Primul sens giratoriu construit sub Oceanul Atlantic

0
31

Povestea pare desprinsă dintr-un film SF. Un tunel de 11 kilometri va lega, din anul 2021, două dintre cele 18 insule care fac parte din arhipelagul Feroe. Tunelul trece prin Oceanul Atlantic și are un sens giratoriu, considerat o adevărată operă de artă.

Parlamentul din Feroe a aprobat proiectul în anul 2014, construcția a început în anul 2016, iar acum este gata.Trebuia terminat în anul 2021, dar sunt șanse să fie deschis circulației pe 19 decembrie 2020. Asta dacă până atunci vor fi finalizate toate testele de siguranță. Tunelul are o lungime de 11 kilometri și a fost gândit să facă mai facil drumul din capitala Tórshavn, oraș aflat pe Streymoy, cea mai populată insulă, până pe insula Eysturoy, în localitățile Runavik și Strendur. Nu-i de mirare de ce i se spune Eysturoytunnelin (tunelul Eysturoy).

Tunelul care trece prin Oceanul Atlantic

Tunelul trece prin Oceanul Atlantic și ajunge chiar la o adâncime de 189 de metri. Aici găsim și un sens giratoriu. Este foarte util pentru circulație, dar arată și spectaculos. Artistul Trondur Patursson a creat o construcție de 80 de metri, considerată o adevărată operă de artă, ce va fi pusă în valoare de lumini verzi și albastre. Cei care au văzut produsul final au spus că „este o încântare”.

Tunelul a costat aproape 150 de milioane de dolari, iar cei 11 kilometri vor fi parcurși în 16 minute. Acum drumul durează mai bine de 60 de minute. Construcția a fost realizată de compania Estunlar care construiește și un al doilea tunel ce va lega Streymoy de insula Sandoy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sapte × 6 =