufletul nostru. Când am cunoscut-o, la București, am întrebat-o dacă merge cu noi mai departe. Ea mi-a răspuns: „Dragă, eu merg în jurul lumii, voi mergeți mai departe cu mine”. Cu aceeași lejeritate a pornit și în călătoria în jurul lumii: a anunțat că vrea să meargă în această aventură și s-a prezentat la start. Nimeni nu se aștepta! Este un exemplu de forță și perseverență și a bifat cele mai multe zile, la ghidon, în cadrul ștafetei. Tot la Londra am cunoscut-o și pe motociclista pakistaneză Guliafshan Tariq, care luptă din răsputeri pentru libertatea femeilor de a călători pe motocicletă în țara ei. Vrea să arate lumii o altă față a Pakistanului și face o treabă minunată. De anul acesta este și președintele diviziei WIMA din țara ei. Au fost multe povești încărcate de emoții. Și până și cele mai puternice femei au fost copleșite de amintiri și sentimente care ne-au făcut să lăcrimăm.


Auto Test: Care sunt planurile asociației pentru acest an?
Mihaela Hodivoianu: Să continuăm ceea ce facem. Să inspirăm! Să fim prezente acolo unde contează. Trui Hannoule, conducătoarea WIMA Belgia, spune foarte frumos: „I, the biker. We, the power” („Eu, motociclista. Noi, puterea”). Și da, doar împreună putem face lucruri minunate pentru comunitatea de femei.

 Informații și foto: Mihaela Hodivoianu, Alexandra Manu

http://www.autotestmagazin.ro/dayana-stanescu-calatoriile-mele-sunt-un-mod-de-a-experimenta-lumea/

http://www.autotestmagazin.ro/interviu-vera-agachi-vera-si-povestile-frumoase-din-europa/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


9 × = optzeci unu