Timbrul de mediu pentru autovehicule

0
66

Astăzi a intrat în vigoare OUG nr. 9/2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ce modifică și completează Legea nr. 9/2012, ce reglementa vechea taxă de poluare. Persoanele care plătesc timbrul de mediu pentru noua lor mașină au nevoie de cartea de identitate a vehiculului, de documentele ce atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata timbrului şi de rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, se arată în normele metodologice pentru aplicarea timbrului de mediu.

Valoarea timbrului de mediu se calculează de către agenţia fiscală pe raza căreia persoana îşi are domiciliul. În cazul firmelor, persoabelor fizice autorizate și a celor cu profesii liberale, plata se va face la agenţia fiscală unde acestea sunt înregistrate ca plătitoare de taxe şi de impozite. Timbrul de mediu pentru autovehicule se achită în lei, la trezoreria statului pe raza căreia proprietarul mașinii îşi are domiciliul. Persoanele cu dizabilități sunt scutite de la plata timbrului de mediu, dacă autovehiculul este adaptat handicapului lor. Pentru autovehiculele hibride, electrice și pentru cele care respectă norma Euro 6 nu se plătește timbrul de mediu. Taxa nu se achită și în cazul anumitor categorii de autovehicule aflate în dotarea instituțiilor și autorităților statului (Ambulanță, Pompieri, Poliție, Armată ș.a.m.d.).

Timbrul de mediu se calculează pe baza următoarelor criterii: tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 și norma de poluare, luand în considerare și anumite reduceri, în funcție de vechimea și de rulajul autoturismului. Potrivit reglementărilor cuprinse în OUG nr. 9/2013, vechimea autovehiculului se calculează în funcție de data primei înmatriculări a acestuia. Când nu se poate face dovada datei primei înmatriculări, timbrul de mediu se calculează în funcție de anul fabricației.

Pentru autoturismele cu normă Euro 5, taxa se calculează dupa formula:

Suma de plată = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimat în grame/km, menționat în cartea de identitate a autovehiculului;

B = valoarea emisiilor de CO2, exprimată în euro/l gram km, prevăzută în Anexa nr. 1;

C = cota de reducere a timbrului, prevazută în Coloana 2 din Anexa nr. 3.

Pentru autoturismele Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează astfel:

Suma de plată = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimat în grame/km, menționat în cartea de identitate a autovehiculului;

B = valoarea emisiilor de CO2, exprimată în euro/l gram km, prevăzută în Anexa nr. 1, pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scânteie (benzină), și în Anexa nr. 2, pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare (diesel);

C = cota de reducere a timbrului, prevazută în Coloana 2 din Anexa nr. 3.

În cazul autovehiculelor non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 se aplică o altă formulă de calcul:

Suma de plată = [(E x D x (100-C)]/100, unde:

C = cota de reducere a timbrului, prevăzută în Coloana nr 2 din Anexa nr 2;

D = capacitatea cilindrică, exprimată în centimetri cubi, prevăzută în certificatul de înmatriculare a autovehiculului sau în cartea de identitate a autovehiculului;

E = valoare timbrului de mediu, prevăzută în Coloana nr. 3 din Anexa nr. 4, pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scânteie, și în Coloana nr. 4 din Anexa nr. 4, pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare.

Suma de plată se calculeaza în euro, dar va fi platită în lei, pe baza cursului de referință pentru anul respectiv (4,5223 lei/euro, pentru 2013).

Textul OUG nr. 9/2013, inclusiv normele metodologice de aplicare a acesteia, precum și calculatorul timbrului de mediu le găsiți pe site-ul de internet al Administrației Fondului pentru Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


6 + cinci =