Poți să dormi la volan?

0
46
Concept 26

Să poți dormi la volan atunci când mașina merge și să nu afectezi nici siguranța ta și nici pe cea a pasagerilor și altor participanți la trafic este o utopie. Sau nu?

Volvo Concept 26 arată că poți să te simți mereu confortabil în mașină, chiar și atunci când ești nevoit să stai mult în trafic.

Concept 26

Acest concept care se referă strict la interiorul mașinilor autonome a fost dezvoltat de Volvo în urma unui studiu care a dezvăluit că americanii petrec, în medie, 26 de minute pe zi la volanul autoturismului atunci când merg la muncă.

Întregul concept a fost creat în jurul unui scaun „inteligent” care permite trei faze de transformare a interiorului mașinii: Drive, Create și Relax. Astfel, a fost dezvoltată o nouă platformă pentru condusul autonom, platformă ce va putea fi adaptată atât noilor tehnologii cât și nevoilor șoferului.

Concept 26

Concept 26

Despre ce este vorba de fapt? Apăsând simultan, timp de câteva secunde, padelele din spatele volanului, șoferul va alege dacă el va fi cel care va conduce mașina (modul Drive) sau aceasta va prelua controlul total al rulării, în setarea Autonomous. În această ultimă situație, coloana volanului se retrage, eliberând spațiu, scaunul șoferului se lasă ușor pe spate, iar partea dreaptă a bordului se rotește, dezvăluind un ecran-panou de mari dimensiuni, conectat cu și comandat prin tableta centrului de infotainment, aflată la îndemâna șoferului. De asemenea, pe miniecranul ce ține loc de indicatoare de bord se afișează informațiile asociate modului de conducere: vitezometru, turometru, treapta de viteză a transmisiei automate, pentru Drive, ori o hartă a traseului, cu efect 3D, viteza și distanța până la destinație, în Autonomous. O a treia opțiune, Relax, transformă scaunul șoferului într-un fotoliu-șezlong cu pernă pentru gambe și din portieră iese o măsuță. Astfel, conducătorul va putea să se relaxeze sau să rezolve alte probleme în timp ce se află în mașină.

Concept 26

Acest nou tip de interior deschide o paletă largă de posibilități în ceea ce privește schimbările pe care le vor aduce mașinile autonome. Nu va mai fi vorba despre un spațiu destinat exclusiv transportului dintr-un loc în altul, ci unul în care vei putea lucra, te vei putea relaxa sau vei putea dormi la volan, fiind în deplină siguranță.

Dar mai este mult timp până când vom avea mașini care se conduc singure, mai ales că trebuie adaptată legislația, fiindcă trebuie lămurite și unele probleme juridice sensibile, cum ar fi cine este vinovat și va fi pedepsit dacă un automobil autonom provoacă un accident, de exemplu.

Mai multe detalii despre Volvo Concept 26:

Articolul precedentUrmătorul VW Phaeton va fi electric
Articolul următorDoru Filipescu – medicul sportivilor
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× noua = 81