Renault şi-a adăugat în gamă un SUV de clasa compactă cu care asaltează unul dintre cele mai populare şi mai disputate segmente de piaţă. Noul model propune un nivel de interdependență cu familia și prietenii viitorilor proprietari pe care îl anunță încă din prima clipă din moment ce se numește Renault Symbioz.
Convieţuirea reciproc avantajoasă om-maşină pare a fi obiectivul principal al noului SUV francez. Aşadar, să te aştepţi la un pachet tehnologic atractiv, axat în bună măsură pe siguranţă activă, confort şi funcţionalitate extinsă.
Sunt plăcut surprins de proporţiile echilibrate, alura dinamică şi designul suplu. Symbioz se cuibăreşte în gama Renault undeva între Captur şi Austral, cu o lungime de 4,41 metri. La zece centimetri mai sus se află Austral, dominat la rândul său de Arkana care mai adaugă un plus de 6 cm la diferenţă.
Ne aflăm în zona SUV-urilor compacte unde Symbioz este gata să îşi demonstreze aptitudinile menite să-i amplifice aderenţa la public. În versiunea de echipare de top, Iconic, cu motorizarea E-Tech Full Hybrid de 145 CP asta pare o sarcină uşoară. Asta pentru că a primit multiple inserţii la capitolele tehnologie, funcţionalitate și estetică.
Designul sculptural, adoptat în partea din faţă şi din spate, încadrează un profil aparent neted, străbătut de unduiri subtile care dau volum ansamblului. Aspectul sofisticat este întreţinut de noua vopsea metalizată Blue Mercure şi de prezenţa jantelor de 19”, design „Pulsar”, disponibile numai pentru versiunea de echipare Iconic.
Grila motorului are profil unghiular şi include noul logo Renault. Un model 3D aplicat acesteia atrage atenţia asupra saltului calitativ asumat de noul Renault Symbioz, în special când e vorba de echiparea de top.
Bancheta spate culisantă, sistemul OpenR Link cu Google încorporat sau plafonul cu opacizare controlată sunt doar câteva din atracţiile care pot genera atât satisfacţie cât şi confort sau funcţionalitate ridicată. Model familial, Symbioz nu se dezminte la capitolul siguranţă activă. Aproape 30 de sisteme de asistență la conducere stau la dispoziția şoferului pentru un condus cât mai sigur şi mai odihnitor.
Există inclusiv asistență la mers înapoi. Dacă senzorii ultrasonici detectează un posibil obstacol precum pietoni, biciclişti sau un stâlp, sistemul avertizează vizual şi sonor. Dacă şoferul nu intervine, este aplicată automat frânarea de urgenţă dacă viteza de deplasare este cuprinsă între 3 şi 10 km/h.
Planşa de bord este un colaj de materiale cu aspect îngrijit şi finisaje corect executate. În partea superioară descopăr un material plastic foarte prietenos la atingere şi aspect. Dedesubt se află etajul ocupat de aeratoare, cu faţada acoperită de un finisaj cu aspect de aluminiu mătuit.
Urmează apoi o secţiune îmbrăcată în piele sintetică cu granulaţie TEP şi cusătură dublă contrastantă. Compoziţia planșei de bord este una sofisticată ca rezultat al multitudinii de materiale folosite şi a calităţii acestora, totul dublat de un design atractiv şi aerisit.
Varianta Iconic E-Tech 145 are consola mediană cu arhitectură etajată. Partea superioară conţine levierul transmisiei automate, un spaţiu de depozitare deschis şi porturi USB. Sub ea se află nivelul „utilitar”, prevăzut cu o platformă de depozitare, alveolă pentru cardul de acces Renault şi două suporturi de pahare. Cotiera centrală, reglabila pe lungime, include un spaţiu util tip coloană, cu o înălţime ceva mai mică decât a unui PET de 0,5 litri.
Există patru porturi USB – C şi două prize de 12V, frăţeşte împărţite între pasagerii din faţă şi cei din spate. Doar cele din faţă, cum era de aşteptat, permit conectarea la OpenR Link. Coabitarea cu sistemul multimedia este una lucrativa şi foarte fluidă. Android Auto se conectează facil iar aplicaţiile rulează lin, fără sincope, inclusiv cele de tip streaming.
Sonorizarea poartă o dublă semnătură: Jean-Michel Jarre și Harman / Kardon. Poţi alege între cinci ambianțe: Studio, Concert, Podcast, Immersion şi Club. Pot fi reglate tonurile de înalte, medii şi joase plus nivelul de implicare a subwoofer-ului în 10 trepte, de la -6 la +3. Sunetele sunt bine articulate şi nuanţate în funcţie de ambianţa selectată. Repartizarea în spaţiu a fluxului sonor compune o scenă convingătoare care garantează o experienţă acustică foarte plăcută.
Luminile ambientale din portierele faţă acceptă reglaje preferenţiale în toate modurile de condus atât în ceea ce priveşte culoarea (paleta avută la dispoziţie este foarte generoasă) cât şi intensitatea. Odată aleasă o nuanţă, ea este preluată automat de afişajul de bord şi de tableta centrală.
Călătoriile pe timp de noapte capăta savoare şi prin iluminarea nediscriminatorie a comenzilor. Inclusiv a celor de pe volan şi de pe toate portierele. Mufele USB-C sau întrerupătoarele celor patru plafoniere cu design minimalist şi aspect foarte îngrijit au parte, de asemenea, de marcaje iluminate.
Atmosfera interioară este puternic emancipată de plafonul panoramic Solarbay, cu opacizare controlată. Comparativ cu Renault Rafale, reglarea clar-obscur permite două configuraţii parţiale: clar deasupra pasagerilor față sau a celor din spate. Acestora li se adaugă cea complet opacizată respectiv cea complet clară.
Merită menţionat şi faptul că Solarbay limitează efectul de seră în habitaclu şi este mai eficient decât o trapă mecanică în menţinerea confortului termic atât vara cât şi iarna. Sau că la oprirea contactului panoul se estompează automat.
Scaunele au o conformaţie comodă şi tapiţerie TEP cu model sofisticat. Pielea sintetică este combinată cu o ţesătură high-tech cu ochiuri largi inspirată de echipamentele sportive premium. Se formează astfel un joc elegant de forme, texturi şi cusături. Cotierele de la toate portierele sunt tapiţate cu exact acelaşi tip de piele utilizat şi la tapiţarea scaunelor. Asta conferă o notă de rafinament interiorului. Acelaşi efect îl are şi prezenţa materialului texturat care îmbracă consola mediană plutitoare şi cotiera față. Tot acest aranjament estetic te fac să percepi cu uşurinţă saltul calitativ pe care îl face noul Renault Symbioz Iconic E-Tech 145.
Pentru o funcţionalitate care să nu fie limitată de dimensiunile compacte, noul Renault Symbioz este echipat cu banchetă spate culisantă. Cursa de 16 cm pe care aceasta poate fi deplasată îţi oferă multă libertate în a modela după nevoile de moment spaţiul interior. Poţi opta fie pentru un aport de spaţiu în portbagaj fie de o ofertă mai generoasă a spaţiului alocat pasagerilor din spate care au în această configuraţie 221 mm disponibili la nivelul genunchilor.
În configuraţia ultimă, Renault Symbioz poate transporta în condiţii foarte bune patru pasageri cu înălţimea sărită binişor de medie. Mai este loc și de bagaje. Chiar multe, pentru că portbagajul oferă un volum util de 492 litri.
Cu bancheta reglată la polul opus, portbagajul îşi gonflează cu 132 de litri volumul util. Fidel obiectivului de a se face folositor în cât mai multe moduri cu putință, noul Renault Symbioz are banchetă spate pliabilă care poate ajuta la obținerea unei suprafețe de încărcare plată. Indiferent de poziţia banchetei, spaţiul deasupra capului este mai mult decât suficient, ceea ce contează mai ales atunci când ai de făcut drumuri lungi.
Cumva, am impresia că exact astfel de drumuri par să îi fie pe plac din moment ce atunci când m-am urcat pentru prima dată la volan am observat autonomie afişată: 880 km.
Este clar că rezervorul de 48 de litri, oricât de molcuţ ai conduce, nu este suficient pentru a acoperi un asemenea parcurs. Aşadar, explicaţia o aduce pachetul E-Tech care confirmă încă o dată ofensiva Renaulution din segmentul C. Noul Renault Symbioz este construit pe platforma extinsă CMF-B, folosită de Arkana dar şi de Clio sau Captur.
Sistemul E-Tech Full Hybrid este o prezență stabilă în gama Renault. M-am întâlnit cu el în ultimii ani pe modele precum Arkana, Megane, Captur, Clio sau Rafale, în diverse variante de putere. Prin urmare, ştiu la ce să mă aştept: multă implicare şi o eficienţă lăudabilă. Despre acest sistem am mai povestit AICI, AICI sau AICI.
Renault a depus peste 150 de brevete pentru tehnologia full-hybrid E-Tech, bazate, printre altele, pe bogata expertiză pe care o are în Formula 1, în special în recuperarea și regenerarea energiei. Arhitectura hibridă E-Tech combină un motor electric de 36 kW și un generator de 18 kW cu un motor pe benzină de 1,6 litri care dezvoltă 94 CP. Transmisia este una multi-modală, fără ambreiaj care conţine două trepte pentru deplasare electrică (mers înapoi şi prima treaptă) și patru pentru deplasare cu motorul termic. Bateria litiu-ion are capacitatea de 1,26 kWh şi cântăreşte 39 kg. Așadar, Renault Symbioz E-Tech 145 pornește întotdeauna în modul electric.
De la apariţia sa în 2020, sistemul E-Tech a fost optimizat constant cu precădere în ceea ce privește gestionarea software-ului.
La fel ca noile Clio și Captur, Symbioz dispune de funcția „E-Save” care menține încărcarea bateriei la cel puțin 40%. Este asigurat astfel un nivel de energie capabil să susţină intervenţia motorului electric în sprijinul sau în locul celui termic atunci când apar situaţii mari consumatoare de energie cum ar fi pantele sau depășirile. Este evitată astfel şi necesitatea schimbării treptei de viteză, ceea ce se reflectă, pe lângă economia de combustibil, atât în calitatea confortului acustic cât şi în ceea ce priveşte reducerea stresului mecanic.
Sistemul hibrid nu are opţiunea explicită de a utiliza exclusiv propulsia electrică. Asta nu îl împiedica să aleagă acest mod de deplasare ori de câte ori condiţiile de rulare şi nivelul de încărcare al bateriei o permit. Iar din câte am observat, este o practică pe care Renault Symbioz E-Tech 145 o adoptă repetitiv și aproape obsesiv.
Cu ocazia unei „ieşiri” până la cabana Piatra Arsă situată la 1950 metri altitudine, din 326,2 km, 128 km au fost făcuţi cu ajutorul propulsiei electrice. Asta înseamnă aproape 40% din distanţa totală. Aportul energetic adus de sistemul E-Tech s-a concretizat în obţinerea unui consum mediu de 6,8 litri / 100 km. Nu cred că trebuie ignorat faptul că aproximativ 100 km din această distanţă a fost parcursa în regim de autostradă sau că diferența de nivel dintre punctul de plecare și destinație este de circa 1850 metri.
Demn de menţionat şi faptul că sistemul E-Tech primeşte şi un altfel de sprijin. Odată ruta stabilită prin intermediul Google Maps, ea este cartografiată. Sunt luaţi în considerare parametri precum topografia terenului, durata estimată a călătoriei și gradul de aglomerare. Datele sunt procesate în avans astfel încât este maximizat impactul utilizării energiei electrice în susţinerea sau înlocuirea propulsiei termice.
În ceea ce priveşte deplasarea pe artere urbane aflate la aceeasi altitudine, E-Tech este la fel de convingător. Din 59,7 km pe care i-am avut de făcut prin Bucureşti într-o singură zi, 26 km s-au realizat în regim electric. Adică aproape 44% din traseu în condiţiile în care punctajul ECO obţinut la sfârşit de zi a fost de numai 45 din maxim 100. Preferinţa pentru programul Sport din meniul Multi-Sense şi stilul de condus antrenant m-a penalizat la capitolul consum: 7,1 litri/100km.
Cu toate astea, la finalul testului, datele afişate în bord sunt promiţătoare. Din totalul de 422 km, 135 km au fost rezolvaţi exclusiv electric, ceea ce a tras în jos consumul de combustibil până la valoarea medie de 6,8 litri / 100 km. Mai constat şi că din cei 880 km afişaţi iniţial drept autonomie estimată, a mai rămas un disponibil de 190 km. Cu siguranţă că punctajele ECO pe care le-am obținut nu sunt străine de alterarea autonomiei cu care am fost creditat iniţial…
Dar am circumstanţe atenuante. Renault Symbioz E-Tech 145 este un SUV vioi care te stimulează să-l conduci înflăcărat. Se angajează energic când accelerezi în oricare din programele de condus, câtă vreme nu este vorba de Eco. Excelenta colaborare dintre transmisie, motorul termic şi motorul electric are şi o componentă legată de confort. Este imposibil să îţi dai seama, folosindu-te doar de propriile simţuri, când se produce schimbarea modului de tracțiune.
Desigur, fac excepţie situaţiile când forţezi intervenţia motorului termic. Zgomotul pe care îl face acesta la turaţie ridicată nu are cum să treacă neobservat. Altfel, condus normal, noul Renault Symbioz E-Tech 145 are un mers rafinat care poate fi pigmentat, de nevoie sau de plăcere, cu episoade pline de vervă.
Tonusul sistemului de direcţie îl percep bine calibrat. Conferă o doză serioasă de încredere dacă selectezi efortul maxim necesar pentru acţionarea volanului. Poţi face asta în oricare din cele patru moduri de condus – Comfort, Eco, Sport sau Personal.
Frânele, cu discuri ventilate la puntea faţă şi pline la cea din spate, se achită bine de sarcini. Intervin progresiv pe frânările uşoare şi abrupt când le soliciţi implicarea în regim de urgenţă. Cursa la pedala este suficientă încât să-ţi permită să controlezi efortul de frânare fără să fii nevoit să calculezi febril cât de mult şi cât de tare să apeşi pedala. Treapta B(rake) a transmisiei automate înteţeşte randamentul cu care este încărcată bateria folosind energia captată în timpul frânărilor.
Este surprinzătoare viteza cu care se reface stocul de energie din baterie. Fie cu suport din partea motorului termic fie prin regenerare în timpul frânarilor, nivelul de energie creşte rapid dar fără a prezenta o simptomatică perceptibilă. Exact la fel cum se produc transferurile succesive de putere între propulsia electrică și cea termică pentru deplasarea celor minim 1423 kg greutate proprie, cât cântărește la gol noul Renault Symbioz E-Tech 145.
Întregul sistem de iluminare foloseşte tehnologia LED. Schimbarea automată a fazei de drum cu cea de întâlnire se face rapid şi are o adaptabilitate mare la condiţiile de drum. Păcat că reglajul unghiului farurilor se face manual.
Comanda digitală MySafety are replicată una fizică pe bord, în partea stângă a volanului. Cu ajutorul ei îţi asiguri dintr-o singură mişcare asistență pentru controlul tracţiunii, frânarea activă şi alerta la posibile incidente care ar putea avea loc în trafic. Aceasta din urmă poate fi setată să intervină în trei moduri: devreme, standard şi întârziat.
Modularitatea extinsă, habitaclul spaţios şi tehnologiile adoptate fac din noul Renault Symbioz E-Tech 145 un SUV compact cu o mare adaptabilitate la nevoile de transport ale unei familii moderne. Sistemul de propulsie E-Tech tranşează elegant şi eficient subiectul din ce în ce mai controversat al consumului de combustibil fără să aducă vreun prejudiciu plăcerii de a conduce. Dimpotrivă!
Vă recomandăm și: